Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Кметът на София Йорданка Фандъкова официално настоя нейни доверени заместник-кметове и общински съветници от ГЕРБ да влязат в одитните комитети на Топлофикация – София и Метрополитен, независимо от липсата на необходима квалификация

Столичният общински съвет днес взе решение Ирина Савина, зам-кмет по енергийната политика на общината, и Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта, да бъдат номинирани за участие в одитните комитети на „Топлофикация София“ ЕАД  и „Метрополитен” ЕАД. Това стана по настояване лично на Йорданка Фандъкова: „Настоявам представителите на екипа ми, които носят пряка отговорност за „Топлофикация София“ и Метрополитен ЕАД, да оглавят одитните комитети на дружествата. Тези одитни комитети имат основна задача да изберат одиторите на дружествата до края на юли”.

Днес се случи нещо скандално за София – кметът на София Йорданка Фандъкова поиска официално и в прав текст нейни заместник-кметове и общински съветници от ГЕРБ да бъдат номинирани за членове на одитните комитети на „Топлофикация” ЕАД и „Метрополитен” ЕАД.

Одитните комитети се създават съгласно Закон за независим финансов одит и имат за задача да преценяват правлиност на организация на процедурите в съответното дружество, оценка на финансовия риск, състояние на финансова документация и счетоводство. Тези комитети извършват независим одит, те проверяват сметките и финансовите отчети с цел да бъдат хванати кражби и злоупотреби. Абсолютно недопустимо е тези две дружества да бъдат управлявани и ревизирани от едни и същи хора, представители на една и съща администрация.  Така обществеността никога няма да разбере истината за реалното състояние на тези дружества и качеството на тяхното управление.

Недопустимо е и в тези одитни комитети да има хора с некомпетентност в областта на одит и счетоводство. Тъй като членовете на одитните комитети получават сериозно допълнително възнаграждение, остава впечатлението, че всъщност целта е увеличение на заплатата на зам.кметове и общински съветници през задния вход, чрез фиктивно участие в одитни комитети, за които те не са квалифицирани и не могат да вземат съществено участие.

Това е поредната проява на наглост на управляващите в София. Членове на одитните комитети на „Топлофикация- София” и „Метрополитен”, които получават и управляват стотици милиони левове от парите на софиянци, трябва да бъдат одитирани и контролирани от личности с ярки професионални качества в сферата на одита и финансовия контрол, не единствено с политическите качества на членове на ГЕРБ.

Категория: Блог
 • Aniuta Ianeva казва:

  Г-н Кадиев единствено Вие имате истинска позиция по тези въпроси касаещи всички нас.Надявам се да не се промените, когато отидете по-нагоре във властта.Само, че как ние гражданите можем да променим тази унищожаваща ни наложена вече толкова години система?

 • Христина казва:

  Че то не е на „мода“, при ГЕРБ, да си компетентен (образован) в дадена сфера, за да командваш (да бъдеш „шеф“) и да управляваш:( Нужно ти е само да познаваш определен кръг от хора и да правиш каквото ти се нареди…
  Поради тези причини в държавата ни цари този хаос във всички сфери!!!

 • Dencho казва:

  Функциите на одитния комитет в дружества извършващи дейност в обществен интерес и особено в акционерните дружества, донякъде се покрива с функциите на колективните изпълнителни и контролни органи, за това и в по-малки предприятия тези функции се осъществяват именно от тези органи. Одитният комитет е орган натоварен от собственика на капитала да препоръчва избора на одитор, да следи доколко независимият одитор, действително е независим и др./ За мен тази контролна фигура е излишна при наличие на други контролни органи на дружеството, но законът го предвижда/.
  При държавните дружества поради факта, че функциите на едноличен собственик се осъществяват от едноличен орган – министър, по принуда в одитния комитет се включат служители на министъра.
  Особеното при общинските дружества е, че при тях едноличният собственик на капитала е юридическо лице, което от своя страна се управлява от два органа , единият колективен – общински съвет, другият едноличен – кмет на общината. По правило колективният орган може да осъществява в много по-голяма степен контролни функции отколкото едноличния.
  Законова забрана заместник кмет да бъде в одитния комитет на общинско дружество действително няма, но мисля, че това не е целесъобразно, а по-добрият вариант би бил одитния комитет да бъде съставен от членове на колективния орган не общината и то представители на различни политически групи.

