Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Липсват ли 30 000 бюлетини?

ЦИК излезе със странна статистика. Съгласно нея има приблизително 289 000 души, подписалите се, че са гласували. Преброените бюлетини са приблизително 259 000. Разлика от 30 000, което никак не е малко.

Щабът на БСП подаде жалба до ОИК с искане за проверка. Сега разбирам, че и от РЗС са подали такава жалба и искат ръчно преброяване.

Нека разгледаме вариантите, преди да излезе обяснението на ОИК:

1. На изборните протоколи има ред «Общ брой подадени по списък избиратели в секцията», ред «Брой подписи на гласували», ред «Брой пликове», ред «Брой бюлетини» и т.н. Възможно е секционните комисии по грешка да са пренасяли цифрата от първия ред автоматично на втория. Все едно, че всички имащи право на глас са се подписали, че гласуват. Което е абсурдно и веднага може да бъде видяно при проверка сега. И тогава възниква въпроса за качеството на секционните комисии- за пръв път ли правят избори? Спят ли? Глупави ли са? И това не са една, не са две секции- разликата от 30 000 е огромна и би засегнала минимум 100 секции, ако това е причината.

2. Добавяли са подписи в протоколите, а след това не са успели да добавят и съответния брой бюлетини в урните. Което означава опит за фалшификация на изборите.

3. Подменяли са урни и са объркали бройката. Което означава опит за фалшификация на изборите.

4. Директно са прибирали по джобовете бюлетини от урните при броенето. Което означава опит за фалшификация на изборите.

Тези 30 000 гласа няма да променят съществено резултата. Дали ще имам 35 % вместо 27.7 % не е от значение за мен. Бях победен, не постигнах целта си. Човек се учи от загубите си.

Но те поставят под съмнение цялата система на броене и съхранение на бюлетини. Затова не искам да подценяваме този прецедент. И чакам отговора на ОИК.

Категория: Блог
 • Йорданка Христова казва:

  Моля дръжте ни в течение, какво са Ви отговорили, дали се е извършило ново преброяване и съответно какъв е резултата … Аз самата бях в Комисия и всичко мина нормално и спокойно … Ще очаквам допълнителна информация на сайта Ви …

 • thegost казва:

  Така е-„Тези 30 000 гласа няма да променят съществено резултата“.Ами ако има и други манипулирани гласове, но те са успешно прикрити и само тези са лъснали.В деня на изборите излезе информация за опит за купуване на гласове в Кремиковци, но не се уточни за кого е. Предполагам, че ако са агитирали за №4, воя на клакьорите щеше да бъде до небесата. Но нищо не се чу. Така че какво да си мисли човек за кого ли е било това. Очевидно някой започва подготовка да управлява минимум 33 години-манипулиране на т.нар. демократични избори, атака срещу опоненти, които много говорят и могат да се противопоставят(първо беше С.Станишев; после Г.Първанов и от днес самия Г.Кадиев-директно и чрез съпругата му). Всичко това започва да наподобява Германия през 1933 година и похода на един ефрейтор към властта.А при нас все пак си имаме не какав да е прост войник, а Генерал.

 • sylvanad казва:

  Zdraveite,
  Pozdravyavam Vi za cyalata kampaniya.
  Spored men zaduljitelno tryabva da se proveryat vsichki rezultati (a i tezi predi tova).
  Oshte poveche, che GERB imat , kakto vidyahme, prekrasni spaceialisti v oblastta na vsyakakuv vid revizii.
  Spored men rezultatite sa bili 45% za Fandukova i 35% za Vas. Zatova GERB nervnichiha prez celiya den.
  Nakraya kato natukmiha rezulatite (nali obshtinata e tyahna, a i vladeyat vsichki chengesarski priiomi) ot nervi prekaliha s demonstraciyata na prevuzhodstvo i podigravki kum zagubilite.
  Te sa sigurni, che nyama da im se potursi smetka za tova, koeto sa izvurshili, zashtoto v Sofia B.B. dva puti pecheli izbori po tozi nachin ( a i nali shte ni upravlyavat pone oshte 30 godini)….
  Tryabva da se borim sega, za da ne skandirame Zig….l sled tova.

 • cvetikalaigieva казва:

  Уважаеми г-н Кадиев,
  Използвам случая да Ви поздравя с избирането Ви за член на Изпълнителното бюро на Българската Социалистическа Партия.
  Според мен и моите близки и приятели, несъмнено това е признание и за Вашето, държа да подчертая смело и успешно представяне на изборите в София. Ние не смятаме, като млади хора , че Вие загубихте тези избори, а напротив вече се заговори за умна и качествена алтернатива за управление на столицата.

