Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Как замалко не направихме нови избори за кандидат за кмет на БСП в София

За съботния пленум бе приготвен вариант на „Правила за издигане кандидатите на БСП /Коалиция/ за кметове  и общински съветници в Местни избори 2011 г.“ В правилата имаше дребни технически грешки- например правила и за издигане на зам.кметове, което всъщност не е изборна длъжност. Имаше спорни въпроси- например дали номинациите да започнат от 1 януари 2011 или веднага.

Според стари кадровици на Позитано- по-добре по-късно, за да има повече време за организиране на контрол на централно ниво. Според мен колкото по-рано, по-добре. Местните хора знаят кандидатите си, знаят и отговорността, едва ли ние може на нещо да ги научим. Друг спорен въпрос е кога да завърши процеса по номиниране, който има няколко фази- издигане, избор, възможност за обжалване, утвърждаване от НС. Според предложението на авторите на документа БСП ще има своите утвърдени кандидати към 30 юни 2011. Което е по-добре от предни години, но пак е късно- за нормална кампания трябват поне 6 месеца, освен ако не си вече действащ кмет.

Имаше и един текст, който създаде казус. Това е чл. 27, който казва „Всички решения на ОбС (РС, ГС) на БСП или ОПО за номинации и утвърждаване на кандидати за кметове и общински съветници, взети преди или в разрез с настоящите изисквания на НС на БСП, са недействителни.“  Членът е съществувал и в предни избори, пренесен автоматично и сега.

Ако обаче бе приет, означаваше служебна дисквалификация на моята номинация и отваряне на нова процедура по избор на кандидат-кмет на БСП в София. Може би щях да се явя, може би не- все пак не ми се върти в кръг до безкрайност. Може би щеше да е вътрешнопартиен избор- което винаги съм искал- може би не. При всички положения щеше да създаде дрязги и подозрения и къде щеше да свърши никой не знае.

Затова е хубаво, че го махнаха преди още да се внесе на пленума. Няма нужда от експерименти, още по-малко от скандали.

Ако някой държи да се яви за кмет на София и това е неговият начин, моля- да правим вътрешнопартиен избор и който спечели, той отива срещу ГЕРБ. Ако е пропуск от автоматично копиране на текстове, нека това е  един запомнящ се урок- никога не се носи по течението, гледай всяка дума, мисли за последствията!

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*