Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За оттеглената оставка на Овчаров

На вчерашно заседание на пленума на ГС на БСП трябваше да се приемат критериите и начина, по който се номинира и избира бъдещия председател на Градския съвет на БСп, след като Овчаров подаде оставката си преди 3 месеца. Бях изненадан, както и всички други, когато 15-ина минути преди това Овчаров обяви оттеглянето на оставката си пред бюрото на ГС, а след това вече и пред самия пленум.

Той има право да подава оставка, има право и да я оттегля. Мотивите му бяха, казано в няколко думи, усещане за „подмяна на промяната“ в БСП и желанието му да направи промяна по начин, по който той я разбира в организацията на БСП в столицата. Имаше и  упреци към Станишев и кръгът около него, в които не искам да влизам.

За мен въпросът е какви сигнали изпраща тази оттеглена оставка. Към обществото например. Аз не обичам крачки назад, макар че в политиката това може и да се приеме като гъвкавост… Много повече бих предпочел да направим избори в София- при това чрез вътрешнопартиен избор от всички членове на БСП- и ако Овчаров спечели, спечели. Ако не- такъв е животът, продължаваме нататък.

Или към „Позитано“ 20. София алтернатива ли е на центъра? И ако да, иска да прави свой стил промяна или иска да сменя Станишев? Ако да, иска извънреден конгрес ли? Ако да, кога и как го свиква, кой го организира, кой е дневният ред? Ако не е това целта, как точно се развива БСП- София, с какво се различава, какво ново предлага?

Или към районните съвети на БСП в София, където също има подадени оставки на председатели. Те оттеглят ли ги? Ако да, защо? Ако не, те не са ли част от разбирането за „подмяна на промяната“?

И все пак, при всички въпроси, които задавам, хубавото е, че нещо се случва. Инерцията на безкрайни семинари и изяви по медиите колко лошо е правителството не ни помага кой знае колко. Важното е да има дебат, да има интелектуален сблъсък, виждане накъде върви лявата идея в 21 век в Европа и у нас и как ние спомагаме за решаване на проблемите на обществото.

А кой ще е председател на БСП- София и на БСП – времето само ще покаже. В края на краищата всяка партия получава лидера, който заслужава.

Категория: Блог
 • Иванов казва:

  „Така преминава световната слава“. БСП се роди преди 20 години в лъжа и кражба. Ръководството й заграби организацията на комунистите с лъжа, промени БСП от марксистка в социалдемократическа формация и започна да се разтапя в центристки формации като ПЕС, които нямат нищо общо с ЛЕВИЦАТА на Европа. БСП се отрече доброволно от 100 години марксистка идеология и реши да се преобразява. Комунистите бяха лъгани и дискриминирани от нея. Историята на България подменяна, комунизмаът – заклеймяван… Това, което днес се случва е напълно оправдано диалектически. Кризата в БСП ще роди ново, истинско ляво и марксистко по своята същност движение, което ще се бори за промяна на обществената система. Само заради това си заслужава БСП да се стопи!

 • Мишо казва:

  Не е важно кой ще е председателя, важно е да има ЛИДЕР ! Аз поне не виждам такъв, нито в София, нито в страната. Нещата си вървят ей така на самотек …

 • blag009 казва:

  Нима се очудвате г-н или др.Кадиев? Е, след като ЗАД Вас, не да щиковете на Кремъл, какво по-лесно след загубени избори да се дават оставки! Инач кво се е променило, пак Станишеви, Овчарови, Велчеви , Живкови(до скоро) са при Вас!!!!
  Така, че сценария „девети“, НЯМА как да стане!
  Кибик Блаже
  ПП.ШЪ, преживееме и КАПИТАЛИЗМА, построен от другарите комунисти. В историята имаме случай как свинар, цар става, както и бледо копие, как по думите на Гешев „Ще остава чворовете да Ви управляват“!!!!
  Бъди здрав и не Му се коркай … другарююю! :))))))

 • Sofia Evtimova казва:

  Samo pochteni i kompetentni hora kato Vas mogat da promenqt BSP otvatre… Da, ev rolevicata e mnogo po-gavkava i po-otvorena politicheska sistema…. A nashata lqva partiq e demode i se e kapsulirala okolo aparatchici ot predi 20g. Samo mladi, moderno misleäi i energichni hora shte spasqt BSP ot izolaciqta, v koqto e izpadnala… Uspeite, g. Kadiev! Vie ste politik s golqm potencial!

 • Захари Станимиров Захариев казва:

  Др. Кадиев! На 18 ноември 2009 г. изпратих на Вас и Жельо Бойчев писмо с молба да съберете кураж и знания и да поведете Градската организация на БСП по пътя на обновлението. Вместо това, днес коментираме поредния ход на Р. Овчаров. Той, който за 11 години не може да създаде боеспособна и авторитетна организация, днес отново се има за морален авторитет и организатор на промяната. Но не за него е думата. А за хора като нас, които се превърнаха в „съзерцателни материалисти-социалисти“ по сполучливия израз на Маркс, които „съзерцават отделните индивиди в „гражданското общество“ без да могат да превърнат съзерцанието си в практическа дейност.“ Вместо да променяме себе си, нашата партия и нашата страна към по-добро, ние вървим след събитията и ставаме заложници на сбърканата политика на изчерпани политически и нравствено амбициозни хора, чиято мисъл е как да се задържат по върховете на властта. Но аз не се отказвам. Внесох поредния писмен документ в Изпълнителното бюро и най-сетне то се съгласи да водим политическа дискусия, а не да клюкарстваме за партийните личности и техните изяви на махленско равнище. Предложил съм и на тази дискусия да поканят и Вас, надявам се да приемете. За повече информация – търсете Жельо Бойчев. Поздрави, Захари Захариев – секретар на ОПО и член на РС на БСП „Студентски“л

 • zhanailieva казва:

  Bravo Sofia! Podkrepiam te iztsialo!“USPEITE g. Kadiev! Vie ste politik s ogromen potentsial“

 • zaw12929 казва:

  Гледах го в Шоуто на Нова телевизия и не ми прозвуча добре, че там направи оценки на БСП, които са си вътрешнопартийни неща. Това не са доказателства, че са се променили обстоятелствата в БСП, а представяне себе си, като лидер, който прави промени, но му пречат. Бойковизмът става заразителен. Една от задачите на всеки от БСП и особено, ако е лидер, укрепване авторитета на БСП, а не на личния за сметка на БСП

 • Михаил Михайлов казва:

  „А кой ще е председател на БСП- София и на БСП – времето само ще покаже. В края на краищата всяка партия получава лидера, който заслужава.“
  Да. Както всеки град и всяка страна. Дано проблемът с лидерството не измести проблема със задължителния дебат по темата „Защо я докарахме до тук?“
  За съжаление онази максима, за заслужуното примирение с „мнозинството“ принуждава „малцинствата“ да гледат фрустрирано(регресно) и с недоумение случващото се, не защото са по-глупави и по неспособни, но в повечето случаи са по-малко агресивни. :)

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*