Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Как София остана без общинско предприятие за чистота

Изборите минаха и навлязохме в сивата скучна реалност. Спомняте си как и г-жа Фандъкона, и аз обяснявахме как ще направим общинско предприятие за чистота- за да имаме контрол върху нея и защото във всички европейски градове сметосъбирането е общинска дейност, а сметоизвозването е някъде общинско, някъде частно.

Може би си спомняте как обяснявах, че договорите на сегашните фирми изтичат юни 2010, дотогава трябва да има нови конкурси и ако ще правим общинско предприятие трябва да се планира отсега в бюджет 2010. Иначе как ще си купи техника и как ще наеме служители?И задължително трябва да е общинско предприятие /а не общинска фирма, което е различно/, за да не се явява на обществени поръчки и общината да му възлага директно.

Е, товаостава за някога. Ето какво е казала зам.кмет Бояджийска днес:  „Отлага се създаването на общинско предприятие за чистене, за което ще са нужни 10 млн. лв. първоначална инвестиция. От догодина то трябваше да чисти центъра на града, а останалата част да се поеме от частни фирми. Сега целият град отново ще бъде даден на частни дружества. Фирмите обаче със сигурност ще са по-малко от сегашните девет, тъй като градът ще бъде разделен най-много на 8 зони, а не както сега на 24 района. За всяка от зоните ще може да се кандидатства поотделно.“

Ако правилно разбирам, цялата грандиозна промяна ще е, че досега фирмите са били 9, сега ще са 8. Е, затова ли правихме избори? Разбира се, сегашните договори вече няма да са за една година, а поне за пет. Иначе кой е луд да купува техника, ако няма дългосрочен договор. Което означава, че погребваме идеята за общинско предприятие за поне 5 години.

Жалко- защото в сметосъбирането и сметоизвозването се краде много. И най-сигурният начин да го контролираш е, когато са на подчинение на кмета. Ако кметът, разбира се иска да променя нещата.

Иначе просто плуваме по течението. И намаляваме фирмите от 9 на 8.

Категория: Блог
 • Qvor казва:

  Майкооооо, плъх такъв, я се скрий бе.
  БКП е пред разпад, дойде демокрацията, до тука бехте

 • slavov казва:

  Винаги съм си задавал въпроса, що за община се столичната след като не може едно предприятие за почистване на града да създаде. Нали общината е създадена за да решава проблемите на голямата група, а не на индивида. Каква по-социална дейност от това-хем да почистваш града, така, че на всички да им е приятно, хем да създадеш работни места, хем общината да получи дивидент ако предприятието е било добре управлявано и с тези пари да покрие други градски нужди. Някои общини в Европа купуват контролните пакети акции от дружества с предмет на дейност съвсем различен от публични услуги, а тук публичните услуги се прехвърлят само на частни фирми. Дават се частни градски автобусни линии. Няма да се учудя, ако някой ден общинският съвет реши и софийско метро да приватизира, нали вече инвестициите ще са направени, новият собственик ще щрака с пръсти и ще се радва на приходите. Като че ли мотивацията на някои хора да се кандидатират за местните органи на власт не е да направят града по-добър за живеене, а за да сключват сделки с частни стопански субекти, като ползват обществените ресурси разбира се.

 • Надя Николова казва:

  Не само в чистотата, а и в проектирането на детски заведения, училища и други сгради, предназначени за обществено ползване, трябва да се включват общински или направо държавни проектантски организации. За съжаление те бяха унищожени от т.нар. „демократични“ промени. Сега, по време на настоящата криза – дали не беше предизвикана нарочно? – повечето ми колеги са останали без работа и възможност за професионална реализация. В същото време фирми, приближени до управляващи структури, като например тази на брата на главния архитект на София, са претрупани с поръчки.
  Не е ли по-умно да се създадат общински проектантски звена към по-големите общини, които да поемат проектите с обществено предназначение, вместо да се подхожда тесногръдо и направо малоумно, като се организират търгове за проектиране и строителство? Защото проектирането и строителството по закон не трябва да се възлагат на едно и също предприятие.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*