Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Идеи за градоустройството на София

Редом с подготовката на Гражданския общински съвет, продължавам и срещите с гражданското общество, за да обсъдим проблемите на София. Срещнах се с още две организации, имащи отношение към градоустройството и архитектурната среда на града. София наистина има страшно много измерения. От една страна на града ни се нуждае от дългосрочна визия за развитие, отразена в адекватен Общ устройствен план, като там се включва визията ни за това дали София трябва да продължи да се разраства към покрайнините си с настоящите темпове или следва да преминем към обособяване на агломерация около София. Има аргументи и в двете посоки. От друга страна са стратегиите за решения на проблемите като градски транспорт, планиране на детски градини и други обществени сгради. Именно в тези графи се включват и основните проблеми на столицата ни, които са свързани с жилищното строителство и поддръжката му, транспорта, зелената система на града, справяне с проблема с отпадъците и гробищните паркове.

И третото измерение на София са конкретните предложения и решения за града, които трябва да се вписват в горните две по-дългосрочни цели.

И ето един пример за това как се съчетават тези различни измерения. Още 2009г. харесах идеята да помислим за изграждането на „портите на София” на Цариградско шосе. Логичният въпрос в такъв случай е къде е входът, за да знаем къде да ги изградим. Но този отговор предполага, че трябва да знаем накъде и как ще се разширява София, за да не се окаже, че изграждаме „портите на София” не като външна врата, а като врата между две стаи.

Хората, с които се видях от Архитекти за София имат много добри идеи за това как да се генерират и събират все по-добри решения за София като вижданията ни са доста близки. Те казаха и някои много конкретни идеи, които далеч не са толкова скъпи, а биха донесли качествена промяна в начина ни на живот в столицата ни. Една такава идея е изграждането на велосипеден ринг, който да свързва с велоалеи Борисовата градина, Ловния парк и Южния парк в обща велозона, която може да стане част от по-голяма веломрежа, обхващаща града. Свързването на тези паркове ще осигури 10км велозона като Столична община трябва да изгради само още един км от нея и да свърже съществуващите отсечки с пешеходни надлези или подлези на местата на пресичане с големите булеварди. В сегашния си разпокъсан вид няма голям смисъл да се кара колело в парковете, защото е трудно да стигнеш до тях с велосипед, а самите велоалеи са къси и колоездачите са „затворени” между големите булеварди на града. Подобен е проблемът и с Околовръстното шосе, където също не се предвиждат велонадлези.

Друга идея, която обсъдихме беше за възможността трамвайните линии да се озеленят като придадат много по-приветлива визия на града. Радвам се, че мислим еднакво и за това, че „Шишман” трябва да е основен приоритет, когато говорим за затваряне на улици и пешеходни зони.

На сайта www.sofia2020.bg има и други много интересни идеи, част от които със сигурност ще видите и като част от политическата ми програма.

С повечето архитекти, с които се видях сме единодушни в мнението, че в административен план София има нужда от децентрализация по посока районните администрации. Отделните райони знаят какви са проблемите на кварталите си, по-добре от администрацията на целия град. И за да има добро изпълнение на ангажиментите им е необходимо да бъдат пряко избирани от хората. Аргументът на ГЕРБ срещу прякото избиране на районните кметове беше, че те нямат власт и няма смисъл да ги избираме. Решението обаче е да им дадем реална власт, а не да не ги избираме пряко.

Вие имате ли идеи за това какво искате да направим за София в градоустройствен план?

Категория: Блог
 • Идейка казва:

  А не можем ли да затворим повечето улици в центъра за пешеходно движение? Не е ли нормално и Шишман, и Алабин, и Гурко да са пешеходни улици? Сега имаме 2, които дори не са свързани помежду си…

 • Nikola Gogov казва:

  Витоша и Алабин?

 • Tanyaiva16 казва:

  Наистина е по-добре районните кметове да се избират пряко от гражданите, защото така може се поддържа жива връзката помежду им, което пък води до ефективна работа. Централизацията винаги съдържа тенденция всички да се поставя под общ знаменател. Обаче проблемите пред жителите в Овча купел и Бакърена фабрика са едни, в Лозенец – са други, а съвсем различни са в Бояна или Бистрица.
  Пешеходните островчета са нещо чудесно. „Шишман“ – прекрасно! Да прибавим Малките 5 кьошета.

 • Darina_nadia казва:

  Pravilno e raionnite kmetove da se izbirat, no na segashnite upravliavashti tova ne im haresva- zashto li, zashtoto praviat kakvoto si iskat v raionite kato naznachavat svoi dovereni hora.
  Taka e v r-n „Lyulin“, kadeto se zastroiavat bezrazborno zeleni ploshti i detski ploshadki / koi znae kakvi komisionni se vzemat za tova / Po regulazionnia plan e predvideno stroej na edna ot nai-ojivenite detski ploshadki v 3-ti Mikroraion – mejdu blokove 309, 310, 311, 314!!!! S O S !!! G – Kadiev, pomognete tova da ne se sluchi!!!

 • Guest казва:

  Какво смятате да направите (или не направите) с пазара на художниците до „Св. Александър Невски“, ако бъдете избран за кмет на София?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*