Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За проблемите в НАП

Тъй като известно време не поддържах блога си, си позволявам да публикувам и някои по-стари анализи. Този по-долу е анализ, публикуван на 17.02.09, т.е. 3-4 дни след смяната на Мургина и преди избирането на Красимир Стефанов за неин наследник.
–––––––––––––––––––––––––

Няма да навлизам в детайли по разработката срещу бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина. Мнението ми към нея е пределно ясно и оформено в доклад до министъра на финансите от юли 2006, в който поисках оставката й. Резултатът от този доклад е кръгла нула.
Ето фактологията, както аз я видях през тези дни. Имате досъдебно производство от страна на прокуратурата към г-жа Мургина за престъпление по служба. Имате отнет достъп до класифицирана информация от страна на ДАНС. Имате неадекватна реакция на министъра на финансите, с всичките й объркани изявления за отпуски, оставки и т.н. И имате адекватна реакция на премиера: отнет достъп до класифицирана информация вчера, поискана и приета оставка днес, точка по въпроса.
НАП е голяма администрация от 8 хиляди души. Това е системата, която в момента събира 13 милиарда лева данъци и осигуровки, с които се плащат пенсии, заплати в държавния сектор, издържат се образование и здравеопазване, правят се публични инвестиции. Това не е система, която оправя ДДС-то на една или друга приятелска фирма. Не е система, която натискаш, мачкаш, унижаваш. Провал в тази система, както и в системата на другите приходни агенции е провал на държавата.
Нямам спомен гласувалите за БСП през 2005 да гласуваха за това да оправяме интересите и фирмите на този или онзи, или да правим компромиси заради политическата тежест на този или онзи. Никога не съм се интересувал как политиците ще разпределят разходната част. Политика се прави през разходната част, нека го правят. Но и никога не съм позволявал да бъркат дори и минимално в приходната част.
Неизпълнението на плана по приходите от ДДС от НАП за 2008 е 740 милиона лева. И това при изкуствено занижените БВП и инфлация в макрорамката на бюджет 2008, което има пряка обвързаност с ДДС- приходите. Неизпълнението на плана по корпоративни данъци е 70 милиона лева. Неизпълнението на плана по данъци на физически лица е 200 милиона лева. Общата сума неизпълнени приходи по тези параграфи за 2008 е около 1 милиард лева. Нали разбирате, че не говорим за стотинки и левове, а за милиард лева. Колко проблеми можеше да се решат с него?
Системата е в много тежко състояние в момента. Слабата събираемост на приходи през 2008, липсата на качествена информационна система или нова сграда на НАП са само върхът на айсберга от проблеми. Има големи проблеми с качеството на ревизиите, с данъчно-осигурителната методология, с изземването на функции от териториалните дирекции. Има огромен проблем с мотивацията на хора и текучеството. И разбира се, има много сериозен проблем с корупцията.
Наслагвайки тези проблеми със силно завишения план за тази година, с финансовата криза, газовата криза, предстоящите избори, намалените цени на петрола, считам, че 2009 ще е изключително трудна по отношение на приходи.
Имате обективните фактори- например когато петролът беше 150 $ на барел, от един танкер се събира около 20 млн лева ДДС. При днешните цени се събират 5-6 млн лева ДДС от танкер. На месец имате от 5 до 6 танкера, които влизат в страната. Простата сметка е 70-80 млн лева загубено ДДС на месец само заради ниските цени на петрола. Не се учудвайте, че директорът на Агенция Митници предупреждава за възможността да не се изпълни един милиард лева от плана на агенцията.
Имате и субективните фактори: недоброто общо състояние на приходните агенции, нарастващото влечение на бизнеса към сивия сектор заради финансовата криза, занижените обороти на работа заради изборите. Имате и безмисленото вливане на АДВ в НАП от 1 май, което се надявам да бъде преосмислено сега- наистина ли искаме една добре смазана и централизирана администрация да се претопи по регионалните управления на НАП?
Затова е абсолютно ключово кой ще е новия изпълнителен директор на НАП и какво ще направи. При този министър и за оставащите 4-5 месеца до изборите и Нобелов лауреат не може да постигне кой знае какво. Но поне да постави някакво начало на изчистване на системата, на бързи кадрови решения, бърза промяна на сбъркани структурни решения. В системата има много добри служители, знаят как да работят, познават и “материала” срещу себе си. Просто им трябват добри ръководители, пълна изолация от политическо влияние и силна подкрепа от страна на правораздавателните органи. И нещата ще започнат да се случват.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*