Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Какъв вот на недоверие ни трябва?

Отдавна не съм имал усещането, че правителството е изтървало нещата, каквото имам сега. И разчита само и единствено на ПР и на късмета нещата да се оправят от само себе си- икономиката сама да се измъкне от кризата и приходите отново да тръгнат нагоре, за да има с какво да се запълват дупките в бюджета и да се успокояват синдикати и работодатели.

Проблем със здравната каса. Проблем с министър Дянков. Проблем с Божидар Димитров. Проблем с науката. Проблем с общинските бюджети. Министър на икономиката, който се интересува само от енергетика. Министър на  земеделието, който се интересува само от качество на храните. Проблеми с усвояването на еврофондове. Проблеми с културата, екологията, инфраструктурата, та чак и с Формула 1.

В такава обстановка е нормално да търсиш вот на недоверие. И е много опасно да го направиш казионно, по задължение. Без ефект и спомен.

Не си правим илюзии, че ще мине. ГЕРБ и Атака все още са стабилни, Синята коалиция все още слуша заповедите на ЕНП. Целта е не да предизвикаш избори, а да демонстрираш неспособността на правителството да се справи, необходимостта от промяна. И да покажеш себе си като алтернатива.

Най-логичният и обоснован вот би бил по общата политика. Недостатъкът е, че след това 6 месеца нямаш право да предизвикваш нови вотове. А това е оръжие, което при тежка зима и при нарастваща криза между Атака и Синята коалиция в подножията на ГЕРБ може да ти потрябва.

Затова първото изпитание е правилна тема за вота. Здравна политика, антикризисна политика, образование,  селско стопанство, пенсионна и социална политика. Все възможни, но относително постоянни теми. Първият вот срещу правителството на Станишев беше по здравната политика- значи тази тема си стои с години. И никого няма да изненада.

Когато искаш да заявиш себе си като носител на нов вид политика, не стреляш по малки кораби. Стреляш по флагмана на флотилията. Който в правителството на Борисов е МВР.

Затова предлагам вот по вътрешен ред и правосъдие. Вот за слабата работа по овладяване на престъпността. Вот по нерегламентираните действия на полицаи в Кърджали. Вот по безкрайните нечовешки опашки за нови документи. Вот по изоставането в прогреса по Шенген. Вот по безумието да арестуваш министър пред камери с думите “на колене”. Вот по безумието да караш малолетни деца да се завиват през глава с одеяло и да треперят от страх. Вот по натиска и унизяването на българския съд. Вот по изграждането на специални съдилища, създаващи особен ред и отделна писта за осъждане на неудобни. Вот по възможността това безумие да застигне всеки от нас, във всеки момент, по волята на някакъв политик от някакъв ГЕРБ. Вот по думите на Танов, че ако бъде сменен под натиск на МВР, това означава , че “олигарсите са спечелили”.

Такъв вот има смисъл. Той не би бил заяждане, нито отмятане на задължение, нито надиграване с ДПС кой по каква тема да го поиска. Не е вот заради вота. Той е въпрос за устройството на обществото. И съм убеден, че такъв вот би намерил повече съюзници в и извън политиката от всеки друг.

И в крайна сметка би изпълнил основната си задача- да покаже необходимостта от промяна в управлението на страната.

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Честит 9-ти септември!

 • Blag009 казва:

  Господиии … но г-н Кадиев бихте ли ми обяснили с думи прости :
  -Каква е разликата в милиционирският подход на ПОЛИЦИЯТА по време на прехода и това на ГЕРБ?
  Дори да вземеме случая с Кържали??? Аз ли съм ВСЕЗНАЙКО или ВАШИТЕ хора во главе Михова, са кухи парчета да не ЗАСЕЧАТ и ЗАКОВАТ г-н Цветанов, за думите МУ(цитирам по помет):
  -Наложена Е, административно наказание „ЗАЩОТО, след операцията, НЕ са написали съответните рапорти, донесения и т.н.“
  Вместо Данчо-Ментата, да се дръвчи , че „Не Вие, АЗ питам“!!! Можеше така за закове министъра с репликата от рода:
  -Г-н МИНИСТЪР, смятам че разликата м/у мутрите и „ПОЛИЦАИТЕ“, е в процедурата,ПЪРВО-разрешение от ПРОКУРОРА, което ЯВНО го нямате, ЗАЩОТО не чух да ЦИТИРАТЕ номер, дата и подпис,ВТОРО-след всяка акция КАКВОТА и да е ТЯ, полицията е ДЛАЖНА да пише, пише и ПАК да пИше, ДО КОЛКОТО разбрах тия НЕ са полицаи, а КАКВИ са и КАКВО търсят ТАМ,ТРЕТО-не разбрах, когато ЧУВЕК си поръча ПРОСТИТУТКА(едно на ръка, че ТОВА е трудно доказуемо в съда), по кой член и алинея на НК, си влиза със ВЗЛОМ в частен дом??? И т.н., за МЕН още по-смешното в работата на г-в Министъра Е неговото държане КАТО на профсъюзев деятел, а не на ПОЛИТИЧСКО лице ???
  Така, че каквото и да направите, ШЪ си останете смешници, а не коректна ОПОЗИЦИЯ на власта. Което ме навежда на мисълта, че СТЕ от един отбор, независимо дали сте , цървени, сини или бембенени!!!!
  Като коректен опонент ШЪ Ви дам една сламка „Аджеба как да рЪчкаме ВЛАСТА“???
  Тя е елементарна „Лани баба пръднала, сега замирисало“!!!!
  Колко пластове има да се обръщат … , но ПЪРВИЯТ извод е, ЦЯЛА годинка седиш и ДА НЕ подушиш…ГОСПОДИИИИИ!!!
  Кибик Блаже

