Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За управленската програма на ГЕРБ

ГЕРБ явно са се взели много насериозно, щом правят управленска програма две години преди избори. Плосък данък от 10 % и необлагаем минимум от 1000 лева на месец означава към днешна дата от 3.5 милиона души на трудови и граждански правоотношения да облагате само 71 000, всички останали официално получават под 1 000 лева. Естествено, голяма част от тях взимат повече, но това „повече“ го дават работодателите и ако искаш да излязат на светло, по-скоро трябва намаляваш осигуровките. От около 1.7 млрд лева, които при непроменени ставки бихме събрали от данъци на физически лица през 2008, по новата ставка и минимум ще останат само 30 милиона лева. 30 милиона лева при общи приходи от 22 млрд лева са капка в морето. Изобщо не си заслужава труда да събираш този данък и да мъчиш 8 000 души в НАП с приемане на декларации, изчисляване на данъка, възстановяване, уведомяване и какво ли не още. По-добре забравяш за него, ставаме държава без данъци на физически лица от типа на арабските държави и тръгваме да търсим нефтени находища. Идеята за намаляване на плоския данък от 10 % на 7 % пък изобщо не я обсъждам- бюджетът ще загуби още 7-8 милиона, но това вече ще е без значение. Намаляване на ставката на ДДС на 15 % – на хартия хубаво, на практика всеки процент намалена ставка е загуба от 320 милиона лева, или общо 1.6 млрд лева по-малко приходи. Предполагам идеята е, че това ще намали измамите, в което много, много силно се съмнявам- в Англия примерно ставката е 17 % и пакДДС- измамите са най-големия им проблем. И 15 % е достатъчно висока ставка, за да стимулира източването на ДДС.
„Разходите като дял от БВП да достигнат най-ниските нива в ЕС – цел 30% от БВП“- красиво и също толкова безмислено. Проблемът не е толкова в нивото на разходите, колкото в качеството на разходване. В Швеция нивото е 55 %, но не съм чул да се оплакват. Нашите в момента са към 39 % от БВП, при това ако махнем 1.2 %, които отиват директно като вноска в бюджета на ЕС и нямат отношение към макроикономиката ни. И така, трябва да свалим поне 9 % от БВП разходи. За тази година, при очаквано БВП около 53 млрд лева, това прави около 5 млрд лева. Откъде точно ще ги свалят авторите от ГЕРБ, като държавната администрация е слабо платена и хората я напускат, като пенсиите са ниски, като учителите стачкуват, горските служители стачкуват, служителите в социалните домове стачкуват? От МВРможе би? Или от здравеопазването? „Децентрализация на данъчни правомощия, приходи и отговорности към местните власти“- прекрасно! Само дето те не са готови за това. Поради което още НАП продължава да събира патентните данъци, защото общините не могат да се оправят, макар че всичко е за техните бюджети, НАП е само пощенска кутия. „Премахване на данъците върху наследствата, даренията, възмездното придобиване на имущество“- това вече някой бивш НДСВ-ар го е измислил. Не че има голямо значение, приходите от този данък са абсолютно минимални. По-надолу в програмата открих и едно ляво понятие, налагано от Партията на европейските социалисти: постигане на баланс между гъвкавост и сигурност на пазара на труда (flexicurity). Явно някой си е поиграл да чете Еuropean Employment Strategy, но едва ли е Бойко Борисов, този документ го няма на български. Вижте го и вие на http://ec.europa.eu/employment_social/employment_strategy/flex_meaning_en.htm
В частта за пенсионната система е пълна каша. Хем намаляваме ролята на държавата, хем вече и държавата ще поема една трета от осигуровките. „Капитализация на ДОО (първи стълб на пенсионната система) с приходи от приватизация, концесии и от преизпълнението на бюджета“ – нали по-горе в програмата пише, че се стремим към балансиран бюджет, т.е. без излишък и без дефицит. Сега пък приходи от преизпълнение? Ами ако няма преизпълнение? Разходите по ДОО, т.е. пенсиите на сегашните пенсионери по бюджета на ДОО за 2007 са 5.374 млрд лева, и ние ще ги покриваме с приходи от приватизация? Бойко май е чел стари вестници. Гледам данните от 2006 и 2007- за 2006 приходите са 660 милиона лева, за първите 8 месеца на 2007 реално внесените са 65 милиона лева. Като ги раздели човек на 2.3 милиона пенсионери се падат по 3.53 лева на пенсионер на месец. Честита пенсия, господа пенсионери! “Намаление на вноската от 23% на 10%” – браво, смело решение! Само че вноската сега ще я намалят на 20 %, и по бюджет за 2008 от МФ вероятно ще заложат около 3.6 млрд лева приход, колкото е и за тази година- вноските падат с 3 %, но се вдигат праговете и това ще компенсира. Ако вноската падне наполовина, на 10 %, бюджетът губи 1.8 млрд лева. Добре, ще вдигнат прагове, добре, ще намалее безработица, ще излязат на светло, но поне милиард губим директно. “Разходите за пенсии растат с темп равен на ръста на БВП плюс ръста на инфлацията”- ръст на БВП е количествен показател, няма логика да го вързваш с пенсиите. Ако утре примерно Македония се присъедини към нас и БВП-о ни нарасне с 20 %, вдигаме пенсиите с 20 %? И защо? Или ако голям инвеститор налее няколко милиарда и БВП се качи, пак вдигаме пенсии с ръста на БВП? Хората са го измислили, няма какво да се чудим- важен е ръста на осигурителния доход и на инфлацията, БВП е без значение.
И така, дотук бюджетът загуби 1- 1.5 млрд от осигурителни вноски, 1.7 милиарда от данъци на физически лица, 1.6 млрд от ДДС. Това са едрите неща, към тях добавяме и загубите по данък наследство, дарения, патенти, местни данъци и т.н. Всичко това остава в населението като разполагаем доход. Разбира се, отива във вносни стоки. Разбира се, търговският дефицит и оттам дефицитът по текущата сметка отива дявол знае къде, той и тази година ще отиде на 20 %. Разбира се, оттам и инфлацията тръгва, и изяжда всичките ви спестени данъци. И сте отново на изходна точка.
Дами и г-да граждани за европейско развитие, не се занимавайте с намаляване на данъци повече. Приберете програмата в едно чекмедже и 100 години не я вадете. Няма смисъл, тази част на данъчната реформа завърши, оттук нататък може да има малки намаления на осигуровки, известен
finetuning, но големите неща ги направихме вече.
Концентрирайте се върху стимулиране на износа, лицензи, разрешителни режими, подобряване на административното обслужване, чисто човешкия фактор. Това ще е голямото предизвикателство през следващите 10 години. Помислете, както ние мислим, как да се подобри оперативно работата на НАП, на митници, как да се засили контрола, да се оправи селекцията, методологията, качеството на ревизиите, контрола по акцизите, обучението на персонала, неговата мотивация. Стига с това намаляване на данъци и „доброволно изпълнение“, дето и Мургина ми го пее от 2 години. Приходните администрации трябва да са силови структури, срещу тях често са криминално проявени лица, какви доброволни изпълнения, какви 5 лева. Финансова полиция трябва, останалото е измислица. Ама като гледам, че съден за митническа контрабанда ви е кандидат за кмет в Бургас, отсега ми е ясно как ще събирате приходите на държавата… ще ни оправите за колко беше, 700 дни ли?

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*