  Колкото до поставеният от Вас въпрос към нас, вашите симпантизанти и съмишленици, мога да ви отговоря следното .
  Убедена съв в несъвършенствата и възможностите за спекулации в избирателния закон, които позволяват на недобросъвестни, а и защо не на случайни хора да правят безобразия и то безнаказано. Такива примери имаше в почти всички избори през годините и никакви последствия и санкции.
  Ясно е, че трябва да се подготви и закове нов качествен и европейски, а не балкански избирателен закон с реалната и компетентна намеса и опит на БСП.
  Срува ми се, че и този път съдебните власти ще си затворят очите пред нарушения, които в случая са явни и дръзки, а ЦИК ще излезе със сложно и витиевато заключение.
  На Вас и на Партията, в чието ръководство сте вече и Вие, искрено ви желая здрави нерви и професионализъм, като искам да вярвате и да разчитате на помоща и енергията на нас, младите хора, които сме убедени в искрените ви намерения.
  С уважение и другарски поздрав
  Цвети Калайджиева

 • Снежанка Димитрова казва:

  Ако и това се окаже истина, то няма да промени изборния резулт , но ще обезвери и тези, които си направиха труда да отидат до урните и да гласуват !

 • Снежанка Димитрова казва:

  Ако и това се окаже истина, то няма да промени изборния резулт , но ще обезвери и тези, които си направиха труда да отидат до урните и да гласуват !

 • gkadiev казва:

  Напълно правилно. При всички положения има проблем- дали са заспали или подкупни секционни комисии, не знам. Но и аз чакам отговора. Доколкото разбирам, ОИК трябва да се произнесе утре.

 • gkadiev казва:

  Благодаря и поздрави и на Вас!

 • gkadiev казва:

  Здравейте, какъвто и да е бил резултата, не е 5:1, както те искаха и както им обещаваха платени социолози. ГЕРБ имат проблем с избирателите си и би трябвало да го разбират.

 • gkadiev казва:

  Ще Ви държа, да. Засега няма отговор на жалбата, срокът по закон е 3 дни след подаването, т.е. утре.

 • valkov казва:

  Трябва да се знае какво се случва в тия комисии . Аз мисля , че въпросът си е принципен , но може и да стане политически ако се разнищи . Аз мисля , че ще има полза , в добрия смисъл на думата . Касирането винаги е вариант при тежки нарушения ; не трябва да ни е страх от процедури .

 • valkov казва:

  Трябва да се знае какво се случва в тия комисии . Аз мисля , че въпросът си е принципен , но може и да стане политически ако се разнищи . Аз мисля , че ще има полза , в добрия смисъл на думата . Касирането винаги е вариант при тежки нарушения ; не трябва да ни е страх от процедури .

 • Пламен Петров казва:

  Според мен не е въпросът само за евентуалната разлика в процентите.Ако се докаже каквато и да било манипулация на изборния резултат,то би следвало изборите да бъдат касирани и проведени отново,при което доверието към управляващите би се сринало драстично.Но…едно голямо „но“…

 • Gorata казва:

  Изборите наистина бяха манипулирани – но как, сигурно само врачка би отгатнала. Като се има предвид през колко хора преминава информацията, иди търси истината.
  Но тук аз искам да споделя едно свое наблюдение от последните дни. Психоенергийни вампири, живеещи за сметка на вашата енергия, се срещат доста често. За съжаление и ББ е според мен такъв. В интернет има мнения как да се защитим от такива като него. Ето нещо, което лично на мен много ми допада:

  НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ ЗЛОТО

  Преди всичко вампирическото или черно-магьосническото въздействие достига целта си за това, че хората се отнасят към вампирите и магьосниците със суеверие и страх, преувеличават техните реални възможности и сили. И тогава във въображението изникват огромни и страховити лошотии. В този случай е необходимо да се направи точно обратното – да намалите в собственото си съзнание размерите на плашещия ви образ, да намалите неговата значимост. Опитайте се да си представите, че въздействащото на вас лице е джудже, а вие в сравнение с него сте истински гигант, на когото то с нищо не може да навреди. Повтаряйте това упражнение при всяка среща с врага, в минутите, когато мислите за отношенията си с него, за да можете да затвърдите в съзнанието си новото съотношение на силите.
  Само не се смейте, драги приятели, говоря напълно сериозно. А в интернет има и други способи, и най-вече примери как да разберете кой ви въздейства като енергиен вампир. В общи линии това е човек, който се зарежда с енергия за ваша сметка.

