Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Колко изложби открихме днес или кой какво дължи на Столична община

Не знам дали е съвпадение или само това прави, но днес г-жа Фандъкова ще присъства на годишните награди за изкуство и култура, после ще присъства на откриването на изложба в постоянна галерия на открито върху пешеходния мост до НДК, и накрая ще завърши деня с посещение на разкриването и експонирането на археологическото ниво в главния градски център. Това според програмата й, публикувана на www.sofia.bg

В същото време в парламента народните представители приемат абсурдна актуализация на бюджета, която освен всичко друго ще намали трансферите от бюджета към общините с 10 % на годишна база, което е равно на 20 % за втората половина на годината или 138 млн. лв.

В тази ситуация нормалният човек се пита откъде Столична община ще навакса липсващите средства. Още повече, че и собствените приходи не вървят кой знае колко цветущо /виж предния ми коментар за приходите на Столична община за първото тримесечие/.

И понеже на общината от откриване на изложби не им остава време да изразят мнение по тези въпроси, си позволявам да покажа един потенциален източник на доходи.

Увеличете ревизиите. Засилете предварителното обезпечение, на което вече имате право по закон. Работете с НАП за принудително изпълнение. И най-важното, не се колебайте да си искате дължимите суми от всички, които и да са те.

Последното изречение вероятно ви звучи странно. Защо ли пък общината да се колебае да си иска парите? Ще разберете, когато видите списъка по-долу с най-големите установени длъжници на бюджета на столицата:

– Кремиковци –  8 млн лева такса смет и данък недвижимо имущество

– МВР, Дирекция Управление на собствеността и социални дейности- 2 млн лева.

– Софийски университет – 1 млн лв

– ЦСКА- 900 000 лв

– Военно-Медицинска Академия- 1 млн лв

– Болница Лозенец – 1 млн лв

– Министерство на правосъдието- 750 000 лв

– БНТ – 500 000 лв

– БТА- 500 000 лв

– Народна библиотека- 500 000 лв

И т.н., и т.н. Общо държавните министерства и ведомства дължат 14 млн лева, и то само тези, които са установени. А колко не са установени… Например миналата седмица се разбра, че Народният театър никога не е бил в ничии регистри и никога не е плащал никаква такса смет или данък недвижимо имущество. И едва сега го накараха да плати, с акт за около 280 хиляди лева. И това е огромна сграда на пъпа на София, не е невидима.

Дори не си представям какво ще изскочи, ако вместо да разкриват по три изложби на ден, малко позадвижат и работата. Вие да си представяте?

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Е, с изложби е по-лесно… Г-жа Фандъкова можеше да я направят министър на културата, щом толкова я влече…?!?
  Вместо да се вземат дължимите суми от горепосочените длъжници, по-лесничко е да се каже: „Пари няма!“.
  Ето едни 'малки' сладки примерчета (за които пари няма):
  1. Косенето на зелените площи започна със закъснение (огромно), но и до ден дмешен не е завършило… Защо ли? Отговарям веднага, защото там където е окосена тревата, тя (тревата) не е събрана и мясъото не е почистено, разбира се! Сега с тези валежи представете си какъв е аромата (окосена трева оставена на дъжда) на гнило… Това не е само гадно на мирис, но и вредно за здравето (влажната и мокра среда предразполага развитието на микроорганизми и различни видове гъбички + 'готиното' убежище от мъртви Растителни тъкани от окосената трева).
  2. Миенето на улиците в Столицата стигна до „под кривата круша“ …
  аз лично по улиците откакто се стопи снега, виждам само пясък (от снегопочистването – луга). Когато духне вятър очите ми се пълнят с пепелак, мръсотия и прашинки от лугата (пясъка)… Сладко, а?!? Когато се прибера следва промивка на очите с очна чашка, че ако посещавам Очен лекар всеки път ще ми излезе злато… А, да не забравяме обещанията на Г-жа Фандъкова: „Ще измия всички улици в София.“, ами хайде какво чакате Г-жо Кмет взимайте маркуча и почвайте, че скоро ще дойде зимата и следващото обещание, че ще почистите снега…
  Но да не се „сърдим“ на Г-жа Фандъкова – Кмет на СО (тя е само учителка и явно разбира само от откриване на изложби), това е цялата политика на „властта“, която се определя с мотото – „Търчи-Лъжи“!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*