Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За поредната схватка между Мартин Заимов и Бойко Борисов, в която намесиха и мен

Не знам защо Мартин Заимов заяви в студиото на бТВ, че на балотаж би подкрепил мен. Не го познавам добре, говорил съм с него един път в живота си за около 30 секунди, в началото на тази кампания по време на един предизборен диспут. Едва ли не знае, че за общинските съветници няма балотаж и няма как да подкрепи мен или който и да е друг от нашата листа.
Може би е поради факта, че си търси интересен дебат- с мен може да си говори примерно за данъците на София или за общинската икономика, докато Бойко Борисов залита само по най-лесната част, като например общинските бордове и как данъците на София били ограбени от правителството.
Може би е някакво послание на Заимов към собствената му листа за общински съветници, която предполагам не харесва особено, а и какво да й харесва- половината са точно от модела Софиянски и му ги насади СДС.
Може би е обмислена стратегия за внасяне на смут в червените гласове. А може би е просто изтървана реплика.
Реакцията на Бойко Борисов очаквано е първосигнална и милиционерска /в лошия смисъл на думата/- пак съзря заговор, че БСП имала двама кандидати на изборите за кмет, и това били Бриго Аспарухов и Мартин Заимов.
Като го слушам Бойко Борисов как громи „заговори на комунистите“ и се сещам за една логическа задача- ако един човек е бил над 10 години в БКП, а на друг човек дядо му е съветски шпионин, кой е по-голям комунист???
Нямам нищо против биографията на Борисов и правото му от ляв да стане десен, но поне малко по-скромно и да не плюе в паницата, от която е ял.
Всъщност БСП има съвсем лесен за разбиране план: един кандидат за кмет, една листа за общински съветници. Никакви вторични кандидатури, никакво заиграване. И Бойко Борисов, и Мартин Заимов са ни политически опоненти и няма никакви договорки с тях.
Ако все пак на балотаж е Борисов и някой друг, примерно Мартин Заимов или Слави Бинев или Тити Папазов, остава резонния въпрос кого ще подкрепи БСП.
Експертното решение е лесно: Бойко Борисов е най-лошия вариант за кмет на София.
Не говоря само за крещяща арогантност и самовлюбеност, пренасяща мутризацията от улицата в политиката. Не говоря и за липсата на елементарна култура, позволяваща му да нарича опоненти ту „кретени“, ту „маймуни“. Не говоря дори и за изговорените откровени лъжи, например че съм бил изгонен от МФ, защото съм провалил приходите. 2 грешки в едно изречение:
-подадох си оставката, а не бях „изгонен“ поради сериозни различия с Орешарски и несъгласие външни на министерство на финансите лица да влияят на данъчната ни политика, най-вече в областта на хазарта и безмитната търговия. Оставката ми бе публично обявена и стоя на бюрото на премиера над 3 месеца.
– преизпълнението на данъчните приходи през 2005 е 9.7 %, през 2006 – 8.5 %, за тази година се очертава около 8.5 %. Провал няма, друг е въпросът, че може да са много повече при определени действия. Но това на Борисов няма смисъл да му обяснявам.
Говоря за липсата на експертност, на визия, на общо разбиране на проблемите: да знаеш от коя точка тръгваш, къде искаш да стигнеш, как го правиш, с кои хора го правиш. Не е достатъчно само да си наклониш главата надясно и да ръсиш недомислици и обиди, това не те прави кмет на място. Двете години кметуване го показаха. Не е достатъчно и да компилираш една популистка управленска програма, това не те прави дясна партия.
Но решението е политическо, не експертно. Какво ще е то, ще реши Градския съвет на БСП. В момента не мислим за това, няма смисъл. Предстои ни решаващ първи кръг.
Единственият начин да накажем мутризацията на политиката ни е като гласуваме за алтернатива. Дано го направите.

Категория: Блог
 • Teri казва:

  Ще гласувам за Мартин Заимов на изборите за кмет, а за общински съветници за теб, въпреки че съм син до мозъка на костите си. Струваш ми се читав, а това, че си си направил блог ми потвърди мнението. Сигурен съм, че Мартин Заимов е имал същото в предвид – че понякога политиката не е само политика, а и място, където има хора и личности. Не спирай да го списваш блога и след изборите.
  Teri, основател на bglog.net

 • Anonymous казва:

  Като ви попрочетох blog-а смятам, че думите на Мартин Заимов не са недоразумение или изпусната фраза.

 • Вени Г. казва:

  Свърши гласуването. Не мислиш ли, че дойде времето за истинския размисъл? Размисъл за бъдещето на шибаната ти партия – дали ще продължава да е партия на олигархията, партия на лакомите, алчните, жестоките, престъпните копелета или нормална лява партия, защитаваща леви ценности? Питам сериозно, а не враждебно, и питам конкретно, защото също като Мартин смятам, че ти си нормален човек и с нормалните хора трябва да се говори и да се работи, независимо, че може да са политически опоненти. За да стане ясен напълно въпроса ми, моля виж тук –> Защо не искат да дадат на учителите

  Очаквам да отговориш, защото продължавам да си мисля, че си нормален човек. За разлика от повечето в шибаната ти партия.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*