Георги Кадиев

Имаме право на промяна

ЗА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Предложението на общинския съветник от Синята коалиция Мартин Заимов за извънредна сесия на СОС за бъдещето на паметника на Съветската армия няма да успокои страстите. Аз съм против публичното обсъждане на бъдещето на мемориала и отказах да се подпиша под предложението на Заимов.

Този паметник е част от историческото наследство на нацията, памет за миналото, от което никой не може да избяга.

Премахването на паметници е вандализъм и не бих искал това по никакъв начин да бъде толерирано от общинските власти. А предложението да бъде награден от общината анонимния художник, изрисувал паметника, е чисто и просто подстрекателство на подобни акции и към други мемориали в столицата ни. Считам това за абсолютно недопустимо. За хората, които обичат да рисуват графити, трябва да бъдат подсигурени специални места. Графитите са част от градската култура и дават колорит на всеки град, така че не съм изобщо против този вид изяви.

Но нека оставим непокътнато историческото си наследство. То не е наша собственост, а наше минало. И ако ние се срамуваме от нашето минало, то означава, че ние се срамуваме от самите себе си. Последните 20 години много хора искат да избягат от истината за себе си, отричайки миналото си. Сигурно имат своите причини за това. Но тъй като аз съм човек, който може би няма основание да се гордее от всеки миг от живота си, но и не се срамувам от нито един ден, искам да заявя – не посягайте на паметниците ни, защото те са корективи на нашето бъдеще. Народ, който се отрича от собственото си минало, се обрича на неясно бъдеще и един ден, всички ние ще се превърнем в дърво без корен.

По-добре да живеем с истината за себе си, дори когато тя не ни харесва, отколкото да преиначаваме историята, за да избием комплексите си.

И накрая искам да завърша с коментар върху едно заглавие в един днешен всекидневник. Известен наш политолог каза: цветен паметник – най-сетне стана нещо готино. На него ще кажа следното – смисълът на един паметник не го прави цветът му, а причината да бъде издигнат.

Категория: Блог
 • Pdonov казва:

  Най добре е да се направи референдум и всички да гласуваме задължително ,тогава никой няма да го страх за решението на столичани нали  повечето не са родени в София.
  Ако решат да го преместят да го преместят но на негово място да направят мономент на Българския войн  .На мен не ми пречи вече 42 години го гледам .

 • Христина казва:

  В САЩ (80-те и началото на 90-те) също са имали проблеми с графитите на обществени метса… Полицията е арестувала доста мнадежи за изрисуването на графити и месните власти са поставяли множество камери (инфраред), за да може да се справят с проблема! След това са се създали специални арт площи за графити!
  Аз лично харесвам графитите (хубаво направените), но не ми харесва когато са наметници и др. места на които не е присъщо да присъстват :)

 • Благовест Илиев казва:

  За протокола:
  – Кога е построен Паметника?
  -Кога окупационните сили на СССР напускат БЪЛГАРИЯ?
  -Кога е смазано движението на „ГОРЯНИТЕ“?  и т.н.
  Кибик Блаже

 • Lyu казва:

  И какво готино виждате в издигането на този паметник или пък в причините за това?

 • Питащ казва:

  Бай Благовест,Блажен да си,но не мога да разбера каква е връзката между Протокола ти и Паметника.Какво е общото между тях.Аз ли съм тъп,ти ли си много ентелегентен,но не вдявам какво искаш да кажеш по темата.

 • Благовест Илиев казва:

  Драги питащ отговори МИ на ПРОТОКОЛНИТЕ въпроси?
  Нито съм тъп, ЕЛЕ пък ТИ ! :0
  Кибик Блаже

 • д-р Христо Димов казва:

  За първи път си позволявам  да  коментирам темата,въпраки, че името ми пряко по един или друг начин се свързва  с нея. Усмихвам се  над цялата  гротеска по експлоатацията на тази тема /особенно в предизборна ситуация/. Казват,че времето избистря истината.Нищо подобно. Прочетох даже,че  когато  за първи път Янчулев ми възложил  „събарянето“ на паметника  министър навътрешните работи бил „МИРНА ПРАХА МУ“ Христо Данов.Колко е къса паметта на историята и как да й вярваме.М-Р  НА ВЪТРЕШНИТЕ  РАБОТИ БЕШЕ  Виктор Михайлов.  И продължавам с въпросите по гротеската: Защо и до днес никой не пита:  Как така при наличието на зам.кметове по строителството, транспорта и т.н. , Янчуаалев възлага събарянето  на паметника на зам.кмета по Хуманитарни дейности!!!  Истината  тепърва предстои…..   /д-р Христо Димов-първи зам.кмет на СГО 1991-93/  Впрочем след неизпълнената  заповед на Янчулев заповед да „съборя“ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА  АРМИЯ, аз бях  незаконно освободен /потвърдено след 5 г.от съда/ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ЯНЧУЛЕВ,ГЛАСУВАНО ОТ СТОЛИЧНИЯ ОБЩ.СЪВЕТ -вкл. и    С    гласовете на БСП   .

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*