Георги Кадиев

Имаме право на промяна

КАК СОФИЯ ПРОВАЛИ БЮДЖЕТА СИ ПРЕЗ 2010

Днес най-после на Общинския съвет бе предоставена справка за касово изпълнение на бюджет 2010 на столицата. Има няколко фрапантни цифри, които искам да спомена и които ще ви помогнат сами да си направите изводите как се справя София:

–         Първоначалният бюджет на града за 2010 е 1.283 млрд лева. От тях са събрани, а после и разходвани едва 933 млн лева, или 72 % от заложената сума. Част се дължи на по-ниските собствени приходи, с около 70 млн лева. Част се дължи на по-ниските трансфери от страна на държавата. И голяма част се дължи от неусвояване на европейски средства, като тук ще спомена два проекта- за построяване на 6 кръстовища на 2 нива и за завод за боклук, които са за общо 94 млн лева. Когато един град планира нещо и след това изпълнява едва 72 %, някой трябва да носи политическата отговорност.

–         Малко данни за изпълнение на собствените данъчви приходи: от данък превозни средства- изпълнение 82 %, данък недвижими имоти- 91 %, данък върху придобиване на имущество- 92 %, патентен данък- 77 %, данък върху наследството- 7 %. Липса на информационна система колко имота трябва да се облагат, липса на връзка със системата на КАТ за брой автомобили в София, липса на ревизионни екипи по патентен данък, липса на качество на ревизиите. И резултатът не закъснява.

–         Сега неданъчни приходи: общото изпълнение е едва 74 %, от които нетни приходи от продажби и услуги е на 61 %, приходи от наеми на имущество е на 66 %, приходи от дивиденти е на 72 % и единствено леко преизпълнение на приходи от наеми на земя със 105 %. Много слаба работа на звената, отговорни за тези приходи, слаба работа на общинските дружества и оттам ниски дивиденти.

–         При таксите общото изпълнение е на 97 % от плана, но само заради преизпълнението на такса битови отпадъци на 108 %. Всичко останало е под 100 %- такса технически услуги е на 51 %, такса административни услуги е на 75 %, за ползване на пазари и тържища 58 %, за детски ясли 86 %, за социален патронаж 91 % и детски градини 99 %. Глоби и санкции е на едва 37 %, продажба на сгради 30 %, продажба на земя 17 %.

–         В ЗАКЛЮЧЕНИЕ, София приключва с 45 млн лева неразплатени разходи, т.е. плащания, прехвърлени за 2011. Чакам кога Лукойл ще купи столичния транспорт заради задълженията само към тях за над 20 млн лева. И кога Булгаргаз ще купи Топлофикация…

В основата на това лошо изпълнение стои лошо планиране, лош контрол и липса на капацитет за подобряване на събираемост. Не може да планираш да похарчиш близо 1.3 млрд лева и накрая да не усвоиш 350 млн лева от тях. Това означава град, по-беден с много пари. Представяте ли си колко проблеми могат да се решат с тези 350 млн лева? н

Някой трябва да поеме политическа отговорност. Вие изберете кой- Фандъкова или Минко Герджиков?

Категория: Блог
  • Slav4oraskov казва:

    Вчера поехме вината-празник на виното-01.02 2011……

  • Tanyaiva16 казва:

    Защо да поемат политическа отговорност – това е по-скоро за наказателна!

  • Bogomil казва:

    Никой не се интересува, за това сме на това положение.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*