Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За приходите на София

Ситуацията с националния бюджет няма нужда от много думи- първа актуализация за последните 14 години, приходи с два милиалда лева надолу, разходи с 600 милиона нагоре, дефицит от почти 5 % на касова основа и около 3 % на начислена. Плюс риск от недосъбиране и на намалените приходи с още около милиард лева и втора актуализация към края на годината. Плюс пълна неизвестност как ще се прави бюджет 2011.

Но да видим какво става в София. Според данните на администрацията изпълнението върви равномерно. За първото тримесечие са изпълнени около 30 % от годишните приходи, което е горе-долу според очакванията. Има с 3 % по-малко приходи спрямо същия период на 2009, най-вече заради финансиране на дефицита. Собствените приходи, т.е. тези от данъци и такси са с 8 % по-високи от същия период на 2009, но имайте предвид , че тази година кампанията за местни данъци започна с месец по-рано, което изкривява картината. За сравнение, ръста на приходите за първото тримесечие на 2009 спрямо 2008 е бил 45 %, после удря кризата и за цялата 2009 има сериозно неизпълнение на данъчни приходи, най-вече в частта данък върху възмездно придобиване на имущество.

През първото тримесечие на тази година събраният данък върху превозни средства е сравним с този, събран за същия период през 2009. Има леко подобрено събиране на данък недвижимо имущество, и лек спад от 3 % на данък върху възмездно придобиване на имущество, което е почти нищо, сравнено със спада от 57 % през първото тримесечие на 2009 спрямо същото тримесечие на 2008.

Неданъчните приходи също са на ниво, равно със същия период на 2009. Има подобряване с 13 % на събрана такса битови отпадъци заради събиране на стари задължения и влизане в експлоатация на нови обекти. Има ръст с 30 % на такса от детски градини и 45 % на такса ясли, което се дължи на механичното увеличаване на таксите с 50 % – от 40 на 60 лева на дете. Да напомня, че според групата на БСП това беше излишна про-кризисна мярка, води всичко на всичко до 2-3 милиона лева допълнителен ресурс. Слаба е реализацията на приходи от продажби на имущество.

Въпреки че едно тримесечие е малък период за по-категорична оценка, мога да направя следния анализ:

– приходите вървят горе-долу според плана, без особена подобрена събираемост, но и без резки спадове

– има риск от недосъбиране на приходи най-вече от такса технически услуги и данък по възмездно придобиване на имущество

– общината трябва да заложи на завишена събирамеост, за да компенсира намалените държавни трансфери след предстоящата актуализация на бюджета. Типичен пример за слаба събирамест са такса за притежание на куче /виж предния матерлиал в блога/, патентен данък и глоби.

Категория: Блог
 • Енчев казва:

  Гледах те в сутрешния блок на БТВ и ми стана любопитно що за човек си. Казваш, че се занимаваш с АНАЛИЗИ, които продаваш НАВЪН. Имаш нещо като МОЗЪЧЕН ТРЪСТ ли?! Искам да ти дам един съвет, в предизборната ти политика, който явно „мозъците“, които работят за теб са пропуснали да ти го дадат. Надявам се, че когато РЕКЛАМИРАШ блога си, поне ще си направиш труда да прегледаш темите, които платените ти драскачи пускат и коментарите в тях.

  Ако продължаваш в същият дух да водиш тази кампания, ти ГАРАНТИРАМ ЗАГУБА!

  Кого искаш да привлечеш с подобни ТЕМИ в БЛОГА СИ?! Колко процента от потенциалните „гласоподаватели“ за които се бориш – са хора, които разбират от ИКОНОМИКА?! Тези които „разбират“ мислиш ли, че ще ти стигнат за да спечелиш?! А не схващаш ли, като човек с „мозъчен тръст“, че тези които наистина РАЗБИРАТ ОТ ИКОНОМИКА, ще им е ясно, колко относителни са ЦИФРИТЕ, които излагаш, как са събирани, ОБРАБОТВАНИ, МАНИПУЛИРАНИ – и най-накрая ИЗЛОЖЕНИ, така че да задоволят нечия ИЗГОДА?!

  КАКЪВ ТОЧНО ТИ Е ТАРГЕТ ГРУПАТА НА КОЯТО ЗАЛАГАШ, ЧЕ НА МЕН НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО?!

  Това са тематики, които трябва да се обсъждат между специалисти и то АКО СТАНЕШ КМЕТ?! Тогава ще решаваш, кое, какво и как ще се прави – сега си просто „НИКОЙ“!

  СЪВЕТВАМ ТЕ – Да прочетеш ТЕМИТЕ в БЛОГА СИ ВНИМАТЕЛНО! Явно, са те вкарали в НЯКАКВА ИГРА, която НЕ РАЗБИРАШ. По мое мнение си КРАЙНО НЕКАДЪРЕН от ПОЛИТИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА – от ЧОВЕШКА не знам, изглеждаш ми сравнително УМЕН и СПОСОБЕН ЧОВЕК – ще си ОТИДЕШ, точно така както САМ СИ ПРЕДРЕКЪЛ. Я си помисли – като заплашваш 1/5 от София, че ще им ВЗЕМЕШ ДАНЪК КУЧЕ, при положение, че уличните кучета се разхождат навсякъде из нея, БЕЗ ДА ИМ СЕ ИСКА ДАНЪК :-)) – а тази 1/5 са свързани РОДНИНСКИ или ПРИЯТЕЛСКИ с другите 3/5 от хората – ЩЕ ТИ СЕ УВЕЛИЧИ ЛИ ПОПУЛЯРНОСТТА?! Те не мразят ДОМАШНИТЕ КУЧЕТА, мразят УЛИЧНИТЕ (а дори и тях не мразят толкова).

  Ти говориш само КАК ЩЕ СЪБИРАШ ДАНЪЦИ БЕ ЧОВЕК?!!! Направо се ЧУДЯ НА ПРОСТОТИЯТА, която ЛЪХА ОТ ТАЗИ ТВОЯ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ. И за разлика от ГЕРБАДЖИИТЕ, които наблягат ПОПУЛИСТКИ на БОГАТИТЕ, ти си възприел „тактиката“ да ЗАПЛАШВАШ БЕДНИТЕ :-))) Да не водиш кампанията на ГЕРБ, а ние да не знаем?!

  А ето и предизборният ми съвет към теб:

  1. Говори ПРОСТО, и ОБЕЩАВАЙ НЕЩА на ХОРАТА, които дори да знаеш, че не можеш да изпълниш, важно е да изглежда, че сам си вярваш – и да се харесват на повечето! Не дрънкай в ЦИФРИ – никой няма да ти обърне внимание. Едно Кебапче ще те бие на изборите, с тази смешна платформа, която си избрал.

  2. Ако станеш КМЕТ, вземи наистина събери тези данъци за които говориш и НАПРАВИ НЕЩО ВИДИМО В СОФИЯ. Ще ти простят, макар и да те мразят – ние вкъщи имаме ЖИВОТНО (още едно освен мен) – като ни оправиш градинката пред блока и сложиш катерушки за децата – следващият път ти гарантираме отново да те преизберем, въпреки че ни вземаш данък за две животни.

  ГЛУПАЦИТЕ ще ти донесат печалба на първите избори – УМНИЦИТЕ, които работят за теб – на СЛЕДВАЩИТЕ! Това е логиката на политиката – така и не я схванахте от БСП!

  problems_analyzer@yahoo.com

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*