Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Интервю за 24 часа

С Георги Кадиев, депутат от БСП, разговаря Лиляна Клисурова 

– Г-н Кадиев, изненада ли ви новината за алтернативна лява евролиста на Георги Първанов начело с Ивайло Калфин?

– Да. Очаквах Калфин да е водач или поне на предно място в нашата листа. Все пак беше водач преди 5 г., беше и нашият кандидат за президент. До известна степен съм разочарован, без да знам дали е водил разговори с ръководството на БСП. Но това е лош сигнал за БСП, защото се появява конкуренция и ще загубим част от гласовете си.

– Георги Първанов и Румен Петков нямат намерение да напускат БСП на този етап. Но от „Позитано“ 20 допускат варианта да бъдат изключени, защото уставът позволява подобно нещо при участие в друга партия или организация със статут на партия. Очаквате ли това да се случи?

– Трябва да се спазва уставът. Но АБВ не е регистрирана като партия и не би трябвало да има проблем в тази посока.

Но ако БСП иска да постига добри резултати, трябва да обединява и да събира хора, които често дори са несъбираеми. Разнообразието вътре в БСП е едно от нещата, които ни отличават от останалите партии и малко по малко започваме да го губим. Татяна Дончева бе от различните в БСП.

Калфин е един от различните в лявото. Всъщност той би трябвало да каже какъв е проблемът – едва ли е неговото място в листата, той не е на чак толкова ниско ниво. Най-вероятно проблемът му е в цялостния начин, по който се прави политиката в БСП.

– Вие също сте един от различните в БСП, често сте контра на ръководството. Ще последвате ли Дончева, Първанов?

– Аз съм на инат в БСП, защото не съм доволен от това, което се случва. Не съм доволен как бяха проведени преговорите за правителството, как бяха разпределени парламентарните комисии. Не съм доволен, че цялата икономическа политика в законодателен план се прави само от ДПС. Не съм доволен от мълчанието за Сидеров.
БСП трябва да прави вътрешнопартийни допитвания по всички важни теми и вътрешни избори за всяка позиция. И тогава ще си проличи какво искат хората и колко различно е то от това, което прави ръководството. БСП бушува от мнения, не е лесно да намериш правилния път.

– С появата на втора лява листа – какъв резултат ще има БСП на евровота? И ще има ли след това предсрочни парламентарни избори, както се зарече ръководството, ако заедно с ДПС нямате 50+1 депутати?

– Ще имаме 50+1. Но е много важно не просто БСП и ДПС заедно да вземат толкова, а БСП сама да има най-високия резултат от всички партии. Ако не допуснем сериозни грешки по кампанията и направим читава листа, всички шансове са на наша страна. Което не означава, че след това не трябва да се отиде на парламентарни избори. Чисто математически не мога да си представя, че 4 г. ще изкараме с този парламент и всяка сутрин да се броим има ли 121, или не.

– Нали си купувате депутати? Вече двама от ГЕРБ напуснаха, очакват се още 2-ма – 3-ма до дни.

– Не съм чул да са купени тези депутати. Освен това не съм ги и видял в парламента. Но дори и с 2-3-4-ма пак няма да стане. За стабилна работа на парламента трябва поне 140 депутати, за които да се знае, че ще подкрепят.

– Заради подкрепата на „Атака“ ли е това мълчание от БСП по скандала със Сидеров? Първият знак за реанимирането на АБВ е именно декларацията на Първанов, с която се осъжда неясната позиция на БСП.

– Това е силен ход от тяхна страна – има вакуум и те го запълват. Много се надявах да има декларация на Националния съвет на БСП веднага, защото това, което са направили Сидеров и другите колеги от „Атака“, е позор за парламента.

Запознах се с доклада на прокуратурата и в него нещата са много по-драстични от изнесеното в медиите. Случаят с французойката е 1/100 от това, което се е случило на земята – има удари на полицаи при изпълнение на служебните им задължения, което е наказуемо по НК, има скъсани карти на служители по сигурността на летището, има издърпване на лични карти от ръцете на ръководителката на Гранична полиция на летището, има псувни, викове и заплахи. Абсолютно позорно поведение на депутати и се чудя защо Сидеров не е бил арестуван на място. По света, ако ще не депутат, папата да си – посегнеш ли на униформен – два шамара и в ареста.

– Дадохте пример дори с това, че в друга държава той би бил застрелян.

– Представете си в Израел някой да скъса пропуска на служител по сигурността и да го заплашва. Или в САЩ някой да удари полицай? Като студент в САЩ съм попадал в такава ситуация. Имахме купон – бяхме с руснаци, украинци и други източноевропейци, съседите извикаха полиция. Дойдоха двама полицаи и в момента, в който ние започнахме да се обясняваме и да ръкомахаме, веднага пистолетите бяха насочени срещу нас. А да удариш полицай – абсурд, ще те гръмне като стой, та гледай.

– Но арест на Сидеров щеше да го превърне в мъченик. Има подозрения, че този скандал е умишлено инспириран, за да дистанцира „Атака“ от управлението и да увеличи подкрепата .

– Как ще завърши политически за „Атака“ този скандал, е отделен въпрос, тя вирее от радикални действия. Но това не означава, че трябва да се подминава поведението на депутатите. Какъв е смисълът да имаме полиция, ако някой може да отиде и да удари полицай в лицето или да го дърпа? Това какво значи – че утре, като дойде Цветлин Йовчев в парламента, можем да му ударим шамар ли? Унизително е изобщо да си го помислим. Оставям настрана френската дипломатка, което е международният скандал.

Материалите на прокуратурата са ясни и нямам колебание – няма нужда от работни групи, сваляме имунитета безусловно и без разисквания. Иначе ще сринем доверието в парламента и в държавността. Какво от това, че ще имаме правителство и парламент, след като всеки може да прави каквото си иска и сигналът, който изпращаш на гражданите, е, че всъщност нямаш държава.

Като не става със Сидеров – махаме го. ГЕРБ трябва да си влезе в ролята на опозиция и да присъства в парламента. Така ще изолираме „Атака“. Но се опасявам, че в момента, в който „Атака“ реши да напусне парламента, веднага ГЕРБ ще направят същото, за да предизвикат избори.

Като не става и с ГЕРБ – отиваме на избори. Цялата тази ситуация действа демотивиращо и за нас. Вместо да мислим за закони, ние мислим как да осигурим кворума.

– Разумна ли е цената, която плаща БСП за зависимостта от „Атака“?

– Не. Особено след последния случай – ако някой си мисли, че ние тихичко ще се измъкнем по терлици и ще се направим, че този инцидент не съществува и няма да гласуваме за свалянето на имунитета на Сидеров, или ще го забравим 6 месеца – няма да стане. Хората няма да ни го простят. Този скандал има капацитета на скандала с ДАНС. Ще има нова вълна от протести.

Мисълта, че всяко чудо е за три дни, в случая не важи, защото действията на Сидеров подкопават целите устои на държавността. Как мотивираш полицаите на улицата на работят, когато депутати се отнасят така с тях? Как мотивираш министъра на вътрешните работи да работи, след като ще го овиняват, че не е защитил служителите си? Как мотивираш прокуратурата да работи, ако ще я обвиняват че не е написала достатъчно добър доклад, за да накара депутатите да му свалят имунитета? Главата ми не го побира.

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*