Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За таксите на детските градини, яслите и детската кухня

Има нещо крайно сбъркано в това, че цялата данъчна реформа на Столична община през 2010 се държи на две неща: увеличават се таксите за детски градини, ясли и детска кухня и се намаляват таксите за маршрутките.

От вчера детската градина и ясла в София струва 60 лева на месец вместо 40 лева. Увеличение от 50 %, оправдано  с натрупана инфлация, със строителство на нови градини и как сме пращали „сигнал“ на обществото, че и то трябва да си поеме тежестта от реформите. За мен истината е по-друга: Първо, това не е никаква такса, тя не покрива стойността на услугата, която по данни на общината е 181.50 лева на месец. Второ, тя не носи справедливост, защото пак всички плащат еднакво, независимо от дохода. Трето, това увеличение не води до никакво подобрение на условията в градината, всичко си остава същото.

Всъщност общината го прави за пари. Сметнала си е допълнителен приход от 4.5 милиона лева. Как го е сметнала, тя си знае, не дава обяснения. Простата сметка е ясна- 38 000 деца по 20 лева по 12 месеца е към 9 милиона лева. Вярно, има деца с намаление, има отсъстващи деца /тогава плащат половин такса/, има неплащащи, но колко са, никой не казва. Има ли нужда общината от пари? Има. Защо тогава не си събере 7 милиона лева такса битови отпадъци от Кремиковци или 1 милион лева от Софийски университет? Помислете сами.

Същото е и с купоните за детска кухня. Бяха 1 лев, сега ГЕРБ предложи да са 1.30 лева. Пак- инфлацията, изоставането на цените, и т.н. Моите аргументи са пак същите- храната няма да стане по-добра, всички родители ще плащат равна субсидирана цена, защо го правим? Заради допълнителния приход от 400 хиляди лева? Точно толкова ще загуби Столична община от намалението на таксата за маршрутки от 50 на 10 лева. Е, кое е по-важно за обществото? Наистина ли маршрутките са ни толкова мили? Ясно, че се контролират от общински съветници на ГЕРБ, но могат и по-скромно да го карат. В края на краищата 40 лева намаление на маршрутка на месец са по 1.30 лева на ден, това ли им е проблема на шофьорите? От друга страна- както ми каза общински съветник от ГЕРБ- ако имаш 250 маршрутки, това са 10 000 лева на месец- защо да не си ги спестиш?

Категория: Блог
 • Ваня Григорова казва:

  Ясно беше, че ще приемат увеличението на таксата за градините. Но имам няколко въпроса:
  1) Прие ли се и беше ли изобщо обсъждана промяната, в следствие на която болните деца, чиито отсъствия са извинени с медицинска бележка, трябва да заплащат задължително половин месечна такса, която се приемала като абонамент?
  2) Герб дадоха ли обяснение що за антикризисна мярка е драстичното намаление на таксите за маршрутки и автобуси за извънградски превози съпоставено с увеличението на таксите за градини, ясли и кухни?
  3) Как гласуваха общинските съветници от различните партии?
  Благодаря предварително.

  • Georgi Kadiev казва:

   Ваня, въпрос по въпрос:
   1. Прие се, с аргумента, че има постоянни разходи и градината трябва да ги плаща дори и детето да не дойде- примерно заплати, ток, вода, а вероятно и храната на отсъстващото дете. Има логика в това, друг е въпросът дали точно половината трябма да е абонамент или по-малко
   2. ГЕРБ се ослушват за маршрутките като прасета в държавна царевица, ако мога да ползвам един жаргонен израз. Уж на администрацията било предложението, уж те не знаели, бла-бла. Всъщност си е чисто лобистко предложение на техни общински съветници, имащи конкретни интереси в превозите с маршрутки. В общината е публична тайна кои са те. Новият зам.кмет по транспорта вместо да помисли и извади концепция какво правим с градския транспорт, първата му докладна беше именно за таксите на маршрутките и автобуси за извънградски превози.
   3. Всички партии гласуваха за, БСП- против. Това е положението.

 • Тодоров казва:

  Така няма да се получи, г-н Кадиев.. това споделяне на мнението ви в блога е недостатъчно. Правете като ГЕРБ – съобщавате фактите(най-добре на пресконференция) и съмишленици започват да ги разнасят из медиите, до момента в който има реакция от другатастрана, а така кучето си лае – керванът си върви.
  Харесвам възгледите и начина ви намислене, но е добре да имате стратегия в правенето на политика. Мисля, че това е голям проблем на цялата ви партия – говорите, а това което казвате не стига до хората.

 • anon117bc казва:

  А защо общината не обмисли да направи няколко детски градини, за които гражданите да плащат пълната издръжка? Ако има фирми, които да печелят от правене на детски градини, би трябвало и общината да може да направи няколко, които не са на загуба. Да не са и на печалба, разбира се, все пак това е ляв блог. Но хора, които не са на печалба, трябва да предлагат по-евтина услуга от хора, които живеят от този бизнес. Така че дори и с плащане на пълната цена това би било полезно за гражданите.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*