Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За най-силното лоби в Столичния общински съвет

Лобито на маршрутките е най-силното в Столичния общински съвет. Очевидно в слухът, че общински съветници  са скрити собственици чрез подставени фирми има някаква истина.

През 2007 СОС въведе една такса от 50 лева месечно на всяка маршрутна кола в София. От средата на 2008  лобито не спира да предлага тази такса да падне. С аргументът, че е анти-кризисна мярка и горивото е 2.70 лева.

Явно са намерили подкрепа сега, защото първият /!/ доклад на новия зам.кмет по транспорта Любомир Христов е не за състояние на градски транспорт или друга важна тема, а- забележете- доклад да се намалят таксите от 50 на 10 лева. Защото маршрутките не ги плащали и иначе щели да вдигнат цената на билета.

Нека посмятаме. 50 лева на месец са 1.66 лева на ден. Една маршрутка днес със сигурност вози 166 пътника, т.е. трябва да вдигне цената с 1 стотинка, за да избие таксата. Това ли им е проблема?

Сега го сметнете от друга гледна точка. Вие сте общински съветник от управляващото мнозинство. Имате примерно 200 от общо 500-е маршрутки. 200 по 50 лева е 10 хиляди лева на месец. Защо да ги давате на общината, като пълното мнозинство в СОС е ваше?

Звучи ми прекалено цинично в момента, в който вдигаш такси на детски градини, да намаляваш тези на маршрутките, защото били в криза. Те ли са истинския проблем на транспорта в столицата?

Категория: Блог
  • Христина казва:

    Е, нали знаете, че в БГ, така се прави „ИСТИНСКИ“ бизнес…По-лесно е и имаш по-голяма печалба, нали? Друго си е сам да си определяш данъка/данъците !!! Така всеки полуграмотен може да стане милионер…за съжеление това е по-голямата част от бизнеса в БГ!!!

  • Найден казва:

    Кажете само, кое мнозинство имате предвид?А не ства ли дума и за червени съвеници(чки)? Аз мисля , че корпоративните интереси не познават цветоусещането и също така си мисля че вие това го знаете добре, защото сте от доста време в СОС . Аз много Ви уважавам и следя с интерес всяка статия на блога Ви , но тази определено ме натъжи, защото очаквам от Вас да наричате нещата с истинските им имена.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*