Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За приходите през първите 4 месеца на 2010

Предварителните данни на МФ за приходите през първите четири месеца на годината показват неприятна картина. Данъчните приходи са с 901 млн лева по-малко от приходите за същия период на 2009, неданъчните- със 135 млн лева или общото изоставане е 1.036 млрд лева. Лоши са данните от приходи по корпоративен данък, където изоставането спрямо 2009 е 257 млн лева, резултат на спаднали печалби на фирмите и завръщане на част от тях към сивия сектор. Само преди месец изоставането беше 193 млн лева. Финансовите институции очевидно добре са избягнали рисковете и плащат с 2 млн лева данък повече от 2009, нефинансовите предприятия изостават с 259 млн лева.

Данъкът върху общия доход изостава с 12 млн лева спрямо същия период за 2009, след като преди месец беше единственият данък с по-добро изпълнение с 8 млн лева от 2009. Увеличената безработица и забавянето на ръста на заплатите са дали своя дан.

При акцизите изоставането за четиримесечието е 162 млн лева, докато преди месец бе 120 млн лева. Очевидно контрабандата на цигари, алкохол и горива, както и до известна степен намалено потребление продължават да подкопава приходната част.

При ДДС изоставането е 465 млн лева, което е подобрение спрямо изоставането с 606 млн лева за тримесечието. Причината за жалост не е подобрена събираемост, а намалено възстановяване на ДДС след засиленото възстановяване през първите 3 месеца при натрупаните над 800 млн лева забавен ДДС към края на 2009.

При митата изоставането е с 18 млн лева, идентично с изоставането за тримесечието, но те така или иначе са с малка тежест в общата картина на приходите.

При имуществените данъци има ръст с около 18 млн лева, дължащ се частично на изтеглената кампания за местни данъци тази година, както и на пускането в експлоатация на нови обекти и сгради.

При неданъчните приходи има изоставане със 135 млн лева. Изоставането преди месец бе 68 млн лева.

Категория: Блог
 • bogo казва:

  ..наистина много критични цифри

 • Дамянов казва:

  Нормално е да има спад в приходната част след като икономиката се свива. Така или иначе изглежда, че до 6 месеца тенденцията на спад в икономиката ще се обърне ако не се появят допълнителни фактори, които да дръпнат още надолу.
  Не е ясно как ще се развие кризата в Гърция, как ще удари по износа, инвестициите и стабилността на банковата система.

 • slavov казва:

  Данъчните приходи са функция на просперитета на населението. Не може хората да са с ниски доходи, а хазната да е пълна. Аз продължавам да твърдя, че източник на доходи трябва да е повишен данък върху доходите за лични нужди. Не става въпрос за данъка на корпорациите, който е предназначен да стимулира реинвестирането, а за данъка върху доходи, които се разходват за цели свързани с поддържането на човешкия живот. Когато един работник бъде съкратен от работа, той трябва да поддържа живота си, на който все пак има право, с минимум средства. Не е морално в същото време някой да получава доходи, с които би могъл да се поддържа живота на на стотици хора и тези доходи да се облагат с минимален данък.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*