Георги Кадиев

Имаме право на промяна

МОРКОВЪТ И ТОЯГАТА НА БЮДЖЕТ СОФИЯ 2011

Преди 2 години предложих на Столична община да направи кампания за данъчна регистрация на нерегистрираните в общината автомобили, като в рамките на 2 седмици се задължи да ги регистрира при минимална глоба от 20 лева, а след това- на максимална от 200 лева. Морковът и тоягата, класически вариант.

За сведение, по данни на КАТ от 2008 регистрираните автомобили в София бяха 950 хиляди. По данни на общината бяха с 200 хиляди по-малко. Причината е тривиална- когато се регистрирате в КАТ като нов собственик на автомобил, имате 2 месеца да се регистрирате и в общината за данъчни цели. Ако не го направите, никой не ви търси, данък не плащате, а като минат две години и глоба не плащате поради давност.

Решението не е сложно. Наслагвате регистъра на КАТ с този на общината, идентифицирате нередовните собственици, имате техни адреси и имена и започвате да ги търсите за неплатени данъци.

Тогава нежеланието на общината да го направи беше обяснено с лошото червено правителство и вътрешен министър. Защо обаче сега не го прави, след като година и половина управляват и МВР, и Столична община остава загадка.

Преди ден зам.кметът на София Минко Герджиков най-после с половин уста обяви тази кампания. С половин, защото го каза сам, без до него да е нито кмет, нито някой от МВР. И обяви, че по последни данни регистрираните в КАТ автомобили са 700 хиляди, а в Столична община- със 100 хиляди по-малко. Само през 2010 над 10 хиляди новозакупени автомобила в София не са се регистрирали в общината.

Скептик съм за данните на г-н Герджиков. Сами виждате колко автомобила има регистрирани през 2008 и колко по-малко са 2011. Вярно, много бяха отрегистрирани, но все пак автомобилите в София стават повече, не по-малко.

Дори и  100 хиляди неплащащи данък автомобила в София са огромен резерв за общинския бюджет. Нека го сметнем:

През 2010 600 хиляди автомобила са платили данък от 60 млн лева, т.е. средно по 100 лева на автомобил. Или само за една година тези неплащащи 100 хиляди автомобила биха платили 10 млн лева. Ами за 5 години назад? Ами глоба от минимум 20 лева за физически лица и 50 лева за юридически лица?

Резервът е поне 35 млн лева. Което е 10 пъти повече от предвиденото за почистване на междублокови пространства, 35 пъти повече от предвиденото за спорт, 3 пъти повече от предвиденото за нови детски градини и 4 пъти повече от предвиденото за основни ремонти на улици.

Затова предложих проектобюджетът на София в това перо да се завиши с 13 млн лева. Да поработят и да ги съберат, като дори не искам максимума.

Разбира се, ГЕРБ ще го отхвърлят. Разбира се, ще отхвърлят и другите предложения за увеличен приход от данък сгради, такса битови отпадъци, такса технически услуги, продажба на активи, глоби.

Макар че общият размер на жилишни и нежилищни площи на граждани и фирми нараства с над 10 %, но данък сгради и такса битови отпадъци през 2011 е колкото 2010. Защо? Уж направихме общинска полиция да помага за глобите, а в бюджет 2011 те са по-малко отколкото в бюджет 2010. Защо?

Зададох и много въпроси на администрацията. Колко е общият размер на несъбрани стари задължения по данъци? Кои са 50-е най-големи длъжници по различни видове данъци и такси? Какви ревизии са правени и на кого? Какъв е процентът на нулеви ревизии, т.е. такива без разкрити задължения? Правят ли се ревизии по патентен данък и ако не, защо? Защо приходите от глоби спадат всяка година? И още, и още, и още.

Администрацията не отговори на нито един въпрос. Защато не знае нито един отговор. Няма бази данни, няма капацитет от хора, архивна информационна система. Колкото платят софиянци, толкова, берекет версин.

Като не знаем тези отговори, като нямаме елементарна база за анализ, как прави бюджета си Столична община? Много просто, както се пише фолк песен- гледа в тавана, някакви ритми минават пред очите, нещо се тананика. И накрая изпълнението е като през 2010 – стотици милиони левове несъбрани и неусвоени пари за София.

Повечето бюджети си имат име. Дали бюджет на стабилността, дали на социалната справедливост, дали малка пица. Ако трябва да се кръщава този на София 2011, съвсем сериозно предлагам името “И ловец съм, и рибар съм”. Такава игривост, лекота и закачлива фриволност лъхат от него.

И безброй проблеми. За които да му мисли следващият кмет.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*