Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За ролята на правителството в засилването на кризата

България е сред страните в Източна Европа, в които икономическата криза е нанесла най-голям удар върху хората, а след идването си на власт правителството на ГЕРБ е засилило негативния ефект, според изнесения днес доклад на Световната банка.

Такава жестока оценка дори и аз не очаквах. Често критикувам малоумието на решенията на правителството, но все пак съм опозиция и винаги се чудя дали преценката ми е коректна и обективна.

Искам на прима виста да посоча няколко грешни решения на правителството, с които задълбочи икономическата криза:

1. Задържане на 800 млн лева ДДС за възстановяване към бизнеса в края на 2009, за да се хвали Дянков с „най-ниския дефицит“ в Европа.

2. Спиране на 2 млрд лева плащания от държавата към бизнеса за вече извършени дейности, отново в края на 2009.

3. Спиране на 500 млн лева плащания към общините, отново за вече извършени и фактурирани дейности

4. Увеличение на акциз на цигари с 46 %, в резултат ръст на контрабанда от 15 % на 37 % от пазара. Загуба за бюджета през 2010 от 1 млрд лева, само от контрабанда на цигари. От тях половината са в джобовете на контрабандисти и политици.

5. Закриване на Агенция за държавни вземания, в резултат блокиране на принудително изпълнение и загуба за бюджета от над 200 млн лева

6. Насочване на целия ресурс в строителство на магистрали, липса на каквато и да е актуализация на пенсии, заплати и социални плащания, в резултат рязък спад на покупателна способност на огромната част от населението /пенсионери, безработни, държавни служители, социално слаби/

7. Крайно лоша събираемост на приходи- през 2010 са събрани с 2 млрд лева по-малко от 2009. Оттам силови ограничения на разходи.

8. Хвърляне на огромен ресурс за следене, подслушване, насаждане на страх- всички знаем примера за парите за подслушване и бюджета за култура…

9. Немощ да се предложи каквато и да е разумна мярка за контрол върху цени, стимулиране на отрасли от икономиката,нова данъчна и фискална политика, нова политика на местните власти

Това са само едрите неща. Със сигурност може да се добави много.

Кризата продължава с пълна сила. Правителството вместо да ни вади от нея, ни бута надолу.  С некомпетентност, постоянно вменяване на вина на някой друг, отказ от действия.

Изходът? Според мен само предсрочни избори и нов кабинет.

Тези просто не стават.

Категория: Блог
 • Nedko Karagyozov казва:

  На нашият финансов „гений“ Симеон Дянков и бившите му работодатели от Световната банка му казаха, че се е провалил с анти кризисната си политика и му писаха СЛАБ. Ако г-н Дянков бе разширил малко кръгозора си и освен любимите си икономисти Фридрих Хайек и Йозеф Щумпетер си бе направил труда да прочете Илф и Петров, щеше да е чувал крилатата фраза на Остап Бендер: „Икономията е майка на мизерията.“

 • Христина казва:

  Не знам какви са тези хора „работили“ в Световната Банка (визирам пряко Г-н Дянков), които не могат да се справят с икономически проблеми и вместо това ги задълбочават?!?
  Да не би да са носили кафето в тази Световна Банка и поради некомпетентност са ги изгонили, било то, че не са донесли захърче или мляко…та сега си намериха работа, като „големи специалисти“ в България и то не къде да е, а на Държавни отговорни постове, като Министър и Вицепремиер…?

 • Rumenkotzev казва:

  Абсолютно сте прав г-н Кадиев. Само дето предсрочните избори и новия кабинет няма да разрешат кардиналните животозастрашаващи проблеми на българската нация. Нужно е Велико народно събрание. Анализ на досега действащата конституция и статуквото и радикална промяна в правилата на играта. Със смяна на личности почти нищо съществено не се променя. Тези са най-зле но и Вашите началници ги видяхме. На тия само по-им личи.

 • Rumenkotzev казва:

  И за да не ме питате какво не и е добро на конституцията от 91 да ви кажа. Пстоянно действащ парламент с 240 анонимни субекта е много за България. Реално стават и работят не повече от 80-100. При сегашната система от парламентарна – държавата става премиерска република защото депутатите са безотговорни анонимници без власт и тежест в обществото. Съдебната ни система пък … Аз съм юрист – нещата са трагични Има двадесетгодишни дела. До съдебната палата в колелото на трамвай 5 има една сграда – нова незавършена от 15г. Тя е Висящо дело в Соф. гр. съд. Може да се пробва с изборни съдии. Сега има съдии на по 26 г. – съдят. Професията се е феминизирала. 26 г. прокурорка обвинява изнасилвач рецидивист – как си го представяте.
  А да не забравяме. Българите останаха без армия без никой да ги пита. Защо сме били в ЕС и Нато. Ама това ЕС и Нато дали ще изкарат още 30 г. или 100г. защото България трябва да я има и след 100 г. нали. За военно обучение за българските момчета трябва да се помисли – 5 месеца ли 8м.ли. Не знам по-умните да кажат за колко време едно момче може да бъде подготвено да действа в екстремни ситуации дето живота ги предлага.
  Притеснителното е че сегашният ред – демокрация ли там какво ли до момента се оказва нещо много ялово. Не можа за 20 г. да довърши и намери приложение на сградата на Цариградско шосе – синята на НАП. – 20 г. Крана изгни и падна преди десетина год. на цариградско шосе добре че не уби някой.
  Отделно слабост на всяка демокрация а на нашта най-вече е невъзможността да наказва и дисциплинира гражадани които са се поставили вън от обществения порядък – 80 % от циганите и около 10 % от българите не можеш да ги глобиш / не плащат/ и не ги плаши затвор защото там е топло и хранят. България трябва да измисли нов вид наказаание приемливо за ЕС и света и ефикасно иначе …
  Та такива работи г-н Кадиев споделих ги защото ме вълнуват а и ми се виждате много разумен и смел човек.
  Лошото е че Яне Янев изрази и съответно дискредитира идеята за радикална реформа. Зад тази идея трябва да застанат други хора уважавани и такива които могат да я обяснят смислено.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*