Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Коментар на идеята за „10 леви стандарта“ за местните избори

На семинар на БСП във Варна през изминалия уикенд бяха предложени „10 леви стандарта за местните избори“. Преди да се е стигнало до окончателното им приемане, бих искал да дам моя коментар за тези стандарти, до които успях да се добера:
1. „Възраждане на потребителски кооперации“. Това ми се струва нереално. Потребителски кооперации имаше при социализма, като идеята беше през зимата, когато няма работа в селското стопанство, хората да работят нещо надомно и да го продават в потребителски магазин. Сега база няма никаква.
2. „50 % от средствата за издръжка на детски градини да се поемат от общините“. Трябва да се уточни какво се има предвид. В София издръжката на едно дете в градина е 180 лева, а родителят плаща 60 лева, т.е. общината вече поема 2/3. Според мен общините и държавата трябва да направят изцяло безплатна детската градина и да инвестират масирано в градини и ясли. За 2015 Столична община има разходи за детски градини от 34 млн лева или около 2 % от общия си бюджет. Има и разходи от 120 млн лева за ремонт на улици, от които, гарантирам, половината се крадат- година след година след година. Вземете 34 млн лева от тях- ще крадат по-малко.
3. „Медицински грижи за възрастни“. Товар признавам, не го разбирам. Трябва ми още конкретика.
4. „Дневни центрове за възрастни хора, в които да се получава рехабилитация и храна“. Не знам дали това са вид хосписи или олекотена версия на старчески домове, но всичко в тази посока е добре дошло. Някога като кандидат за кмет предложих да отворим училищните физкултурни салони за възрастни хора събота и неделя, бях намерил и НПО-а да ги организират, обучават, тренират. Възрастните хора имат огромна нужда от социализиране.
5. „24/7 медицинско обслужване във всички общини и денонощни аптеки във всеки областен град“. Мога само да приветствам, като това най-вероятно означава засилване на спешната помощ, защото едва ли някой би тръгнал посред нощ на лекар за нещо маловажно. Денонощните аптеки са абсолютно абсолютно задължителни. Дори не искам и да помислям как бих се чувствал като родител, ако детето ми има спешна нужда от лекарство, а никъде няма отворена аптека.
6. „Интернет във всяко училище“. Тука вече съм против. В училището, където учат децата ми е абсолютно забранен интернет и телефони и така трябва да бъде. Отиват там да учат, не да пишат във фейсбук или да играят игри. Да направим София wifi- Сити, но училищата- настрана.
7. „Граждански обществени съвети“. Това го направих преди 4 години със създаването на Столичен Граждански Съвет, състоящ се от над 80 НПО-а. Идеята беше да е алтернативен, не-казионен съвет, контролиращ казионния общински съвет. Фандъкова ги пусна на една сбирка в общината и после забрани достъпа им. Дали защото аз ги бях организирал, дали заради друго… За мен тези форми са ужасно полезни, но трябват законово регламентирани правомощия. Само с ентусиазъм не става.
8. „Всеки кандидат за кмет да подготви поне два проекта за развитие на региона си“. Абсолютно съм ЗА, като най-важното условие е обещаното да се изпълнява. Ще ви припомня нещо от предизборната програма на Фандъкова от далечната 2009: „Ще съдействаме за превръщането на Кремиковци в технологичен парк“. Сами знаете резултата от това вече 6-годишно съдействие…

Толкова от мен. Последните два стандарта не ги намерих. Най-важният стандарт е след 4 години да живеем по-добре, отколкото днес.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*