Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Истинският скандал e с двойните осигуровки

Има скандал. Нелеп скандал между президент и финансов министър, които по принцип са в различни орбити и не би трябвало въобще да се допират, камо ли да се сблъскват. Това е все едно Луната да блъсне Юпитер.

И докато се занимаваме с този скандал, в реалната икономика се роди реален проблем, който е на път да изкара хиляди хора на улицата – този път собственици и управители на стотици хиляди фирми, всъщност гръбнакът на икономиката ни.

Според изменението на чл. 6, ал. 3 от Кодекса за Социално Осигуряване, което е в сила от 1 януари 2010 г., лицата, управляващи търговски дружества по договори за управление следва да се осигуряват за всички осигурени рискове. Това е задължително, независимо дали договорите за управление са в писмена форма или не. Независимо от това дали по тези договори са определени възнаграждения или не. Осигурителни вноски ще се дължат върху минималните прагове за основните икономически дейности и квалификационни групи професии. Едновременно с това едноличните собственици на дружества и техните съдружници освен, че ще подлежат на осигуряване по описания по-горе начин, задължително следва да се осигуряват и като самоосигуряващи се лица.

Именно в случаите, когато едно и също лице извършва дейността по управлението на дружеството без да назначава други лица в самото дружество, двойно осигуряване ще следва да се извършва на практика за една и същата дейност. И то поради обстоятелството, че лицето има различни качества – на управител и на самоосигуряващо се лице. И така попада в различни кръгове на задължително осигурени лица: веднъж като управител и втори път – като самоосигуряващо се лице.

Представете си, че сте ЕООД и държите квартално магазинче, в което продавате сам. До 1 януари сте се самоосигурявали на минимума от 260 лева и вашите дължими осигуровки са били 67.60 лева. От 1 януари 2010 този минимум стана 420 лева, а дължимите ви осигуровки вече са 100.80 лева. Преглъщате го.

И изведнъж разбирате, че вече трябва да плащате осигуровки и по договор за управление. Понеже освен продавач в магазина, сте и управител на ЕООД. Минималният праг за вашия сектор “търговия на едро и дребно” и за вашата длъжност “президент, висш служител, ръководител” е 790 лева, дължимите осигуровки- 229.10 лева.

Казано накратко, до 1 януари 2010 г. сте плащали  осигуровки от 67.60 лева, а сега – 329.90 лева. Което във време на криза и рязко спадане на покупателна способност може да изпрати стотици малки фирми директно във фалит. И е ярка прокризисна мярка.

Указание № 24-00-7/25.02.2010 на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов наля допълнително масло в огъня, заявявайки, че липсата на сключен писмен договор за управление не променя основанието да се дължат осигуровки. Силната обществена реакция обаче доведе до публикувано на 10 март 2010 на Допълнение към горното указание. Което още повече влоши нещата, по никакъв начин нито отмени предното указание, нито го допълни, нито дори и намекна за решаване на проблема. И бидейки чисто ПР мероприятие на НАП, сътвори същинска боза.

Изключително трудно би могло да се извърши разделение на действията, които биха попаднали във функцията на управлението и другите действия, свързани с работата на дружеството изобщо. Ето защо е необходимо да съществува осигуряване за лицето само в едно от неговите качества. Според мен правилното е това да бъде като управител. Не само защото тук осигуряването е за всички осигурени рискове, а защото самото управление е по-всеобхватната дейност – водене на преговори, подписване на договори, срещи, проучване на пазара и т.н.

Осъзнавайки дълбочината на проблема предлагам спешно изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване със следния единствен параграф:

“§ 1. чл. 4, ал. 3, т. 2 се изменя, както следва: „лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, както и собственици или съдружници в търговски дружества, освен ако не са осигурени в същото дружество на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества”.

Така ще се преодолее заобикалянето на изискванията на Търговския закон за възмездност на полагания за управлението труд, но и няма да се получава внасяне на осигурителни вноски за една и съща дейност, но в различно качество. Осигурителни вноски следва да са дължими на принципа на по-силното основание – за всички осигурени рискове на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО и без да се внасят такива за същата дейност на основание чл. 4, ал. 3, т. 1 от КСО.

Последните 2 седмици буквално побъркаха управителите на фирми и счетоводители. При това абсолютно излишно и без никакъв смисъл. А това са хората, на които правителството уж иска да помага и очаква от тях да са коректни данъкоплатци.

