Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Интервю за в. Труд

Статия в. Труд, 18.06.2013г.

– Г-н Кадиев, дали ще разцепите БСП покрай случая „Пеевски“? Вие и някои социалисти искате оставката на Сергей Станишев, други обаче го подкрепят.

– Не мисля, че това би било повод за разцепление на БСП. БСП не е лидерска партия и не би трябвало да зависи от волята на един, двама или трима души, които и да са те. Включително и от мен. Аз казвам какво е моето виждане за ситуацията. Може би не съм прав, затова очаквам всички да си кажат мнението. Според мен единственият начин да се спаси правителството на Пламен Орешарски, макар че шансът не е кой знае колко голям, е бърза промяна в ръководството на БСП и на парламентарната група, с която да се гарантира, че няма да има случай „Пеевски 2″ или „Пеевски 3″.

– И какво трябва да се случи според вас в БСП? Да се върне Георги Първанов като лидер? Или пък вие имате амбиции да оглавите столетницата?

– За първи път е време да направим вътрешнопартиен избор, какъвто е предвиден в устава ни. За да могат всички членове на БСП да изберат лидера си и той да има достатъчно легитимност, за да прави реформите, които са нужни.

– Не ми казвате дали имате амбиции за лидерския пост.

– Ако бъда номиниран и хората ме изберат, няма да избягам. Но в никакъв случай не се натискам – аз влязох в парламента с идеята да бъда обикновен народен представител, който да предлага законопроекти и да се опитва да направи нещо добро. До деня, когато стана цялата ситуация с Делян Пеевски, не съм си и мислил, че ще трябва да се справяме с такава криза в страната, каквато имаме в момента.

– Как се стигна до тази криза? Каква е тази „тежка ситуация“, която е наложила номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

– Нямам отговор на този въпрос. Всъщност един от проблемите на БСП е, че всички преговори – и за правителство, и за кадрови назначения, се водеха в изключително тесен кръг и абсолютно непрозрачно, което създаде усещане за задкулисие. Остана впечатление, че мотивите са не професионализъм или желание за справяне със ситуацията, а други.  И хората на протеста го показаха съвсем ясно – те не възприеха логиката, че Делян Пеевски ще се справи с проблема. Особено в ДАНС, която е агенция за контрашпионаж, за борба с наркотиците, за антитероризъм. Там не можеш да действаш дилетантски. Там не можеш да правиш неща заради някого. Ние винаги сме казвали, че търсим човек за работата, а не – работа за човека. Тук се случи точно това.
Искам да кажа и друго – от партийна дисциплина депутати, които бяха против кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС, гласуваха „за“ в зала. И те са герои, както и тези, които не гласуваха „за“. Дано обаче ни е за урок, че има решения в живота, които стоят над партийната дисциплина. Добре, че всичко това стана в началото на мандата – това е изключителен шамар и за БСП, и за политиците. Дано всеки си направи изводите, че повече така не може.

– Не е ли обречен вече кабинетът „Орешарски“? Протестите не спират и след оттеглянето на Пеевски.

– Шансът да оцелее не е особено голям. Но шанс има. Аз съм последният човек, който трябва да защитава Орешарски – бил съм в екипа му, напуснал съм поради различия. Но аз защитавам институцията – правителството на България. Иначе влизаме в една спирала от избори, от която излизане няма. Вероятно е раздробяване на следващия парламент, вероятни са безпринципни коалиции, забавяне на всякакви проекти, забавяне на усвояването на евросредства. И ние сами сме си виновни. Преди една седмица с недомлъвки и обществото, и ние някак си приехме тази коалиция, която сега състави правителство. Коалиция, която на пръв поглед изглежда невъзможна.

– БСП, ДПС и „Атака“. Има такава коалицията – признавате си. Така ли?

– Това не е коалиция.

– А какво е?

– Това е подкрепа за правителство – нека така да го наречем. Формално коалиция няма. Но тя е ясна. Няма какво да го крием. Нали БСП и ДПС гласуваха за това правителство, а „Атака“ направи така, че да има кворум. Т.е. и трите партии по един или друг начин показаха, че искат да има такова правителство и ГЕРБ да не бъде на власт.

– Възможен ли е сценарий, при който кабинетът „Орешарски“ пада и без да има нови избори при парламентарната въртележка ГЕРБ взема мандата и съставя правителство, което вие – недоволните от Станишев депутати от левицата, подкрепяте?

