Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Моят коментар около доклада на ДАНС

Скандалът около “Доклада” на ДАНС относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури този път няма да остане празна шумотевица.

Започва фронтална атака срещу БСП. Управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов открито обвиняват бившия премиер и наскоро преизбран за лидер Сергей Станишев в покровителство на разследвани лица. Омагьосаният кръг около БСП е на път да се затвори. Започна се с внушения, че БСП е „крадлива и престъпна организация”. После по подозрения в корупция бяха подгонени нейни министри и функционери. Сега вече на прицел е председателят на партията. Упрекът срещу него е за разпад на държавността чрез обезсилване и манипулиране на специалните служби.

Ситуацията е извънредно тежка за социалистите, в това число и за мен. Фактът, че кампанията не започна преди, а се разгръща след преизбирането на Станишев за партиен лидер означава, че на прицел ще бъде не само личността му, но и политическият ресурс, който той събра за своето преизбиране.

При такава ситуация на нас не ни остава друг избор освен да искаме да узнаем истината. Имало ли е такъв доклад и предприемани ли са действия срещу споменавани в него лица и кръгове? Истинско ли копието, което циркулира в интернет без изходящи и входящи номера? С такава помия от интриги ли наистина се е занимавала ДАНС? Някой нещо направил ли е по този доклад? Трябва да призная, че поради позицията ми в министерство на финансите ми се е случвало от време на време да чета подобни материали, но такава безмислица никога не съм чел.

Факт е, че корупционни практики по време на тройната коалиция имаше. Истина е също, че действията срещу корумпирани личности от властта или се забавиха, или изобщо не бяха предприети. Аз съм заявил своята позиция по темата отдавна – просто с акта на оставката си през 2007.

Проблемът е, че когато БСП попада под такъв прицел вътрешните дискусии се обезмислят. Когато на карта е поставено съществуването на самата партия, критиките и аргументите как да се реформира тя не са от значение.

Легитимна политическа промяна в БСП не можа да се случи. Конгресът не пое риска да смени лидера. Сега обстоятелствата може да ни принудят да подминем важни въпроси по преизбирането на Станишев, за да защитим съществуването на партията си. И вместо за реформирана БСП, да се борим просто да има БСП.

Това създава допълнителни трудности и в кампанията за кметски избори в столицата. С какъв образ ще се изправи социалистическата партия пред избирателите? Как аз ще се изправя, за да вдъхна малко кураж на тези хора, които са млатени от живота през последните 20 години? Как да възстановим поне в известна степен моралния си облик в очите на нашите симпатизанти? Пътят към това преминава през откровено признание на фактите и обстоятелствата около доклада. Иначе той е само претекст, за да започне разрушителна атака срещу БСП.

Затова просто трябва да знаем истината. Или сами ще гадаем за нея, ако никой не желае да ни я съобщи. Ето колко дълго и трудно ще се плаща цената на неразчистените съмнения за корупция, на непрозрачните коалиционни компромиси и на стремежа да се управлява пълен мандат за сметка на отказа да се търси и да се поема отговорност.

БСП има нужда не от агония, не от кампания за оцеляване, а от кампания за реформа. Това е моят избор. Надявам се, ще ме разберете.

Категория: Блог
 • ddh казва:

  За съжаление БСП нищо хубаво не очаквам да се случи в БСП. Изливането на тонове помия по партията след изборите, можеше да бъде донякъде спестено, ако Сергей Станишев беше мислил първо за БСП, а после за себе си. Просто помията нямаше да има адресат, а в момента същият е като намазан с мед (за комарите). Който не се е пробвал, той не го е накацал. БСП е в кръгова отбрана, превърнала се е в боксова круша.
  Бих искал кадрово пречистване на първо време, и веднага след това трябва да се заеме по-активна позиция по управление на държавата. А ГЕРБ сътвориха толкова гафове, че ако се привлече качествен експертен екип, нещата могат да се кажат на глас и да имат тежест.
  А сега ме е срам да кажа за кой съм гласувал…лъжа приятели, че съм бил серизно възпрепятстван и не съм взел участие на изборите…дотам я е докарала БСП със симпатизантите си…
  Иначе, поздравления за сайта, блога и визията – май Вие сте надеждата сега…успех!

 • Georgi Kadiev казва:

  Това, което на мен ми липсва консолидация в БСП не около личност, а около кауза. Дали ще има първия червен кмет на София е важно, но все пак е краткосрочна цел. В дългосрочен план важното е БСП да е реформирана, да не се срамуваме да казваме за кого сме гласували. Само че тези скандали тотално изтикаха дневния ред в посока оцеляване.

 • Иван казва:

  А мислите ли че е коректно да се кандидатирате за кмет на София и да агитирате гражданите да гласуват за вас след всичката тази „помия“ която беше излята от и срещу БСП??? Мислите ли че сега му е времето и не е ли по-коректно първо да решите вътрешните проблеми в БСП и след това да имате претенции за поста кмет?

 • Georgi Kadiev казва:

  Корупцията е индивидуално решение. Това, че се излива помия върху цялата БСП е наша грешка и вина- просто не умеем да се защитаваме. А защитата минава и през показване на характер и гръбнак, което се изразява в явяване на избори. не става въпрос за претенция от моя страна- щеше да е претенция, ако си бях навил на пръста аз да съм непременно кандидатът. Фактът е, че никой друг не поиска или не посмя.

 • blag009 казва:

  Г-н Кадиев, вече сте голям чувек и знаете, че най-страшното нещо в този свят е безразличието! Е, малко е да кажа , че сте НИ безразлични. И хей така за протокола кво се е променило, Живкова, Велчев, Станише и т.н., са ВСЕ още в първите редици.Моите уважения към починалият г-н Добрев, човек който НАИСТИНА помисли за България и тогава за партията. Н еодобрявам изцепките на Добрев-младши и т.н.Както виждате, нищо старо не е забравено от старата БКП, слава богу , че ГО няма Кремъл и интернационала иначеее…! Много пъти съм си мислил, особено след“харесването“ на Буш младши, към Станишев младши. Кво ШЪ стане ако Буш окнеше на Станишев, „Младши, защо не по разредиш тая папляч, както на времето БАЩА ти ги разреждаше“!!! Това септември-декември 44 г. ще бъде едно романтично преживяване на ПАРТИЯТА. Четох простовлутия доклад… ако наистина с това се занимава ДАНС, и като чета във весницити , че и Самоковеца е бил секретен сътрудник….господиии „Какви пет лева, какъв РМС тресат още редиците на Вашата партия“!!!
  Кибик Блаже

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*