Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За конгреса, подставените лица и сивите кардинали

Тъй като в последните дни имаше достатъчно коментари дали да има избор на нов председател на БСП, кога да е той и дали на него ще се появят само кукли на конци, зад които се виждат физиономии на сиви кардинали, искам да изясня моята позиция.

Първо, считам, че конгрес трябва да има през есента, не набързо претупан след 2-3 месеца. Считам, че трябва да е нов конгрес с нови делегати. Дотогава ще е ясно правилна ли е посоката, промяна ли е или подмяна на промяната, печелим ли доверие или летим от скандал в скандал. И има ли нужда в промяна на ръководството.

Второ, считам, че трябва отново да се мине през избор на председател. Но да е ясно отсега, да могат кандидатите да се заявят достатъчно рано, да се подготвят, да представят виждане, да се усети настроението на низините. Не като на 18 октомври 2009 да събират по 50 подписа в зала и да се изказват по 5 минути. Не приемам версията, че това е само и единствено борба за власт. Ако толкова искахме власт, досега да сме скочили на кораба на ГЕРБ, както някои направиха. В сегашното си състояние БСП не е власт, а гарантирани кръв по дланите, тежка работа, сълзи и пот през следващите няколко години /ако мога да изплагиатствам думите на Чърчил  „I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat“/ Колкото повече и по-разнородни кандидати, толкова по-добре. Който се страхува от избор и конкуренция, просто не заслужава да е начело. Нещо повече, считам, че е хубаво и Станишев да е  кандидат. Това само ще вдигне нивото на конкуренцията и ще даде самочувствие на победителя.

Трето, считам за неверни думите на Станишев, че другите кандидати са подставени лица и зад тях стоят сиви кардинали. До момента само аз съм заявен друг кандидат, затова приемам тези думи като визиращи конкретно мен. И предполагам визиращи Овчаров като сивия кардинал. Знам, че е политически изгодно да се налага тази версия, и сигурно тя ще намери своите купувачи. Но тези, които ме познават, знаят и колко съм съм „склонен“ да се поддавам на дърпане на конци. Аз мога да слушам и приемам разумни аргументи. Но никога не изпълнявам поръчки и никога не играя мръсни интригантски апаратни игри. Не ги понасям.

Категория: Блог
  • slavov казва:

    Аз не Ви познавам лично г-н Кадиев, но от немалкия ми житейски опит имам интуицията, че наистина сте човек, който не се поддава на дърпане на конци. На нас – потребителите на политика ни е необходим именно такъв държавник, който когато каже, че ще защитава интересите на определена социална група, наистина го прави, а не само да го заявява преди избори, а след изборите да започва да обслужва интересите на малък кръг от хора. Избирателят много добре разбира, кога авторът на политика е честен спрямо него и кога не.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*