 • gkadiev казва:

  Разбрах, впечатлен съм. Поздрави, ГК

 • gkadiev казва:

  Нека видим отговора на ОИК и тогава да разсъждаваме.

 • Снежанка Димитрова казва:

  Правдива философия, но има и житейски закони, които не са й подвластни. В природата има ловци и жертви, ако не си ловец, си жертва! А това не се възпитава, то е вродено. Виждаш как стадо зебри или антилопи бягат от един единствен хищник, ако се обърнат всички срещу него, той няма никакъв шанс, ще бъде смазан, но не го правят, защото са жертви, а не ловци! Ето това никога не мога да си обясня, как и защо ? Но да не излизаме от темата – ако променим този вроден недостатък нещата ще се променят, но ако чакаме само един от нас да защитава правото ни на живот, ще го разкъсат ! Дерзайте!

 • разведчик казва:

  здравейте, участвал съм в инструктаж на членове на сик за избори през 2006 и 2007. Тогава едно от правилата за валидност на секционен протокол беше, че броя на подписите трябва да е равен на броя на намерените бюлетини в урната.
  Имаше още 5-6 правила за т. нар. линейна проверка за валидност. Това са елементарни математически правила, въведени за защита от различен вид манипулации. Те са обвързани и като цяло имат здрава математическа логика.
  Сега обаче по медиите чух изказване от представител на ЦИК, че при сегашните правила числото на намерените бюлетини можело да е по малко или равно на подписите! Първо, смятам че това е прецедент, може лесно да се провери, че на избори за президент(двата тура) 2006, за евро депутати и местни 2007 , винаги този брой е бил равен. Това се отнася за близо 12 000 секции в цяла България , и съответно при всеки вид групиране на резултата- по секции, населени места, общини, области и за цяла България този брой винаги е бил равен. Най-вероятно е така и за парламентарни и евродепутатски избори 2009, просто не съм проверявал за да съм сигурен. Сега не съм се занимавал с тези кметски избори, пък и не съм от София. Нно как и защо е променено това правило? Ако е променено наистина, а не просто поредната широкотиражирана медийна лъжа, с цел да замаже проблема с въпросните 30 000 липстващи бюлетини.
  Не съм съгласен с г-н Кадиев, че това нямало да промени резултата. Ами просто във всяка секция където тези числа не са равни , резултата от цялата секцията е невалиден! По онова време се е случвало, при броенето в някои секции да не се изпълнят правилата, тогава съответно продължават да броят ,търсят си грешката и броят повторно,тройно, петорно и т.н , докато спазят правилата, така че резултатаите да бъдат валидни- чисто матиматически. Случвало се е в някои секции да остават по 4-5 часа да броят и поверяват и
  сътотвено ги чакат другите представители на сик-овете от цялата община,ако ползват общински транспорт примерно.
  Чувал съм много инсинуации и лъжи по медиите, за това как всичко се манипулирало, даже от страна на Герб твърдяха че в самата ЦИК при обработката на резултата манипулирали , било важно коя личност е назначена в „Информационно обслужване“ и такива. Пълни глупости! В ЦИК
  нищо не могат да манипулират, техните цифри са елементарен сбор от цифрите на всички секциони протоколи, срещу които стоят подписи на членоивете в сик-овете. Нищо не могат да манипулират на централно ниво! Обаче тези твърдения обезверяват хората и все повече хора си мислят че всякакви манипулации са възможни и просто не ходят да гласуват.
  А сега мисля че това е реално нарушение, и то е на ниво първичните данни- секционни резултати. Например ,какъв е смисъла от това правило за избирателя? Ами то му гарантира че след като е гласувал и се е подписал , после не могат му откраднат бюлетината, все едно че не е гласувал и по същество да се изгаврят с вота му.