Затова искам да знам кой в НАП ще поеме отговорност за тази боза? И моля това да не са методолозите в ЦУ на НАП, а началниците, които са им казали какво да напишат. Искам да знам кой в министерство на финансите ще поеме отговорност? Искам да знам какво точно прави бюджетна комисия в парламента, не вижда ли какво става или спи зимен сън? И искам да знам финансовият министър ще спре ли да ходи по шоу-програми и ще започне ли просто да си върши работата, за да не се виждат стотици хиляди хора в чудо?

Помислете върху това, г-да управляващи. Може би имате и други идеи. Може би и по-добри от моите. Но нещо направете, и то бързо. Иначе на 15 март пред министерство на финансите ще е огромен митинг. И там ще са хора, които наистина разбират какво става и от които зависи силата на икономиката ни.

Категория: Блог
 • blag009 казва:

  Доколкото розбрах г-н Кадиев, шефа на НАП си посипа главата с пепел и пое отговорноста. Доколко ТОВА не е неспокосан начин от негова страна да се натегне, това е друг въпрос. Но по принцип НЯМА льошо хората с протести да си бранят интереса…имаго във всички демократични страни. НООО има И една малка разлика, Станишката ходеше на СЕДЕНКИ , докато бат Бойко ходи на крак … има разлика нали ?
  Кибик Блаже

 • slavov казва:

  Осигурителната вноска следва да се заплаща от управителя на ЕООД или ООД, защото за управленската си дейност той получава заплата, това е негов доход от трудова дейност. Абсурдно е да се осигурява едно лице за доходи от собственост. Това е случаят, когато управителят на ЕООД е собственик на капитала, респ. управителят на ООД е собственик на дял от капитала. Идеята на осигуряването е да правиш вноски като заделяш от доходите си за труд, а не от доходите си от собственост. Имам чувството, че управляващите нямат ясна концепция как да осигурят попълването на съответните бюджети с приходи по най-справедлив начин. Когато стане въпрос за недостиг на средства веднага първо се поглежда към хората с малки и средни доходи-да се удържат здравни вноски от държавните служители, да се облагат с данък пенсиите. Ако демокрацията работи и ако възприемем тезата, че парламента е излъчен с мнозинството на гласоподавателите, които са хора с ниски и средни доходи – би трябвало мнозинството да наложи волята си и да насочи данъчната тежест към българските граждани с по- високи лични доходи – над 15 – 20 хиляди лева месечно. Очевидно демокрацията не работи.

 • vagabi казва:

  Всъщност никаква отговорност не е поел шефа на НАП, тъй като новото указание само допълва, а не отменя Указание № 24-00-7/25.02.2010 г.
  Въпреки че в заглавието на новината, публикувана на сайта на НАП, пише че е отменено, ако прочетете самото указание, ще разберете, че не е.
  http://portal.nap.bg/preview_news?p_news_id=849

 • thegost казва:

  Блаженни са верующите.Кибик Блаже.Изказването ти е огняро-интелигентско.Поради тая причина не мога да разбера каква е връзката между протестите на всички слоеве от обществото(много са и няма смисъл да ги изброявам) и ходенето.Какво ги топли хората дали е на крак или на седенка.Пък било то и различно.
  Кибик,който не блажи.

 • blag009 казва:

  Мдааа, как беше драги thegost [Moderator] „Благодаря за въпроса“:)))
  Каква е разлика м/у „седенките“ и ходене на крак, хората ГО показват на изборите.Явно някои ДРУГАРИ живеят още с член … ПЪРВИ?
  Е, след като един огняр ВИ се хили с Вашите неспокосани опити за ПОЛИТИКА, кво остава за народонаселението. Но накратко.
  Ако АЗЪ-БЛАЖЕ огнярчето бях на мястото на др.Станешев и ПРИЕМАХ едномилионната подписката за моето остраняване ЩЯХ да направа няколко неща.
  1. Щях, НАЙ- официално да приема делегацията в официалната ЗАЛА.
  2.НЯМАШЕ да се обръщам към МОЯТА??? опозиция с думите „циркаджии“, защото плюя преди всичко СЕБЕ СИ.
  3.Щях да помоля ДЕЛЕГАЦИЯТА да изберат една папка, иии…да ги помоля СОБСТВЕНОРЪЧНО за заличат имената на хората и да СРАВНИ МЕ подписите и при едни 30-40 % фалшимент за кво иде реч. и т.н.
  Разбери драги thegost [Moderator] ИЗБОРИТЕ, УПРАВЛЕНИЕТО и т.н. е едно ШОУ което се играе според правилата.
  За сега бат ТИ Бойко, Ви бие по всички направление с помоща на един стар ВИЦ от времето на бай Тошо???
  Бъди здрав
  Кибик Блаже

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*