 • Ronadoneva казва:

  Г-н Кадиевр гледах Ви по Панорама и си мисляр че Вие заслужавате по-вече от това да сте кмет на София! В нашата страна по правило умните и можещи политици са изолирани от това да правят смислена политика, умните и можещи хора не могат да работят тук и отиват в други странир приемайки нелеката емигрантска съдба. Докато хора като Сидеров и всичката появяваща се в Парламента върхушка продължават да се явяват в медиите и да ни заливат със заучени фрази и пози тук няма бъдеще за нас българите. Уважавам усилията Ви, професионалните Ви качества, дори и това, че сте избрали да останете в България. Този финансов министър е по -ужасен от всякога. Аз не виждам бъдещето на българите в България. С политици-бизнесмени, да не ги изброявам, те са и от Вашата партия нещата тук няма да се случат. Вие сте политик-експерт във финансовата сфера и аз харесвам вашите анализи. Те са логични, издържани и точни. Помислете как бихте могли да се разграничите от такива всеядни политици – гравитиращи около проекти свързани с Формула 1 и т.н. и факта, че те са били част от Вашата партия. Аз чувам често това: Кадиев мисли много добре, харесвам го но факта, че е част от БСП е достатъчно условие да не желая да го подкрепя. Мисля си, че Ви трябват нови лица, които да тръгнат в директен контакт с хората, нещо като просвещение и осъзнаване в желанието на всички да останат по тези земи. Желая Ви успех г-н Кадиев! Ходете в телевизиите, показвайте какво можете, бъдете аналог на случващото се и ще успеете! Аз Ви подкрепям и Ви желая успех!

 • Teoform казва:

  Дали не е късно да дам и аз една идея.

  Да допълня нещо към вота за вътрешен ред и правосъдие. Ще започна, обаче, от края към началото. Ако има класация на Топ З в корупционните схеми, със сигурност в нея ще попадне правото на митническата администрация на т.нар. “ мълчалив отказ“, регламентиран в Закона за акцизите и данъчните складове. Според Закона, митническата администрация има право на непроизнасяне в срок от 30 дни по искане на търговските субекти. С други думи, не сме се разбрали за нещата под масата със съответния шев на митническото учреждение за някакво разрешение и той си мълчи 31 дни. Той е ненаказуем ( няма изискване за мотивиран писмен отговор), а субекта е останал с пръст в устата – хак му е на субекта. Ако беше извадил парите ….

  Та по този повод, може ли някой да ми посочи продукт, който има значение за националната икономика ( визирам производството, сиреч създаването на икономическата сила на всяко общество), който да не попада в акцизен режим. Стигна се до там дори, в нашия правен мир да се появи понятието “ акцизен продукт с нулева акцизна ставка“. Нещо като „дървено желязо“.

  На пръв поглед – нищо работа. За да можеш, обаче , да правиш каквото и да било с акцизна суровина, ти е необходим данъчен склад. А това означава твоята фирма да е регистрирана по Търговския закон

  ( консорциумите не важат) , стойността на регистрирания й капитал да бъде не по-малко от 500 000 лева , и да имаш около 250 % обезпечение на стойността на акциза на съответната суровина ( около този процент се формира сумата, изчислена по формулата в Правилника към Закона).

  Въпросът е: кой може да изпълни условията ?.

  Очаквам някой да каже, че могат всички. Няма да се изненадам при това „зомбиране“ на общественото съзнание . В края на краищата Бате Бойко дава гаранции за равен старт.

  А ако си на 30 години, току що завършил своето образование ( висше при това) и имаш свежите идеи на своята младост, в комбинация с енергията й , какво ще правиш ?. Кредит ли ще си осигуриш, обезпечение ли ще представиш на банката в размер на примерно 200 000 лв ( защото с по-малък финансов ресурс и будка за вестници ще ти е трудно да изградиш и да регистрираш) или ще посегнеш към дистрибуцията на амфетамините. За другите начини на успешно оцеляване нямаш шанс. Всичко за което се сетиш, вече е разпределено и структурирано.

  Но да се върнем към митническата тема. Къде в политиката на правителството в тази област, има гаранции за равните възможности на българските граждани, регламентирани от Конституцията.

  Социологическите и журналистическите анализи, както и тези на нашего брата , които от време на време се интересуваме от борбите в парламента , показват изключително и единствено лобистко законодателство.

  Някой може да попита: какво общо имат митниците с МВР.

  Ами всичко им е общо.

  Защо застреляха Доктора – сигурно защото е давал лоши диагнози.

  А Косьо Самоковеца, а Стоил, а Илия Павлов, Поли Пантев и т.н. и т. н.

  Защото при икономика с почти пълна зависимост от вноса на стоки, не можеш да игнорираш митниците. Те са на входа на системата. Този който държи входа се стреми да държи и изхода. И ако нещо се случи не както трябва по неговите планове, 9 грама олово и депутат зад гърба за всеки случай, е панацеята.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*