 • Снежанка Димитрова казва:

  Участвала съм във всички проведени избори като секретар на избирателна комисия и поддържам изложеното от „разведчик.“ Ако има липсващи бюлетини, те трябва да се засичат с броя на намерените празни пликове и общия брой на гласувалите по списък, удостоверили вота си с подпис и нанесени лични данни в избирателните списъци,общият брой трябва да бъде равен на броя бюлетини плюс броя на пликовете без бюлетини. Към тях се прибавят и невалидните бюлетини и заедно с броя на негласувалите, цифрата трябва да съответства на определеният брой избиратели за съответната секция,съгласно изготвеният списък плюс вписаните допълнително гласоподаватели. Ако този резултат не бъде постигнат, комисията брои до посиняване ! В противен случай протоколите с връщат от ЦИК КАТО НЕВАЛИДНИ , свиква се отново комисията и отново брои, докато се открие грешката! Не съм чувала да има промяна в Закона за изборите, нито в положителен , нито в отрицателен аспект. Не участвах пряко, тъй като все още не съм се завърнала в София, но както вървят нещата, май ще поискам политическо убежище тук, където съм в момента!…/шегичка/

 • Gorata казва:

  Е сега, след като прочетох предните два специализирани коментара, напълно се убедих, че е имало фалшификации, а не просто грешки. Партията на Яне Янев даже говори за 59 000 фалшифицирани гласове.
  Ами това означава, че изборите са абсолютно фалшиви! Май ще се наложи пак да идват наблюдатели отвън, както се правеше в началото на демокрацията. Ние напред ли вървим, или назад? Или тъпчем в дяволски кръг?

 • Gorata казва:

  По Дарик радио ви сравниха с Давид, изправил се срещу Голиат. Много добро попадение!

 • разведчик казва:

  извинете , обаче имам грешка. Видях че другарката Снежанка Димитрова пише за пликове и се замислих . Ввсъщност през 2006 нямаше пликове. Аз не съм бил в комисия , а общински координатор , назначавах членове в комисии и ги инструктирах . Но само за президентските през 2006. Тогава правилото беше че броя на подписите трябва да е равен на бюлетините. Дори преди отваряне на урната, първо се брят подисите от книгата и цифрата се записва в протокола, за да не стават после нагласации. Впрочем поразрових из мрежата ,тук е резултата за цяла България:
  http://www.izbori2006.org/results_2/
  подписи : 2757441
  бюлетини :2757441

  обаче после има промени в това правило, подписите можело да са повче или равно на намерените пликове , резултата за ЕП 2007
  http://www.izbori2007.org/results/
  подписи : 1955466
  пликове :1955451
  вече с пликове но само 15 гласа разлика от близо 2 милиона.
  Но за местни избори 2007 разликите са по големи , за различните общини по 2-4 % . Така и не разбирам от къде се получава и с кое друго число трябва да се засече такава голяма разлика, не съм чел подробно методическите указания, но тук ми направи впечатление тази част, за задължителните действия на избирателя:
  – поставя сгънатите и подпечатани с два печата бюлетини в плика;
  – пуска плика с бюлетината в избирателната кутия;
  – полага подпис в избирателния списък, след което получава документа си за самоличност;
  – напуска изборното помещение;
  http://www.cikmi2007.org/?page=15
  То ест ,пуска плика в урната и се подписва. Значи колкото плика толкова и подписа трябва да има. Ако някой има време да изчете целите указания, сигурно там пише от къде може да дойде разлика.
  Все пак сега разликата е над 10 %. Доста съмнително !

 • Малта казва:

  Добро утро г-н Кадиев,
  Бях наблюдател на тези избори. Герберите до такава степен бяха уверени в изборните резултати, че нашата секция остана затворена до 8,03 ч..защото от комисията бяха само двама , (дошли в 6,20 за зла беда аз бях преди тях), а предеседателят (Атака) и секретарят (Герб) изобщо не дойдоха. Търсиха и намериха техни заместници. Цялата комисия не беше чела инструкциите, щураха се и незнаеха какво точно трябва да направят. Само една жена от Коалиция за България имаше опит и знаеше какво се прави. Всички се бъркаха с парламентарните избори. Като дойде време за протоколите – четоха уж точно, написаното в тях и пак имаше грешки. Затова много внимавах при броенето – особено като се оформихе двете големи купчинки – Вашата и на кметицата (вече). Слава богу , броиха коректо, аз гледах с 4 очи. В интерес на истината другите застъпници изобщо не се вяснаха..какво да видят, то се знаеше..Аз, обаче – исках да съм сигурна, че нещата са точни.

 • gkadiev казва:

  Благодаря безкрайно за труда и коректността. Представям си какво е било по другите секции. Председателят на секцията е бил от Атака? И не дошъл? И секретарят не дошъл, и другите не чели инструкциите… ужас някакъв, надявам се вашата секция са е била истинско изключение.

