Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За проблемите с детските градини в София

* Статията е публикувана във в. „24 часа“ на 12.02.2008

Представете си една врата, която може да пропусне само един човек, а около нея се тълпят сто хиляди души. Страшна бутаница, нерви, скандали, и от време на време някой с късмет минава през вратата.
Точно на това заприлича обявеното от Столичното кметство на 04 февруари 2008 записване на деца за столичните детски градини.
Идеята безспорно е добра. В XXI век е нормално да банкираш по интернет, да гледаш оценките си по интернет, да кандидатстваш за работа по интернет, да си купиш жилище по интернет и да запишеш децата си за училище и детска градина по интернет. Другата алтернатива е това, което беше досега- да стоиш цяла нощ пред градината, за да запишеш детето си на сутринта.
Изпълнението на идеята бе ужасно. По данни на фирмата – изпълнител, в първата минута на отварянето на “пазара” на записвания е имало 1 милион опита да се влезе в сайта. Част от тях хакерски атаки, част родители, част роднини и приятели, впрегнати да помагат. Сайтът блокира. Родителите се изнервиха. Кметът го няма.
Администрацията вероятно е предполагала проблема, фирмата- изпълнител също. Очевидно са надценили себе си или са подценили другата страна.
Вероятността за провал е заложена в самите критерии на записването. Когато обявиш часът на регистрация за основен критерий, нормално е всички да се втурнат да се регистрират в стартовия час. Това е все едно банка да каже, че от 09:00 ще раздава пари на първите дошли, докато свършат парите. Естествено всички ще са там точно в 09:00, не час по-късно.
Когато се обърне колата, пътища много. Сигурно ще има и наказани, но в никакъв случай не бих искал с мръсната вода да изхвърляме и бебето.
На първо място, в никакъв случай не бива да се отказваме от създаването на информационна система по регистрация на деца за детски градини. Това е нещо, което отдавна е трябвало да бъде направено. Освен чистата регистрация на деца, тази система би могла да дава и много информация за анализ:
Колко места не достигат в детските градини в София? Досега мислехме, че са три хиляди. Сега се оказа, че са пет хиляди.
В кои райони е най-големия недостиг, за да знаем къде да строим? В момента където и да построиш, все има нужда, но след няколко години може и да не е така.
Колко от тези деца са от многодетни семейства или от семейства с нисък социален статус? За да можем да насочим и други социални дейности към тях.
Колко от тях имат софийска регистрация? За да знаем повече за демографската картина на столицата.
Колко са деца с един родител, колко са на разведени родители или на родители без брак?
Колко са децата на родители с увреждания?
Колко от родителите предпочитат децата им да ходят на градина по местоживеене и колко по месторабота?
Какъв е доходът на семействата, при цялата относителност на тази информация
И т.н., и т.н. Може и днес да не ви трябва тази информация, но в един момент ще потрябва.
На второ място, бих предложил на общинската администрация сериозно да помисли за промяна в критериите за прием. Не мисля, че часът на регистрация трябва да играе роля, това винаги ще създава проблем, подобен на този от 4 февруари. Знам, че исторически е така- винаги първите записали се са имали предимство, но не ми се струва особено добре измислено. Затова мисля, че трябва да се анулира сегашната регистрация и да се даде на родителите разумен срок , в които да се регистрират на сайта и да посочат желаната детска градина. После вече по подобие на “зелена карта” в САЩ, чрез компютър и на лотариен принцип да се изтеглят печелившите родители. Разбира се, трябва абсолютна гаранция, че няма да има манипулиране на избора. Каните наблюдатели, каните експерти, каните родители, и нека те да контролират процеса.
На трето място, трябва да се реши за таксите в детските градини. В момента издръжката на дете е 120 лева на месец, а родителите плащат 40 лева на месец. Услугата е силно субсидирана от общината, общите приходи от такси са 8 милиона лева, а разходите- 23 милиона лева. Ще търсим ли диференциация на цените според доходите? Т.е. едни да плащат несубсидираната такса от 120 лева, а други субсидирана такса? Или ще вдигаме таксата за всички? Или ще я сваляме за всички? Или ще я махнем изцяло? Или ще се правим, че “обществото не е готово за промяна на таксата”, както твърди десния софийския кмет, и оставяме всичко както е.
И на последно място, всичко написано по-горе е временно решение. Кардиналното решение е повече детски градини, които да поемат тези 5 хиляди деца. Предвидените от общинската администрация за 2008 нови 6 градини с 600 места в тях са крайно недостатъчни. Ако се движим с такова темпо, ще ни трябват поне 10 години да решим проблема, и никой нормален избирател няма да ни чака.
Поради което групата на БСП в общинския съвет ще предложи рязко увеличение на бюджета за строителство на нови градини и ремонт на съществуващите, за да има поне един софийски проблем, решен отначало докрай. Дори и с цената на непопулярни мерки.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*