Георги Кадиев

Имаме право на промяна

КАК ДДС-ИЗМАМНИЦИТЕ СПЕЧЕЛИХА ОТ РАЗДОРА МЕЖДУ ДАНС И ПОЛИТИЦИ

Не разбирам защо всички така бурно реагираха на новината, че експертът на ГЕРБ от дебата БСП: ГЕРБ работи в ДАНС.
Тошко Тодоров бе много добър служител на НАП до напускането си през април 2008. Добра биография в труден регион с много ДДС-измами, какъвто е Добрич. През 2006 година бе сменен като териториален директор от друг добър служител. Нормално е, след 8 години престой като териториален директор човек или трябва да се развива, или да си сменя работата.
Работил съм по много случаи с него. Получавал съм добри анализи и предложения. Лично съм го препоръчвал на разни места, когато става въпрос за борба с данъчните измами. Включително ДАНС, включително МВР, включително главна прокуратура. Не съм имал никакви съмнения в лоялността му към системата.
Не мисля, че БСП би трябвало толкова да се вълнува от него. Не ми се стори да бе голяма заплаха за нас по време на дебата, дори напротив. Г-н Тодоров е добър в процедурите и детайлите на данъчните ревизии, но не е на мястото си в тежък политически дебат.
Не мисля, че и ДАНС би трябвало да се вълнува. Те имат нужда от хора, които знаят как да работят с документи. Да закачиш два-три телефона е едно. Трудното е да знаеш как да четеш и какво да търсиш в един документ. Какво по-нормално от това да наемаш експерти?
Не мисля, че и самият Тодоров трябва да се притеснява. Както разбирам, той е бил нает на граждански договор. Не е “служител” на премиера. Всеки има право на политически убеждения. Дали да се яви на дебат е негова лична преценка. Според мен грешна преценка, но той има това право.
Всъщност мисля, че от цялата тази каша най-много печелят данъчните измамници. Вече имат един сериозен противник по-малко. А тук политиката няма никакво значение. БСП си е БСП, ГЕРБ си е ГЕРБ, но измамите удрят по джоба на всеки българин.
Да успокоя съратниците си в БСП, че не съм минал в лагера на ГЕРБ. Никак даже. Но Тошко Тодоров е качествен бивш служител на НАП и достойнството на такива хора трябва да се пази. По същия начин, по който пазя достойнството на всички онези служители на МФ, НАП, Агенция Митници и АДВ, които го заслужават. Независимо от политическите им убеждения.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*