Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Как 300 хиляди софиянци осъмнаха с по-висок данък и такса

Вчера СОС прие едно лошо решение, с което извади повече пари от джоба на 300 хиляди софиянци. Това са собствениците на 92 хиляди имота, които с това решение влизат в по-висока зона и съответно данъчната им основа става по-висока, оттам и плащания данък и такса смет.

Решението бе прието само и единствено с гласовете на ГЕРБ и двама общински съветници от Атака. Аз имам следните проблеми с това решение:

1. Не чух нито дума от кмета на София. През нито един от последните 20 дни, откак виси този сериозен въпрос, засягащ много хора. Това не е прищявка, не може кметът да не каже дума по това. Нали „ГЕРБ няма да вдига данъци в София!“ Върхът на цинизма бе вчера, когато г-жа кметицата дойде на сесията, но излезе при гледането на точката за данъците. После разбрах, че имало откриване на паметна плоча на някакви зъболекари. Кое е по-важно, данъци на 300 хиляди души или паметна плоча, която сигурно можеше и да почака? И ако е плод на предварителен ангажимент, не знае ли, че в този ден и час има тежка сесия на СОС? Борисов играеше футбол, Фандъкова на плочи и ленти ли ще го удари?

2. Първото предложение за презониране пе депозирано на 30 ноември от Минко Герджиков. То засягаше 300 000 имота и се очакваше да донесе 10 млн лева на общината. Оказа се, че то е основано на анализ от 2006. Какъв е смисълът да правиш промени, основани на стар анализ

3. Основание на презонирането на имотите били пазарните им оценки, което установили според зам.кмета Герджиков от цените в списание „Софийски имоти“. Представяте ли си, анализите ни за пазара са списания. Ами ако цените там са умишлено манипулирани, което е факт? Ами ако има печатна грешка?

4. Никой не пожела да каже колко пари ще съберем от това действие. Герджиков отказа, защото сме щели да му броим квадратните метри и да доказваме, че няма да събере толкова. Шефката на групата на ГЕРБ Малина Едрева обяви, че били 3 млн лева, без да е ясно откъде идва това.

5. Целта била „изравняване“ и „справедливост“. И кой реши тази справедливост, след като Герджиков внесе едно предложение, общинските съветници на ГЕРб го префасонираха на 180 градуса, а вчера сутринта за капак Комисията по устройство предложи трети вариант, който дори и нямаше време да се разгледа? Както каза един колега, в София се задава вълна от справедливост и да преустановим разискванията…

В резултат СОС прие един недоносен акт, бъркащ в джоба на 300 хиляди души и необясняващ защо едни са наказани, други не. София наистина се е развила за тези 12 години, откогато е последното презониране, наистина има нужда от актуализация. Но направена по начина, по който сега се направи- по-добре без нея.

Категория: Блог
 • Diana_mladenovA казва:

  Свидетел по делото „Мургина“: Георги Кадиев се месеше в работата на данъчните
  http://legalworld.bg/” / 08.12.2010

  Кандидатът за столичен кмет и общински съветник от БСП Георги Кадиев се е месил в работата на данъчните по конкретни ревизии на НАП, докато е бил заместник-министър на финансите. Това стана ясно от показанията на Людмила Елхова, свидетелка по делото срещу Мария Мургина. Жената е бивш юрисконсулт в Министерство на финансите.
  Елхова разказа пред Софийския градски съд, че Кадиев бил против назначаването на Мургина за директор на НАП още от самото начало. Причината била, че Мургина не се ползвала с доверието на Кадиев и той смятал, че не е подходяща за длъжността, тъй като няма да може да се справи като ръководител. Свидетелката заяви още, че не знае дали Кадиев е кадрувал в НАП докато е бил ресорен зам.-министър, но подобни слухове се носили из агенцията.
  Свидетелката даде пример с ревизия на фирмата „Плевен 99″, по време на която Кадиев привикал в кабинета си трима данъчни. След срещата те споделили, че Кадиев ги питал дали Мургина им е оказвала натиск при ревизията. След като му обяснили, че Мургина изобщо не знае за тази ревизия, Кадиев ги изгонил с думите – „Вие сте с робска психика“.
  Елхова изтъкна пред съда, че Кадиев имал връзки във всички нива на НАП и често контактувал със служители дори от средните нива без да спазва йерархията. „Случвало се е да се меси и да взима отношение по конкретни ревизии, което не му е работа“, обясни Елхова.
  Срещу Мария Мургина са повдигнати четири обвинения. Едното от тях – за принуда, е свързано с казуса в Силистра и Милена Цолчовска. Според прокуратурата Мургина е употребила заплаха спрямо териториалната шефка, която целяла тя да подаде молба за напускане. Мургина има две обвинения за злоупотреба със служебно положение, както и за подаване на декларация с невярно съдържание.
  Как ще коментирате този материал?

 • Dragoi казва:

  Интересно, защо „безпристрастните“ медии не отразиха подобаващо това решение на Столичния общински съвет? Сигурно защото хората щяха да разберат за още един пример за трайно наложилия се начин да се взема решение напоследък, не на база точни разчети и при пълна прозрачност, а според това, какво е сънувал поредният партиен гуру… Всъщност, изпомпването на доходите на столичани за покриването на свръхзадлъжнялостта на Столична община продължава. Жалко за всички нас, наистина…

 • Post_rev казва:

  Бледний Георгии,

  Къде си тръгнал бе Човек,
  Не виждаш ли, че опростачения плебс на София пак ще избре друг с многото крадени пари па герберианците. За съжаление, няма да си Ти. Защото си качествен човек и професионалист! Плебсът отново ще избере инфузорията Фандъшка, за да могат мутрите во главе с ББ да си донапълнят гушките. Дано се задавят, дано!! Виж и само корена на фамилията на новоизлюпената фаноритШа: „фандък“ и си го преведи сам от речника на чуждите думи в българския език

 • abu hasan казва:

  За наказаните?Справедлива смет в СО-според броя на хората, обитаващи жилището? или по данъчната оценка – както е досега, определяща ТБО-за едни но- скъпа а за други по-евтина смет.
  Инициативите Ви като член на СОС?Решение на проблема?

 • Gigi_g казва:

  Г-н Кадиев се меси и в местни ревизии.. Питайте го за „Голдхърст“..

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*