Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Из интервю за общество.нет

Г-н Кадиев, какви са реалните измерения на кризата със столичния боклук?

Криза има и тя се вижда с просто око. Вярно е, че през последните две седмици все пак се чисти по-добре, отколкото първата половина на март, когато София беше до шия в боклук. Но ние се сравняваме с нормална европейска столица, нали? А в това отношение сме далеч назад. Контейнерът пред моя блок например се чисти веднъж на 5 дни, от които 4 дни е препълнен. Как да кажа, че всичко е наред? Има и доклади на сериозни медицински специалисти, национални епидемиолози, които едва ли са ги направили по политически причини. Опасност от зараза има и не виждам драма правителството да поеме контрола върху чистотата на София.

Може ли да се разглежда обявяването на кризисно положение от страна, като предизборен ход и персонален удар срещу Бойко Борисов?

София е отвратително мръсен град, с препълнени кофи, с летящи във въздуха найлонови торбички, с куп незаконни сметища, с прашни и неизмити улици. Ако някой твърди, че София е чист град, сигурно е слязъл от някоя летяща чиния. И след като кметът не се справя, влиза държавата. Просто и ясно, и това е позиция на групата общински съветници на БСП от самото начало. Сега обаче държавата има цялата отговорност да докаже, че се справя по-добре. Иначе веднага следва резонния въпрос “с какво вие сте по-добри от кмета, като пак нищо не направихте?” Според мен софиянци просто трябва да наблюдават града си през следващите 2-3 седмици. Ако той стане чувствително по-чист, държавата е по-добър стопанин. Ако не, тогава по-добре държавата да не се намесва в бъдеще.

Какво ще се случи, според вас след парламентарните избори в София, когато се очаква Борисов и Цветанов да напуснат Столична община?

Цветанов отдавна е напуснал Столична община. Борисов би я напуснал само ако стане премиер, което дали ще се случи е въпрос без отговор в момента. Има достатъчно време БСП да навакса изоставането, ако направи добра кампания и няколко правилни хода в оставащите 3 месеца. Но дори и Борисов да стане премиер, животът продължава – нови избори в София, нов кмет, нов късмет.

На дебата Станишев – Борисов беше споменато и вашето име. Орешарски тогава не си спомни кой сте. Мислите ли, че беше искрен?

Не виждам смисъл пак да коментирам темата Орешарски, тя е приключена за мен. Ако някой толкова иска да го дундурка в листите, да го прави. Аз моето мнение съм го казал ясно, публично и не се колебая да го повторя. БСП не би трябвало да кани в листите си тежко компрометирани министри. Нямам спомен през 2005 година някой от нашите избиратели да е гласувал да оправяме Васил Божков, Валентин Захариев, Мария Мургина. Напровив- гласуваха, за да засилим държавността. Иначе, като г-н Орешарски толкова иска да е депутат, да се яви мажоритарен кандидат, хората да си кажат думата. Защо БСП трябва да го носи на гърба си? Кое правим в крайна сметка- печелим избори или оправяме на Орешарски имунитета?

Защо аферата Мургина изведнъж изчезна от публичното пространство, точно както се и появи?

Нямам представа, питайте следствените органи и прокуратурата. Аз бях викан, давах показания, оттам нататък не е моя работа.

Как виждате предстоящите избори?

Като тежка предизборна битка, в която БСП би трябвало да се предпази от всички слаби звена в защитата си и да подсили добрите звена. Имаме достатъчно качествени хора и самочувствие, но на едни избори винаги продаваш това, което ще направиш занапред. Това, което си направил досега е само фон. В никакъв случай не мисля, че битката е предрешена. Напротив, имаме време да дръпнем, но пак казвам при добри кандидатури и умна и интензивна кампания.

Вие ще се кандидатирате ли?

Аз вече казах, че ако г-н Орешарски е в листите на БСП, аз няма да съм. Съжалявам, но двамата с него сме от различни страни на бариказата, няма как да сме в една листа. Бих се явил единствено като мажоритарен кандидат, ако има такива. Тогава нека хората преценят кой върши работа, кой отстоява мнение и кой се прехранва само от партийните листи. Животът нито почва, нито свършва в парламента.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*