Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Кадиев иска квартални съвети като в Берлин и Страсбург

Създаването на квартални съвети за по-пряко участие на гражданите в управлението на София, предлага общинският съветник от БСП Георги Кадиев.

На днешното заседание на комисията по финанси на Столичния общински съвет беше дискутирана идеята на Кадиев, която бе част от предизборната му програмакато кандидат за кмет на София на местните избори през октомври миналата година, предаде БТА.Кадиев иска да се осигури финансиране на тези структури от общинския бюджет. По думите му такива съвети има в Ловеч и Хасково, както и в Берлин и Страсбург. Общинският съветник от БСП заяви, че в Ловеч кварталните съвети могат да управляват малка сума, която общината отпуска за поддръжка на инфраструктурата по тяхно усмотрение.Друг пример е Страсбург, където членовете на кварталните съвети се формират от произволно посочени от избирателните списъци граждани, за да се избегне политизирането им.

В София, по думите на Кадиев, могат да участват сдружения, асоциации и неправителствени организации. Според него ако такива съвети се създадат, трябва да се задължи администрацията да иска консултативно мнение от тях.Общинският съветник от „Синята коалиция“ Владимир Кисьов посочи, че с предложението ще се създадат нови квартални ОФ-организации. Законодателят е решил да няма районни съвети, а ние ще правим нова изкуствена структура, допълни той.

Съветниците от комисията отхвърлиха предложението.

Източник: dir.bg

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*