Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Какъв цвят е София?

Съществува илюзията, че София е синя. Всъщност синя в нея е само „синята зона“. Казват, че е виолетова, жълта, каква ли не. И че може би ще стане червена след тези избори.

Всъщност София не е нито един от тези цветове. Тя е сива, кална, неугледна и неприветлива. Когато през 2005 аз и семейството ми се върнахме в нея след 6-годишен престой в чужбина веднага усетихме тази сивота. Днес вече сетивата ни, като на повечето софиянци са притъпени. Не обръщаме внимание на разпиления боклук около кофите, на зъбещи се кучета, на дървета, окичени с найлонови пликове, на счупени пейки, нагло паркирали автомобили или груби хора.

Аз не искам София да е червена, синя или жълта. Искам София да е чиста. Искам София да е сигурна и спокойна. Искам всички в нея- независимо от религия, пол, раса, сексуална ориентация да се чувстват добре. Искам тротоари без автомобили. Искам пешеходни зони, велоалеи, крайградски увеселителни центрове, хепънинги, изложби, улични концерти. Искам община, която подпомата обикновения човек в неговите проблеми- как да стигне до работа, как да прибере детето си от детска градина, как да слезе с количката в подлеза, как да не се страхува в парка вечер, как да не му искат подкупи в общината, как плочките пред магазинчето му да не са изпотрошени.

Затова инициирах Столичния граждански съвет- една съинициатива на над 70 неправителствени организации и граждани, на които не им е все едно как изглежда, диша и живее София. Тя вече работи, генерира сигнали и идеи. Отидете на www.sofiasega.bg , напишете вашия сигнал. Аз ще го входирам от ваше име в общината. Вече сме входирали над 50 такива сигнала. Сигурен съм, че така оказваме натиск върху администрация и инспекторат да работят.

Бъдете активни. Гражданското участие в местната власт не е „правилното“ гласуване веднъж на 4 години. То е ежедневен ангажимент.

Само така, с обща кауза и общи действия можем да променим града.

София може да е различна. Нека го направим. Заедно.

Категория: Блог
 • Zhana Ilieva казва:

  БРАВО! БРАВИСИМО! ЕТО ТАКА ТРЯБВА !

 • Seedy Fre казва:

  София е синя!

 • iliqn казва:

  Мнооооого,ама много се извинявам господин Кадиев,но София вече не е мръсна.По-точно не е толкова мръсна колкото беше когато управлявахте Вие заедно с ДПС и НДСВ. Препълнените кофи ги няма.Опреснете си паметта.Не съм адвокат на клоуна Бойко,но не може да му се отрече едно:че сега София е чиста.Това е причината пак да гласувам за него.Не че не е като вас,но с една идея е по-добър.

 • почивки лято 2012 в Кушадъсъ казва:

  в очите на чудженците е сива и мърсна – това трябва да се промени

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*