Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Мнението ми по въпроса за религиозните храмове в София

Тъй като останаха доста неотговорени въпроси по позицията ми за религиозните храмове на София, след срещите ми с гл. мюфтия и епископа на „Ал. Невски“, нека го кажа съвсем ясно.

В Ню Йорк има 175 мюсюлмански храма. В Берлин са 87. В София- 1. В Ню Йорк има и над 1000 синагоги и безброй други религиозни храмове, които всъщност често са просто един апартамент, обзаведен със съответните религиозни знаци. В Берлин също има безброй храмове на различни религии. Така е и в Париж, и в Рим.

И на двете ми срещи казах, че нямам нищо против в София да има повече храмове от всяка религия. Хората трябва да са свободни да изповядвят вярата, която имат, без притеснение и без излишна агресия.

Заявих обаче 3 условия на гл. мюфтия:

– мюсюлманските храмове да нямат минаре

– да нямат високоговорители

– да не се чува навън молитвата /езан/ и да няма хора, молещи се по тротоарите.

Неговият отговор беше, че съгласно Закона за религиите те имат право на религиозните си символи, т.е. на минаре, но по това може да се говори. С други думи, можем да се разберем. И ако се разберем, не виждам какво притеснително има в това в София да има втора джамия, ако това премахне молещите се по тротоарите и високоговорителите.

В двете си срещи установих и нещо друго. В София всеки управляващ се хвали, как на 5 минути една от друга са църквата „Св. Неделя“, джамията, синагогата, католическата и арменската църкви.

Но никой не казва, че ръководителите на тези храмове нито се познават, нито си говорят. А те имат общи проблеми, често несвързани с религията. Например епископ Тихон от „Ал. Невски“ няма документ за собственост на храм-паметника и както сам ми каза, би искал да знае има ли такъв документ главния мюфтия.

Затова бих искал да ги събера на обща среща. Нека се видим, обсъдим, поговорим. Бих предложил и по бира, но май не пасва на ситуацията… И вероятно ще е чай.

Това ще бъде малка крачка към нормалност в политиката ни, в обществото ни, в живота ни.

Дано се случи. Ще опитам още тази седмица.

Категория: Блог
 • Gnomeo казва:

  Значи християнските църкви могат да имат камбанарии, но мюсюлманските не могат да имат минарета; Християнските църкви могат да бият камбани и поповете им да пеят по националната телевизия, но мюсюлманските молитви не могат да се чуват извън храма; Християните могат да си изберат всяка от десетките празни църкви, но мюсюлманите трябва да си ходят вкъщи, ако единственият им тесен храм е препълнен… Това ли наричате свобода и равнопоставеност на религиите?

 • Гео казва:

  Уважаеми Gnomeo, г-н Кадиев, не казва това, което си засегнал в твойто мнение. Освен това, той вероянто е номинален вярващ и не знае, че от минарето се пее от ходжата.  :)  Но факт е, че по света има джамии без минарета и то много ! Както е факт също, че молитвените храмове на втората по важност и численост християнска деноминация са без камбани. Това може би пак ти не знаеш. Така, че предстои взаимно опознаване.  Да не говорим за тези неща, а да търсим път по между си. Иначе ние казваме вашите лошотии, вие нашите, а от това полза няма. Например, бихме моглида кажем в Б-я …., а в Мека не дават да има хр. храм, пребили християни в …..       Така, че нека повече разбирателство има – повече вярващи – по-малко духовно разлагане и егоизъм сред българското гражданство.

 • :)) казва:

  Приветствам такава среща на пук на вилнеещото идиотство и недоверието сред маргинализираните групи от хора, които намиратотдушник от проблемите си вомратата към различните от тях. Ако се осъществи, тя ще е знак на обикновените вярващи, за толерантност и разбирателство.

 • Opa Olq казва:

  Хахаха, страхотен хумор с бирата. Поздравления за позицията :)

 • Konsagaev казва:

  Нека поразсъждаваме и над нещо друго, господин Кадиев – да се построи нова джамия там дето искат от мюфтийството, даже нека има и минаре, не виждам нищо лошо в минарето, но защо сегашната централна джамия в София не бъде превърната в музей, с позволението и разрешението, разбира се, на мюфтийството. А общината да направи вече там един цялостен музеен комплекс от джамията, банята, градинката…

 • Благовест Илиев казва:

  Г-н Кадиев, МИНАРЕТАТА на джамиите, преди векове е служила за НАБЛЮДАТЕЛНА КУЛА. Не  е лошо да знаете тая подробност. Колкото до Ню Йорк и синагоги, ЗАЩО ли джамиите не са над 1 000 … е па нема дискриминация … хахаха ?
  Колкото до високоговорителите имах спор с един мюсюлманин и той ми говореше за камбаните, захилих се и му ОКНАХ, немате проблем стига звуците да не са ЧУВЕШКИ?
  Кибик Блаже

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*