Георги Кадиев

Имаме право на промяна

КАКВО БИХ ИСКАЛ ДА СЕ СЛУЧИ С БСП?

Принуден съм да напиша това, защото ми се струва, че не разбираме докрай какво стана на 5 юли и какво предстои.
Загубихме изборите катастрофално, имаме едва 40 депутати. По-лошо, загубихме тотално доверието на хората.
Не само не сме алтернатива на корупцията – станахме нейно олицетворение. Клеймото БСП-ДПС вече е трайно залепено на нас. Към нас има физическа непоносимост. Мразят ни, ненавиждат ни – усетих го и аз, и всичките доброволци от щаба ми по време на предизборната кампания. 18-20 годишни момчета и момичета, незнаещи какво е комунизъм, невиновни за нищо, но овиквани и оплювани като “червени боклуци”.
БСП е в нокдаун. Чака ни глуха опозиция. Има всички шансове да се превърнем в новата каста на “недокосваемите”. Става въпрос не за оцеляването на 20 членове на изпълнителното бюро и един председател. Става въпрос за мотивацията на членовете на БСП, за самочувствието им, за готовността им да минат през тежък период на опозиция, за работните им места, за семействата им.
Нямам никакво намерение да давам съвет на Сергей Станишев какво да предприеме. Има глава на раменете си, пълнолетен е, да решава как точно разбира отговорността.
Ръководството на БСП имаше право на първия ход и го направи. Чух, че Изпълнителното бюро има “готовност за оставка”, което не разбрах какво значи, и гласува пълно доверие в председателя си.
Аз като член на Националния съвет на БСП имам правото да се съглася с предложението на ръководството или да предложа алтернативно решение. И тъй като предложението на изпълнителното бюро Сергей Станишев да остане председател на БСП е неприемливо за мен, предлагам алтернатива.
Предлагам изпълнителното бюро на БСП да подаде оставка на пленума на Националния съвет на БСП на 18 юли и да бъде избрано ново ИБ.
Предлагам председателят Сергей Станишев също да подаде оставка на пленума на Националния съвет на БСП на 18 юли, при това истинска оставка, не от онези, дето не ги приемат.
Предлагам да се проведе заседание на настоящия конгрес на БСП до средата на септември, с дневен ред избор на нов председател на БСП.
Нека обясня защо искам нов председател и ново ръководство на БСП?
• Защото искам ръководство и председател, които да имат висок морален кредит на доверие не само от членската маса на БСП, но и от обществеността като цяло. Които могат да прелеят авторитет към кандидата ни за кмет на София, към кандидатите ни за кметове в други общини и райони. Които могат да се изправи срещу хегемонията на ГЕРБ. Това не е ръководството и председателя, които имаме в момента.
• Искам ръководство и председател, които веднъж завинаги да приключат прехода в БСП. Да няма крило на Луканов, крило на Лилов, крило на Първанов, крило на Станишев, крило на Дъбов, крило на единия Румен или на другия Румен. Това не е ръководството и председателя, които имаме в момента.
• Искам ръководство и председател, които да стоят зад членовете си като стена. Именно защото знам какво очаква тези хиляди членове, които с нищо не са виновни. И защото изпитах на собствен гръб какво е да нямаш подкрепа.
• Искам ръководство и председател, които имат визия в каква посока трябва да върви БСП. Не просто на стабилна опозиция, която е достигнала тавана си от 750 хиляди гласа. Който мисли, че това е таванът ни, време му е да си ходи.
• Искам ръководство, което да наложи разделение на партийната и парламентарната власт, да разшири децентрализацията на партийния живот, да спре с практиката на взимане на решения от крайно тесен кръг, на безмислени пленуми, на налагане на външни любимци в изборни листи, на реанимиране и рециклиране на наши доскорошни политически противници и хора, напуснали БСП в тежки моменти
• Искам ръководство, което да смени поколенията. Да разшири периферията, да привлече нови хора. Да преустанови изкуствена коалиционна политика с несъществуващи партии и да се огледа за естествените съюзници на една лява партия.
• Искам ръководство и председател, които всеки ден да правят реформа, да показва развитие, прогрес. Да виждам как млади хора влизат в партията не заради носталгия към дядовците и бабите си, а заради своито собствени леви убеждения.
• Искам ръководство, което да излъчва солидност и доверие. Но не онази солидност на статуквото и разбирането, че всичко ще отмине, ако се понаведем, и всяко чудо за три дни. А солидността на здрав екип, имащ лице да застане пред предизвикателствата.

Нека поясня и някой от първите стъпки, които бих очаквал от новото ръководство:
• Очаквам следващото ръководство на БСП да поведе партията не към дискусия лява или дясна партия е, а към решаване на дилемата пост-комунистическа или съвременна лява партия е.
• Очаквам следващият председател на БСП да приключи годините на прехода в БСП и да забравим за наличието на крилото на този и крилото на онзи в партията. В този смисъл очаквам в следващото Изпълнително бюро да няма от сегашните членове на бюрото- за да започнем начисто. Нека всички направят крачка назад.
• Очаквам следващият председател на БСП да инициира веднага разделение на партийна и парламентарна власт. Всички членове на парламента, които са и областни, общински или районни председатели на БСП да бъдат помолени в много кратък срок да подадат оставка от едната от двете позиции.
• Очаквам следващият председател на БСП да инициира веднага инвентаризация на членския състав на БСП, заличаване на кухи структури и изкуствена членска маса.
• Очаквам следващият председател на БСП да въведе вътрешнопартиен пряк избор на председател на партията.
• Очаквам следващият председател на БСП да поиска нов редовен конгрес в кратки срокове, на който да се избере нов национален съвет с квотно представителство на младежи и жени.
• Очаквам следващият председател на БСП да предложи преглед на коалиционните отношения на партията, както в рамките на КБ, така и в рамките на тройната коалиция.

Това е, което мога да предложа като анализ. Вече никога няма да бъде това, което беше до 5 юли 2009, и дано бързо го разберем.
Трябват промени, промени, промени. В противен случай оставаме демодираната, демотивирана партия в лошо състояние, която сме сега. И нищо чудно наистина ще се борим за 4 % след 4 години.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*