Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За снощния дебат в "На 4 очи"

Добре де, добре… знам, че си поизтървах нервите. Не трябваше да го заковавам толкова Стоян Мавродиев, но той поне малко да беше научил урока си. Не може да пишеш икономическа програма на партия и да не знаеш от коя точка тръгваш, къде искаш да стигнеш и как го правиш.
Опитах се да вкарам разговора малко в експертно ниво, но насреща ми завършен политик, в лошия смисъл на думата- заучени фрази, лозунги, никаква субстанция.
„Ще приватизираме и ще финансираме пенсиите с тези приходи“- ами ако нещо не стане с приватизацията, а дойде първо число и трябва да преведете пенсиите в НОИ? Какво правим, чакаме да приключи сделката?
„Ще намалим данъците на физическите лица и те ще излязат толкова на светло, че даже и при необлагаем минимум от 1000 лева ще съберем повече пари отсега“- е, тази година ще съберем 1.5 млрд лева, догодина при предложената от ГЕРБ ставка 10 % и необлагаем минимум от 1000 лева трябва да имате средна заплата от 1500 лева, за да съберете 1.5 млрд лева. Това ли ни обещават? И как точно ще накарат бизнеса да плаща такива заплати? И как бюджетът ще намери парите за 480 000 служители в бюджетния сектор?
„Ще приватизираме НОИ“- и защо? Защото в света само две държави са го направили- Чили и Казахстан, и чилийците се връщат обратно към познатия модел, а при казахстанците плащанията минават през централната банка, те са си въвели някаква уникална система. И ние ще се равняваме по Казахстан?
„Ще намалим ставката на ДДС на 15 %“- какъв е смисъла? Ако целта е да поевтинеят стоките, тогава въведете целево намалени ставки за определени стоки, макар че не ви съветвам. Нашата система на ДДС има едно хубаво нещо и това е, че има само една намалена ставка, на туризма /която впрочем с много лобиране през 2006 си извоюваха Лидия Шулева и Милен Велчев/. Всеки процент намалено ДДС е загуба от 320 млн лева, да не говорим за проблема с дефицита по текущата сметка. Напротив, в момента трябва да се вдига ДДС- просто нито една друга мярка за ограничаване на вноса не работи. Другите мерки са фискални- замразявате пенсии и заплати, но кой би направил това? Привърженик съм на 22 % ДДС, знам, че политически си има цена, но това е правилната макроикономическа политика в момента.
„Социалистите имате двоен стандарт“- ами вашия неформален лидер като има поне 10 години в БКП, а сега го играе ултра-десен, какъв стандарт има? Като главен секретар на МВР можеше да моли Доган да лобира за него пред Първанов да му даде още една звезда на пагона, сега понеже е модерно и той ще ни спасява от ДПС? Утре ако му трябват гласовете на ДПС ще е първия, който ще клекне, и ще ви обяснява как го направил, за да не дойдат комунистите на власт.
„Програмата ни е писана от топ макроикономисти“- и в кой университе са ги учили, че ръстът на пенсиите трябва да ръст на БВП плюс инфлация? Какво общо има БВП с пенсии никой не може да ви обясни, със сигурност не и макроикономист.
„Има двойно облагане на доходите- с данък и с осигуровка, и ние ще премахнем това“- никой ли не е разбрал в ГЕРБ, че това са два различни типа данък, единият е възмезден, другият безвъзмезден. Възмездният, т.е. осигуровката, по един или друг начин ви се връща един ден под формата на пенсия. Безвъзмездният, т.е. данък на физическите лица, държавата събира, за да изпълнява всичките функции на една държава- било по социална политика, по отбрана, по вътрешен ред, по здравеопазване и каквото още поискате. И като се откажем от това „двойно“ облагане, от кой от двата принципа се отказваме- няма да има държава или няма да има пенсии?
„Ще намалим разходите до 30 % от БВП“- и кое ще отрежете? За 2008 5 % иска здравеопазването, 5 % искат учителите, 9 % са пенсиите, 4.2 % са еврофондовете. Ето ви 23.2 %. И в 6.8 %, т.е. в 4 млрд лева ще съберете инфраструктура, МВР, отбрана, култура, субсидии към общините, издръжка на администрация, кое?
„В програмата никъде не пише, че ще ви оправим за 700 дни“. Вярно е, но когато я представяха, Мавродиев каза, че „в рамките на 2 години средната заплата ще стане 1500 – 2000 лева“. 2 години са горе-долу 700 дни, средната заплата в момента е 409 лева, и не е трудно да направиш извода- трябва доста да ни оправят, за да стигне 1500 – 2000 лева за 700 дни.
Изобщо програмата е каша и смес от стари учебници, обясненията на Мавродиев са безмислени или изобщо ги няма. Фискално загубите в нея са толкова големи, че няма как да издържи- първо ще свършат парите за пенсии, и какво правим? Намаляваме пенсионерите? На шлепове и в средата на Дунава?
Жалко, че не стана дебат и не чух отговори на тези въпроси, а само заучени проповедни фрази. Ако това е качеството на кадрите на ГЕРБ, жалко. Ама какво ли се учудвам, за кандидат за районен кмет в „Люлин“ са издигнали секретарката на гл.архитект на София. Не я познавам жената, може и да става, макар че ми се искаше малко по-висока квалификация и опит. Все пак Люлин е сигурно пети-шести град по големина в страната. По-лошото е, че и люлинци не я познават. Както каза един местен, „Главният архитект имал две секретарки, дано да е по-младата…“
Категория: Блог
  • Essme казва:

    Гледах дебата в НТВ. Не можем да очакваме от Стоян Мавродиев някакви конкретни цифри или факти, подкрепящи тезите му. Станахме свидетели на едно словоблудстване от негова страна и Ви гарантирам, че излязохте победител от този спор.
    Видя се кой е компетентен.
    Поздравления!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*