Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Из едно интервю за в-к Новинар

Г-н Кадиев, грешка ли беше номинацията на Бриго Аспарухов за кмет на София?

Не е коректно аз да коментирам, все пак бях пряк конкурент за номинацията. Но не бих искал всичко да се изсипва върху Бриго Аспарухов сега. Когато се обърне колата, философи много. Той игра мъжки и без колебания. Знаете, че се познават добре с Бойко Борисов. Едно негово заиграване с настоящия кмет можеше напълно да обезличи кампанията на БСП в София. За негова чест не го направи, и успяхме при общинската листа да стигнем до второто място.

На Вас не Ви достигна малко, за да бъде издигната вашата кандидатура на тези местни избори, смятате ли, че ако хората избираха Вас, резулаттите щяха да изглеждат по друг начин?

Мога само да гадая и спекулираме, но няма смисъл. Изборите минаха, стореното- сторено, гледаме напред.

Кой трябва да поеме отговорността за провала на БСП в София- трета политическа сила все пак…

БСП в София е втора политическа сила по брой общински съветници, и гласувалите за нас като процент са повече от средния за БСП в страната. Не го казвам да се оправдавам, просто коригирам Вашите факти. Резултатът категорично е по-лош от очакваното, но няма смисъл да правим драма и да се предприемат прибързани действия като оставки на цялото ръководство сега и веднага. Но дори и слабият резултат не е най-лошото. Най-лошото е слабата мотивация на структурите в София, изхабяване на лица, липса на интерес от младите хора към БСП. Няма нищо по-нормално от младите хора да са леви, а по-възрастните да одесняват. И младите са леви дори и в България, просто не припознават БСП като своята партия. Мисля, че трябва рязко и радикално обновяване на състава на ръководството на БСП и в София, и на централно ниво. Трябват нови лица, от младото и средното поколение, които имат свои идеи, допринасят качество в работата, имат собствена тежест. Не просто послушни на този или онзи или просто амбициозни. Дори и тези млади хора да бъркат, по-добре да се учат сега, преди следващите парламентарни избори. Ако съдя по това, което видях в тази кампания, БСП е силно застаряваща партия, тя има демографски проблем по-тежък и от този на държавата. Затваряне на очите означава сигурни задълбочаващи се проблеми за години напред.

Персонално Овчаров трябва ли да поеме отговорността за резултатите?

Това е лична преценка на всеки човек. В моя случай аз прецених, че различията между мен и министър Орешарски са прекалено големи, пречат на работата, и си подадох оставката. Никой не ме е карал, никой не ме е задължавал. Просто нормално действие, когато работата не върви. Румен Овчаров много израсна като политик. Един от малкото, които взимат решения без размотаване и седенки. Но понякога срещу политиците се натрупват обществени очаквания, дори и да са несправедливи, и трябва всеки сам да прецени кое е правилното в подобна ситуация. При всички положения обаче БСП не бива да губи с лека ръка такива кадри. Защото кризата с кадрите не е само в частния сектор, не по-малка е в държавния, не по-малка е и в политическите партии

Трябва ли да има оставки според Вас?

Мисля, че казах достатъчно ясно позицията си. Трябва радикална промяна и на централно, и на софийско ниво, която не се ограничава само до оставка на Изпълнително бюро и преизбиране на същото бюро. Дори по-важното са не персоналните промени, макар че не ги подценявам. Трябва лява политика, свежи идеи.

Как приемате работата си на общински съветник, има ли вече председател на групата и замове?

Първото заседание на СОС ще е на 19 ноември. Председател на групата на БСП е Жельо Бойчев. Това беше договорено между Румен Овчаров и мен преди изборите, за да има приемственост с предишния общински съвет и по-близка връзка между ръководството на софийската организация и групата на съветниците. Съгласих се с аргументите, има логика в тях, а и би било прекалено претенциозно да се съглася да водя листата само ако съм председател на групата. В крайна сметка целта беше всички да спомогнем БСП да се представи по-добре в София, не Георги Кадиев да е по-добре представен в общинския съвет. Групата няма да има заместник-председатели.

Трябва ли да има политически лица в бордовете на общинските фирми?

Не. Бордовете имат своята роля, не са измислени от БСП. Всяка голяма корпорация има борд на директори, надзорен съвет. В борда на Гугъл са професори от Принстън и Станфорд, в борда на Майкрософт е бивш изпълнителен директор на БМВ. Какво правим с тях, гоним ги? Роля на борда е да следи за интересите на инвеститорите във фирмата. Ако общината е собственик на фирмата, тя трябва да има свои представители в борда. Но да са експерти на мениджърски контракт. Намерението на Бойко Борисов да махне всички бордове е напълно безмислено и изцяло популистко. Типичен пример как изхвърляйки мръсната вода, изхвърляш и бебето. Резултатът ще е по-лошо управление на фирмите, не по-добро.

От следващата година общините ще могат да определят размера на местните данъци и такси, това е дългоочаквана свобода за кметствата, какво мислите за това?

Не съм голям привърженик на финансовата децентрализация, особено в частта и данъчна политика. В идеалния свят общините чудесно се справят с данъците и финансите си. В нашия свят обаче те нямат капацитет, обслужването става по-лошо и по-скъпо. Например по-евтино е НАП да сключи с Български пощи един договор за цялата страна за разпращане на писма за данък сгради, отколкото всяка община поотделно. По-лесно е когато отидете да си платите данък сгради, да ви поискат и глобите към КАТ. Това, което преди правеше един човек в данъчната администрация, сега правят двама по общините. Очаквам общините да са силно конюнктурни при определяне на местни данъци- когато няма избори да ги вдигат, когато има- да ги свалят.

Смятате ли, че осигурителната тежест трябва да се сваля още или това, което беше записано в бюджета е достатъчно?

За момента е достатъчно. Може би след година-две още 3 %. Но в никакъв случай намаляване на 10 %, както предлагат СДС и ГЕРБ. Това означава да загубите 2/3 от приходите от осигуровки. За да запълните тази дупка от изсветляваща сива икономика, както те очакват, означава, че сивият сектор е 2/3 от икономиката. Реално ли е това?

Запознахте се с новите данъчни закони и с бюджета за следващата година, не смятате ли, че едно ляво правителство предлага твърде дясна политика?

Определено. Плосък данък без необлагаем минимум, отпадане на облекчения за семейно подоходно облагане и дарения към инвалиди, намаляване на ставката на данък върху дивидента, преминаване от 65/35 към 60/40 при разпределението на осигурителна вноска работодател/служител – всичко това е дясна политика. Намаляването на данък върху хазарта- това ли точно е свръхприоритета на министерство на финансите в момента? Левите правителства навсякъде по света правят и дясна политика, и обратно, но трябва добре да се преценява не се ли отива прекалено силно надясно. Защото избирателито го разбират и ни наказват.

Категория: Блог
 • Георги Ангелов казва:

  Данък печалба беше намален тройно – приходите от него се увеличиха /като дял от БВП/.

  Данък дивидент беше намален двойно – приходите се увеличиха.

  Осигуровките бяха намалени – бюджетът нетно почти не загуби, а косвено дори спечели.

  Няма случай, в който данък да е намален рязко, а приходите от него да са спаднали рязхо. Точно обратното – те растат.

  При това положение няма никакво емпирично доказателство, че допълнително намаление на осигуровките ще доведе до рязък спад на приходите. Практиката показва точно обратното.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*