Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За сесията на СОС за Паметника на Съветската армия

Извънредната сесия на СОС за “проблема с Паметника на Съветската армия”, както бе официалната формулировка  извади на показ няколко важни неща:

1. Подмяна на обществения диалог от страна на управляващите с безплодни събития по темата с бъдещето на паметника. Обичайно за предизборния период ГЕРБ се опитва да отклони общественото внимание от истински важните теми: нарастване на безработицата, загуба на работни места, продължаващата стагнация в икономиката, увеличаващите се фалити в сектора на малкия и среден бизнес,  инфлация, липса на външни инвестиции, липса на антикризисни мерки, мръсни улици, бездомни кучета, котараци в общината, отвратителни общински болници, и т.н. , и т.н.

2. Подмяна на дневния ред на обществото и от страна на сините. Тъй като имат управленска коалиция с ГЕРБ в София, имат двама зам.кмета, на тях им липсва същинската кауза за София. И в момента просто я подменят с измислена такава.

3. Нищо съществено не се чу за бъдещето на паметника, освен че отново се повдигна въпроса за неговото демонтиране. Но паметникът е публична държавна собственост и в този смисъл общинските съветници могат само да препоръчат на правителството. И тук питам- след като има решение на СОС от 1992, защо правителството на СДС не го демонтира през 1997-2001? Къде бяха тогава?

Този паметник е част от историческата памет на България. Паметниците се правят, за да напомнят. Те се правят, за да са чисти.

В социологическо проучване прочетох, че близо 30% от софиянци са твърдо против демонтирането на Паметника на Съветската армия. Това е повече от хората, които гласуваха на последните кметски избори през 2009- тогава го направиха 23 %. Очевидно няма консенсус, очевидно има разслояване. Затова не мисля, че тези дебати ни водят в друга посока, освен в противопоставяне “комунисти- антикомунисти” с реторика от 90-тте години.

В цялата тази каша ми е ясна позицията на сините. Ясна ми е позицията на червените. Ясно ми е, че обществото няма консенсус.

Единствено не ми е ясен ГЕРБ. Които дадоха 6 подписа на общински съветници, за да се свика извънредна сесия на СОС, а когато се стигна до решаващия момент да се гласува решение избягаха от залата.

Така безславно, поради липса на кворум, завърши един фарс.

Категория: Блог
 • Malta_m2003 казва:

  е, отвратително е като позиция, като стил на работа и като поведение на „държавни“ мъже..

 • Victor казва:

  Извънредни сесии на СОС  трябва да се свикват за по-важни и актуални теми, ане за Паметника. Предполагам,че тези 30% гласували против демонтирането голяма част от тях не са гласували на последните общински избори. Паметника е по-вярно да се каже ,че е публична държавна собственост на СССР ака Русия т.е. безсмислени са дебатите освен по партиини съображения и PR. Интересно ако се направи допитване съдбата на паметника на Цар Освободител или този издигнат в почит и „памет“ на англоамериканските летци, който не съм виждал-явно не съм от метрополията, какви ще са резултатите, макар,че на г-н Кадиев ви е ясно колко може да се вярва на  тези „социологически“ проучвания.

 • Dencho казва:

  Предлагам на общинския съвет да не рови повече костите на починалите, да не хаби сили да осмисля миналото, да остави на мира паметниците, ами да се захваща на работа за бъдещето на столицата, че доста сме я закъсали …

 • :)) казва:

  Интересно как паметника на съветската армия в София е собственост на Русия /СССР/, а в никоя друга столица на ЕС подобни паметници не са руска собственост. Човек трябва да знае мивалото си за да не се повтаря. май вие малко гузно пишете  това за разкопаване на костите? И с основание.

 • ИЗПИТ ЗА НАЛИЧИЕ НА ЧЕСТ :) казва:

  Задай ми въпрос 3 days agoГосподин Кадиев, бихте ли подкрепили петиция до руския посланник в България, Русия да се извини на българския народ за разрушаването на паметниците на нашите народни будители, и на част от дейците на нашето Освободително движение ? Това разрушаване на тези паметници започва веднага слез 9 септември 1944 г., при това под подбудителството и с участието на съветските военни власти в България тогава. Разбира се сега тези паметници са възстановени. Ама сега! не шикалкавете, кажете „Да“ или „Не“.  Ако кажете „Да“ бихти ли били инициатор на такава идея? Не ви ли е страх от руските ви приятели да защитите българската чест? :)))))

 • ivkr казва:

  Г-н Кадиев.
  Думата ПАМЕТ-ник означава (Историческа) ПАМЕТ, т.е. ИСТОРИЯ!!!
  Подкрепям Вашата позиция!
  Пълен идиотизъм е тази цялата полемика, даже „извънредното“ заседание на СОС!!!
  В световната история има само ДВА случая, в които се взривяват ПАМЕТници!!!
  Подвига на ЕвГЕНИЙ Бакърджиев, когатао една седмица с огромни количества взрив се бореше с един … МАВЗОЛЕЙ!!!
  Тъжно, тъпо, смешно и комично!!!
  Вторият случай е в Авганистан, където талибаните стреляха с гаубици срещу хилядолетни статуи на БУДА…
  Въпроса за паметника на „Съветската“ армия е изключително трагикомичен: – създават се комитети, дискусии в медиите, в интернет, извънредни заседания на СОС, вероятно ще има такива на МС, на парламента, на ЕС, НАТО и на ООН!!!
  Знайни и незнайни позабравени лица – „Общественици“, позабравени журналисти, като Иво Инджев, които още пазят партийния си билет и пионерската връзка и може би са поднасяли цветя пред мавзолея и са махали на тогавашния ПЪРВИ, а сега тайно поднасят цветя на паметника на съветската армия, който за да не ги забравим искат да съборят!!!
  Ма моля ви се бе другарки и другари, сменили си цвета, но не и ЧИПА!?
  Та ВИЕ живеете в миналото, не мислите за бъдещето, за което сме ГАЛАДУВАЛИ /гласували/ за ВАС!!!
  Изобщо кипи безсмислен труд!!!
  Защо няма ИЗВЪНРЕДНО заседание за боклука в СОФИЯ, за трафика и най-вече за недостига на детски заведения – БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!
  И за финал, моля проверете и ПУБЛИКУВАЙТЕ има ли специална международна КОНВЕНЦИЯ за опазване на историческите паметницина други държави, какво се случва при събаряне или преместване на подобен тип паметници. Какъв ще е отговора на една от великите световни сили – Русия. Какво правят с аналогичен паметник в ГЕРМАНИЯ??? Може би трябва немските парламентаристи да обменят опит с НАШИТЕ ИЗТЪКНАТИ ОБЩЕСТВЕНИЦИ по този актуален световен проблем!!!
  Още повече, че виден еврочиновник в новините по БТВ посъветва в пряк текст премиера Б. Борисов, да ТЪРСИМ ПАЗАРИ ЗА НАШИТЕ СТОКИ  в Русия, Китай и т.н., т.е. те не искат нашите стоки в ЕС!!!
  Вие г-н Кадиев, както и всеки нормален човек у нас разбира, че в същност проблем не съществува. Камо ли пък политически или какъвто и да е. Историята е нещо минало. Нека мислим за бъдещето.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*