Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Из едно интервю за Стандарт

Въпроси на Стандарт към Георги Кадиев, публикувани на 04.02.09

– Г-н Кадиев, защо бяхте избран за член и след това председател на борда на Топлофикация София? Прозвуча изненадващо общински съветник да е в борда, след като общината току-що се отказа от собственост в дружеството.

– Беше ми предложено от министъра на икономиката и енергетиката и се съгласих. Не мога да си позволя да откажа на министър от БСП, но нито съм се самопредлагал, нито съм изявявал каквото и да е лично желание. Дружеството има нужда от промени и помощ, и министърът е преценил, че мога да допринеса за по-добрата работа там. Получи се парадоксално, аз гласувах в Столичния общински съвет против даряването на акциите на Столична община на държавата, а сега влизам в управлението. Продължавам да считам, че дружеството е безценно като ресурс за правене на общинска политика, и неговото логическо място е под контрола на общината. Решението на ГЕРБ беше груба грешка във вреда на софиянци. Мисля, че мнозинството от общинските съветници от ГЕРБ и днес да ги питате защо го направиха, не знаят. Просто им спуснаха едно напълно грешно решение, което е изцяло във вреда на софиянци. Нашата работа като общински съветници е да пазим собствеността на столицата, вместо това я подарихме… Може би с моето влизане в управлението на Топлофикация – София все пак се възстановява някаква минимална справедливост и общинския съвет, макар и косвено, ще има някаква форма на контрол занапред.

– Подготвя ли се приватизацията на топлофикацията? Кога може да стартират процедурите?

Не ми е известно да се подготвя. Държавата беше дала на Агенцията за приватизация задачата да продаде 42 %-ия държавен дял, защото не виждаше смисъл да има миноритарен пакет акции в съдружие с общинска администрация, с която работи трудно. Но сега вече държавата има 100 % в дружеството и това променя изцяло картината. Ако говорите по принцип, аз съм противник на приватизация на Топлофикация- София. Това е дружество, което предоставя ключова комунална услуга на 440 хиляди апартамента и къщи в София. Защо да се отказваме от контрол върху нея. Пак повтарям, логическото място на дружеството е под надзора на Столична община. А формата на управление е съвсем друг въпрос- може да е външен мениджърски екип по договор, може да е общинско дружество, има много варианти.

– Ще се влее ли Топлофикация- София в Българския енергиен холдинг?

– Вероятно. Капиталът на холдинга беше вдигнат точно за да покрие дълговете на Топлофикация- София към Булгаргаз. Макар че според мен мястото ни не е в холдинга, с нашите проблеми по-скоро ще го дърпаме назад. Аз разбирам идеята на холдинга като създаване на мощна държавна енергийна компания, обединяваща производство, пренос и разпределение на газ, въглища и електрическа енергия. Това дружество вече трябва да стане поне регионален, ако не европейски играч на енергийния пазар. Едно локално топлофикационно дружество, дори и да е няй-голямато в страната, стои изкуствено в този организъм.

– Какви са дълговете на Топлофикация София и как може да се съберат? Какъв беше ефекта от спирането на топлата вода в цели блокове с много длъжници?

Дълговете са около 150 милиона разсрочени задължения към Булгаргаз, които се погасяват по план, и около 60 милиона лева текущи задължения отново към Булгаргаз. За да ви илюстрирам колко важна е доставката на газ, ето ви сравнение- 70 % от разходите на дружеството са за газ, 5 % са за работни заплати. Несъбраните вземания са над 220 милиона лева. Ефектът от спирането на топла вода е много положителен за дружеството по отношение на покачване на събираемостта през септември- октомври 2008. После покрай разправиите ще го има ли дружеството, кой ще го притежава и управлява, събираемостта отново е спаднала. В момента около 58-60 % от абонатите плащат сметките си. Има огромен ресурс несъбрани вземания и предстоят нови акции в тази посока. Няма друг начин, и софиянци би трябвало да очакват завишен контрол в тази посока.

– Топлофикация София претърпя загуби от газовата криза. Това може ли да е основание за искане за вдигане на цената на парното?

Топлофикация София не е претърпяла кой знае какви загуби, за щастие дружеството успя бързо да премине на мазут. Загуби претърпяха основно химически заводи, за които производствения процес не позволяваше алтернативно гориво. За пет дни дружеството подаваше вода с намалена температура, което ще намали сметките на хората. От друга страна, от 1 януари 2009 има увеличение на цената на парното с 20 %, не забравяйте и това.