– Не. Или отиваме на нови избори и каквото стане там, или спасяваме кабинета „Орешарски“, което трябва да се опитаме да направим. Това ще стане с няколко стъпки.
Първо, нова легитимация на БСП като основна партия, която поддържа този кабинет – т.е. оставка на Сергей Станишев като председател на БСП и на парламентарната група на левицата и нови хора там.  Второ – според мен трябва да се прекратят всякакви преговори с ДПС – за областни управители и за заместник-министри. Трето – да се даде гаранция на Пламен Орешарски, че той прави правителство. Но не като този път – когато не знаеше имената на половината министри, а наистина да си избере експерти и ние да му гарантираме например шест месеца време, за да покаже какво може да направи.

– Т.е. кабинетът „Орешарски“ да остане, но с персонални промени…

– С министри, избрани от Орешарски, с областни управители, определени от него. Без да има формули – еди колко си областни управители, избрани от ДПС…

– Кой ще подкрепя такъв кабинет обаче в парламента?

– Ако ДПС не го подкрепи (замисля се)… Това е истинското програмно правителство. Нека му дадем още един шанс. Оставяме лицето Пламен Орешарски на страна, а гледаме институцията – истинско програмно правителство с приоритети. Даваме му шанс до края на годината и след това искаме отговорност.

– В момента кредитът на доверие от страна на обществото към кабинета „Орешарски“ изглежда е изчерпан. Как ще убедите хората, че Пламен Орешарски трябва да продължи да бъде премиер?

– Единственият аргумент, който имам към този момент е, че не искам да влизаме в спирала от избори. Ще кажете: „Каква е гаранцията, че Орешарски ще прави правилните неща?“. Единствената гаранция според мен може да бъде БСП. Аз мисля, че един от проблемите на ДПС е, че те живеят с усещането, че са извън обществото, че няма контрол върху тях. Ние не живеем с такова усещане – напротив.
Ние сме тези, които трябва да гарантират качеството на правителството и това, че няма да има случай „Пеевски 2″ или „Пеевски 3″. Друг освен БСП не може да го направи. Няма кой.

– Дайте прогноза! Ако няма оставки, ще продължат ли протестите? До кога ще издържи правителството? А БСП?

– Ако никой не подаде оставка, не знам. Зависи от хората. Вече не зависи от политиците. Това значи тежка загуба на легитимност от страна на БСП. И тежки решения. За да вземете каквото и да е от тежките решения – за цената на тока например, ви трябва легитимност. Аз в момента се опитвам да предложа някакви мерки, с които да възстановим доверието на хората. И поради тази причина отидох на протеста в неделя. Защото не искам да се крием от хората. Исках да ми кажат в очите какво искат, къде сбъркахме, какво направихме. Аз не претендирам, че абсолютната истина е моя. Но съм вътрешно убеден, че спирането на назначението на Делян Пеевски като шеф на ДАНС е правилно; че връщането към диалога с гражданите е правилното; че създаването на нова легитимност на БСП с ново ръководство е правилното; че даването на нов шанс на Пламен Орешарски правилно.

– Ако се стигне до нови предсрочни избори, какъв ще е резултатът за БСП?

– Това зависи от много неща. За 5 минути успяхме да разрушим това, което градихме 4 години: че сме алтернатива, че искаме да изграждаме държавност. Възстановяването на това ще отнеме доста време. Аз искам БСП да има очи да гледа хората.
Да има кауза. Според мен Сергей Станишев загуби каузата, и загуби партията в същия момент. Когато загубиш каузата, всичко е загубено. Аз мисля, че каузата на БСП трябва да е изграждане на държавността. И за номинацията на Делян Пеевски няма нито един аргумент.

Категория: Новини
  • dsc казва:

    Г-н Кадиев и той ще спасява Орешарски! Орешарски е непоклатим, защото той е кукла на Васил Божков-Черепа, а БСП е неговата частна партия. Следователно- Черепа си търси нов Станишев, защото този се оля и вече е неудобен. Но на помощ идват ЧЕСТНОТО ЛИЦЕ и ЧИСТИТЕ ДРУГИ ЧАСТИ на неопетненият, но все пак член на партията г-н Кадиев. За нула време и неговите части ще се опетнят с някои миризливи субстанции и тогава и той ще бъде изхвърлен ж канала, а Черепа ще си търси Кадиев 2. Ние сме на всеки километър и така до края на света…………….

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*