Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Кой опра пешкира за данъка на хазарта

Съжалявам,  че пак се връщам към темата за данъка на хазарта, но се налага. В последните дни министерство на финансите хвърли цялата вина за злополучния проектозакон за намаляване на облагането на хазарта върху комисията. Тя го била писала, тя си го качила на сайта на министерството, Дянков ни лук ял, ни лук мирисал. Поради което се ядосал и взел, че приел доброволната оставка на шефа на комисията Димитър Терзиев.

Законът вероятно наистина се е писал от експертите на комисията. Те са водещи в бранша, те знаят световните тенденции и опит, те са специалистите по даване на лицензи, отнемане и налагане на наказания. Но е абсурд те на своя глава да правят промени в данъчното облагане.

Няма начин един законопроект да се появи на сайта на министерството без да има становище на дирекция „Данъчна политика“, на ресорния заместник-министър и на министъра. Ако няма такива, значи нещо в министерството тотално се е объркало за последните месеци. Как така агенция ще пише закон, от който държавата губи около 60 млн лева приходи и министерство на финансите не знае? Ами ако утре НАП си напишат закон с намалена ставка на ДДС и загубим 500 млн лева? Ами ако митниците си напишат Закон за акцизите и осъмнем с двоен акциз за цигари, бензин и алкохол, без никой да знае?

По-склонен съм да мисля друго. Казват, че Дянков не си чете документацията и после хората ровят по кошчетата да не би да е изхвърлил нещо важно. Не го вярвам- защото не е нормално един министър да го прави- но  случки като тази ме навеждат точно на такива размисли.

За жалост отнесе го Димитър Терзиев. Свестен човек, от Гоце Делчев, бивш служител на Агенция Митници, от 7-8 години в Комисията по хазарта и от 2006 временно изпълняващ и после постоянен председател  на комисията. Никога не съм чул за него слухове за заигравания и корупция. Нямам идея защо е решил да поеме отговорността, като очевидно промяната на данъчната ставка не е негова работа.

И накрая, честито на печелившия съученик на Дянков, който от днес е нов председател на комисията. Колко ли му е голям класът на Дянков?

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*