– Кои са основните неща, които бихте искали да направите в кратък период в дружеството?

Да задвижим проектите за когенерация, проектите за възможност на изгаряне на боклук, повишена събираемост на вземания, определени структурни промени в дружеството. Иначе в текущ порядък има безброй проблеми, като почнете от данъчни актове на НАП и свършите с искания на профсъюзите за увеличаване на заплати.

– Данъците и такса смет в София бяха увеличени. Предвижда ли се асфалтиране на повече улици през тази гдина и по-редовно почистване на улиците? Сега улиците се мият само веднъж в годината – през пролетта.

Увеличението специално на данък сгради беше ненужно, при това в такъв голям размер от 50 %. София наистина има нужда от собствени приходи, но не виждам никаква форма на ефективно управление. Миналата година по мое предложение се увеличи данък по възмездно придобиване на имущество, с което в общинския бюджет влязоха около 50 милиона лева. Е, една естакада поне да направиха? Един мост, една детска градина? Да се знае- вдигнахме данъци, но направихме това, това, това. Нищо, нула. Сега щели да чистят улиците 22 пъти в месеца, вярвате ли го? Цялата задача по чистотата и план-сметката към нея са под всякаква критика. Щели да вдигат кофите по два пъти на ден, а в същото време нямало пари за почистване на снега в малките улички. Е, как ще влязат камионите? Чистотата на София е кофа без дъно и няма никакъв смисъл да наливаш в нея. Същото е и с ремонта на улици. Нали виждате дупките?

– Смятате ли, че ще се стигне до нова криза с боклука на София?

Знам само, че Заубермахер няма да чисти от 1 март, защото конкурса се обжалва. Оттук нататък зависи само от добрата воля на стария концесионер да продължи да чисти. Е, защо трябва да разчитам на добрата воля на някой си, който в същото време плаши да съди общината за неувеличени цени по събиране на боклука и иска 37 % увеличаване на цаните. Той ни съди, ние му се молим….

– Тази зима отново се оказа, че няма кой да чисти общинските тротоари от снега. Така ли ще бъде и през следващата зима?

Отговорът е съвсем кратък- да.

– Ще има ли предсрочни избори и по какъв сценарий: след уличен натиск или след излизане на НДСВ от управляващата коалиция и общ вот на недоверие с опозицията?

– Не мисля. НДСВ се държи малко странно за мен- консумират властта и постоянно плашат как ще излязат от правителството. Получиха председател на борда на Булгартабак, получиха член на Български енергиен холдинг, какво плашат тогава? Мисля, че няма да напуснат, просто ПР. Прекалено много хора се хранят от участието във властта. Аз си подадох оставката, някой от НДСВ да го е направил?

– Ще успее ли БСП да наложи да се гласува отделно за евродепутати и наш парламент при големия натиск изборите да са 2 в 1. За този вариант настоява и президентът Първанов. Това означава ли, че президентът има сценарий за изборите, различен от този на соцпартията?

Не съм много в тази дискусия. Виждам аргументи и в двете посоки. Не е коректно аз да се изказвам, има хора в БСП, които професионално се занимават с това. Още по-малко са ми ясни сценариите на президента, ако въобще има такива.

– Кое е по-малкото зло за БСП след изборите: Да направи кабинет заедно с ГЕРБ или пак да управлява с ДПС и нов балансьор като „Напред“?

За мен ключовото е да спечелим изборите и да бъдем водещ участник в следващ кабинет. Има нвреме да мислим кое е по-малкото зло, пък и стига все аз съм говорил против ДПС. Каквото съм имал, казал съм го. Уважавам много някои от хората в ДПС, например бившия ми колега зам.министър Нахит Зия и не желая да имам нищо общо с върхушката на ДПС и нейните обръчи. Но общо взето така е и с ГЕРБ , и с всички останали. Свестни хора има навсякъде, такива са например някои от колегите в общинския съвет. Ама да правя коалиция с кмета на Бургас от ГЕРБ, дето е осъден за митнически измами- вяма как да стане. Нито пък с общинския им съветник от Дупница, дето заловиха 280 мастербокса контрабандни цигари от Македония в камиона му.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*