 • gkadiev казва:

  Кой е Голиат, ГЕРБ? Според мен на тези избори ГЕРБ трябва да са разбрали, че вълната си отива. И ако до 6 месеца не покажат класа, и помен няма да остане от тях. Което не значи, че махалото автоматично ще се завърти към БСП. Чакат ни интересни времена.

 • Снежанка Дмимитрова казва:

  Няма нищо по ужасно от това, да живееш в интересни времена – не съм го казала аз, но го споделям! Аз залагам на личности, не на партии и определено ме подразниха Станишев и Овчаров, които са ви като раница на гърба и на които дължите недоверието на страшно много хора, които наистина Ви харесват! Стамболийски е написал „ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ,ИЛИ СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ“, аз напълно споделям възгледите му, особено след като научих какви пари се заделят за парламентарно представените ! БСП не може да се идентифицира като наследник на БКП,всяка партия с времето си! Девиза „ПРОЛЕТРИЙ ОТ ВСИЧКИ СТРЕНИ – СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ“ не е актуален за БСП ! Нищо лично!

 • Даниела Борисова казва:

  В момента платеното ченге на ДСБ Атанас Атанасов подхвана силна кампания срещу съпругата ви. Както на всички е известно той е на заплата в „Информационно обслужване“. За да си я заслужи, защото и Дянков даже в началото се обяви против това назначение, Атанасов рови в цялата информационна база и скалъпва доноси. Бихте ли посъветвали съпругата си Соня да заведе дело. Ненаказани лъжци и доносници не трябва да има.

 • Надя Николова казва:

  В допълнение на вашите разсъждения, разведчик, искам да кажа, че бюлетината се поставяше в плика пред самата комисия и тогава се пускаше в урната. Тоест невъзможно е да има разлика в броя на пликовете и бюлетините. А подписът се поставяше най-накрая – след пускането на плика. Така поне беше в секцията, където аз гласувах. Ако навсякъде е било така, броят на подписите трябва да отговаря на броя на пликовете с бюлетините.

 • thegost казва:

  Не се чуди.От ясно по-ясно е че вървим назад към 1989 година с машината на времето БББ. Какво да искаме от човек, който се е учил от Тато.

 • Gorata казва:

  Ние всички сме се учили от Тато.
  Но дали едно и също сме разбрали?
  ББ всъщност ми е симпатичен. Има желание, но сякаш го подвеждат подмазвачите и агентите на чужди разузнавания. На кои – той трябва да го знае. Аз бих му казала, че военната дисциплина е добра за армията, но вредна при цивилните граждани.
  Това, което най-много ме дразни, е постоянното говорене против социалистическата партия.
  Чувствам се дискриминирана в собствената си страна, заради идеите и вярванията си.
  Според мен Сергей Станишев е своего рода светец. Толкова време търпи тази несправедливост и даже не се е оплакал в Международния съд за защита правата на човека. Все повече ми се издига в очите.

 • разведчик казва:

  В Българската Конституция пише че не може да има дискриминация по идейни убеждения. А премиера трябва да дава пример за уважание на конституцията. Но ББ прави точно обратното, с което впрочем опорочава и институцията „премиер“, както и много от неговите министри го правят. Ако в БСП имаха правна компетнтност и воля , до сега да са осъдили пожарникаря и още поне двама от неговите министри.
  А това за симапичен -антипатичен са пълни глупости, че той ББ си е кукла на конци, изобщо не е личност и никога не е бил. Ама нали сега сме в ЕС и политиката се превръна в едно дебилно шоу, по западняшко-фашистки образец, с манипулации и лумпенизация на масите . Според мен пък мутрата -„мъжкар“ си е чист педераст . И с една циганка чистачка да ако го сравня , тя ще е повече личност и мъжествен човек, от тоя фашистки позьор. Избора за политик не трябва да се опростачва на ниво личност и симпатичност, това са отживели елитарни предразсъдъци, които днешните фашисти натрапват , излъскват образите на своите пионки и манипулират масите. С много медиини манипулации впрочем и с нерегламентирано финансиране на медийните манипулации.

 • Мая Иванова (т.н. Малта) казва:

  Здравейте, така си е, наистина бяхме изключение! И, забележете, хората от общината казаха, че в цялата „Младост“ само ние не сме стартирали изборния ден:-) Нещо повече, чудеха се дали няма да привикам някоя телевизия, че да ги омаскаря..За мен веселия момент беше, че от 10 години не съм участвала в избори в друго качество, освен като избирател – и точно на мен се случи сега…

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*