 • Bill Gates казва:

  Г-жа Ирина Савина е бивш ПР на Майкрософт България. Единствената причина да е заместник-кмет на София е това, че г-н Бойко Борисов я е харесал и назначил. Първо беше заместник-кмет по строителството, сега разбираме, че е заместник-кмет по енергийната политика. Нерде ПР, нерде енергетика. Но, след като Бойко Борисов е казал, г-жа Савина е непоклатима в Столична община.

 • Столичанин казва:

  ….   Абсолютно недопустимо е тези две дружества да бъдат управлявани и ревизирани от едни и същи хора, представители на една и съща администрация……То и сега има представители на сегашните и бившите Софийски власти (администрация), вкл. БеСеПарски,  в „Топлофикация- София” и „Метрополитен”. Притова също толкова „компетентни“, колкото и новите.Просто ГЕРБ иска да обримчи тези дружества, а червени и сини ще стоят от страни и ще подсмърчат. Но Георги иска червените да са вътре също. :)))

 • Lindomira казва:

  Да, така написано, изглежда не много справедливо, меко казано. Но защо Любомир Христов да е „доверено лице“ на Фандъкова? Това просто не е вярно.

 • Yy казва:

  :) Топлофикация София е дружеството което ще срине следващия кмет на София и то още през 2012г. За това което става в дружеството, Б.Б. и челна стойка да направи на комините му, пак не може да помогне. ГЕРБ поеха политическата отговорност сменяйки ръководството на дружеството, но направиха огромна грешка, назначавайки да го ръководи човек с огромни комплекси, свръх некомпетентен и твърде озлобен. Проблема на този човек е, че не е избран като професионалист а като послушно и удобно бушонче, за жалост този логика действа като бомба със закъснение за следващия кмет на столицата. Каквото и да  източат от Топлофикация, то то в никакъв случай не може и да се сравнява с това в какво състояние ще е тя след 1 година и как това ще се отрази за София.
  Утопията модернизация, завод за отпадъци в едно с топлофикация, успешна ремонтна програма и т.н. са като остаряла дъвка за софиянци и хората в бранша.
  Това, че ГЕРБ слагат ръка и на одитния комитет на дружеството, доказва само едно: комисионните от обществените поръчки и поръчковата – удобна  търговията с вредни емисии трябва да са под директен контрол на Б.Б. тъй като и той е вече на ясно, че назначения от ГЕРБ изпълнителен директор се оказа позьор с политически позиции, но без мениджърско покритие.

 • Ваня Божинова казва:

  Българските граждани са в ефективен фалит от енергийната политика в обслужването им по силата на Общи договорени условия, еднолично продиктувани от монополиста и утвърдени от ДКЕВР, по презумпция независим регулаторен орган. Сред всички енергийни дружества, Тиоплофикация София е най-мародерстващият, унижаващ и нарушаващ правата на потребителите монопол, 100% общинска собственост и работещ единствено по политическата воля на конюктурно управляващите, в случая ГЕРБ.
  На мое обръщение към Столична община, вх. № 94-ВД-999/14.04.2011г.(18 страници) за мнение по въпросите за недобросъвестното им отношение към потребителите на топлинна енергия в София, след три месеца ми бе отговорено с две изречения(изх. №94-ВД-999(2)06.07.2011г., следното: „….Ви уведомяваме, че напълно разбираме негодуванието и желанието ви за промяна в отношенията между енергийните предприятия и потребителите, но предметът на заявлението Ви се отнася до въпроси, чието решаване е извън компетентността на органите на Столична община.“
  Считам, че фалитът на Топлофикация, който е неизбежен, поради отживялост и техтологична остарялост на услугата, е по-маловажен, от фалита на нейните потребители, които наброяват 420000 души.

 • Tsve0900 казва:

  Недейте да правите грешката като си мислете че по образовани хора са за предпочитане пред по честни и добросърдечни това е голяма заблуда която правим в българия. Колко комунисти има с по 20 виши образования но в крайна сметка работят само и единствено за мафията.

  Вероятно госпожа Фандъкова предпочита да има хора на който може да им се има доверие от колкото да са квалифицирани.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*