Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Моят прочит на програмата на ГЕРБ

През есента на 2007 нарекох тогавашната икономическа пхрограма на ГЕРБ “юруш на маслините”. Не е типичен за мен език, но не можах да се стърпя. В нея имаше откровени недомислици като 1000 лева необлагаем минимум, 15 % ДДС и 7 % плосък данък. Имаше и финансиране на пенсиите с приходите от приватизация, което към онзи момент, като вземеш приходите от приватизация и ги разделиш на броя на пенсионерите, означаваше средна пенсия от 2 лева и 68 стотинки на месец. Да не говорим за нещата от типа на приватизация на Националния исторически музей и приватизация на НОИ.
Днешната икономическа програма на ГЕРБ, част от издадените на 1 юни управленски приоритети на ГЕРБ вече е в пъти по-скромна и сива. Криза е, маслини няма.
Но да започна поред какво прочетох аз:
– “Засилване на контрола по събираемостта на публичните приходи и борба с измамите за източване на данъци”. Звучи прекрасно, но нито дума как ще стане това. За мен единственият ефективен начин е създаване на финансова полиция под контрола на министерство на финансите. Структура с право на дознание, с право на арест, с право на специални разузнавателни средства по определени видове престъпления. Сега знаете ли какво се случва, когато митничарите например заловят контрабандист? Оковават го с белезниците за парното, докато дойде дознател. Напълно незаконно, но иначе трябва да го гонят из полето. Само че ви гарантирам, че бившите полицаи и сегашни ръководни кадри на ГЕРБ няма да допуснат такава структура, защото искат всичко да е под юргана на МВР, скрито-покрито.
– “Намаляване на осигурителната тежест с до 5 процентни пункта”. Единствената условно конкретна цифра в програмата, защото нито е ясно колко е “до 5 пункта”, нито кога ще стане през мандата. Напомням, че в програмата на БСП през 2005 пишеше намаление 4-5 пункта, а в действителност още първата година бяха намалени с 6 пункта, после с още 5 пункта. Резултатът от очакваното осветляване на бизнес не е това, което очаквахме, но посоката е правилна. Всъщност и програмата на БСП има подобен текст – “продължаване на процеса на намаляване на осигуровките”, което е достатъчно при доказаната ни политика последните 4 години.
– “Облекчаване на режима за ускорено връщане на ДДС”, като се намали прага за инвестиции, ползващи този режим. Всъщност това е облекчаване на облекчаването по един от трите режима, които са предвидени в чл. 92 на ЗДДС. Има логика, може още да се облекчи, може да се пипнат и другите режими. Но има далеч по-същностни проблеми във възстановяването на ДДС, което наистина е огромен проблем за бизнеса. Например какви мерки взимаме, за да няма забавено възстановяване, което към 28 февруари 2007 например е 128 милиона лева, а към 28 февруари 2009 вече е 562.8 милиона лева? Правим ли регистър на коректни данъкоплатци, които минават основно с ДДС-проверки? Диференцираме ли сроковете на ревизии според това субектът само на територията на България ли действа или и на територията на ЕС?
– “Ефективно използване на публичните разходи”. Чудесно, само дето няма и дума обяснения. Да разбирам ли, че Бойко Борисов няма повече да играе футбол в работно време, за да не му плащаме заплата за несвършена работа?
– “Запазване и разкриване на 200,000 нови работни места”. Кое от двете, все пак? Първо ще ги запазим, а после ще ги разкрием? И какво стана с екстравагантната идея от майската анти-кризисна програма разходите по новозаети да се приспадат от печалбата на работодателя? Защото освен, че е нонсенс /тези разходи вече веднъж са приспаднати от облагаемата основа/, това има и грандиозно фискално изражение. Двеста хиляди нови работни места по примерно 600 лева средна месечна заплата са 1.44 млрд лева, които ще се изпарят през комина.
– “Контролирано преминаване към политика на балансирани бюджети”. Тук БСП е по-строга фискално като политика, нашата програма предвижда “политика на умерени бюджетни излишъци” . По принцип не съм голям привърженик на бюджетните излишъци в дългосрочен план, особено като знам как изкуствено се правят с натискане на разходи надолу, вместо със засилване на приходните агенции. Но при тежките макроикономически дисбаланси не виждам друг начин, освен поддържане на излишъци.
– “Ограничаване на кражбите и укриването на ДДС”. Безспорно най-големия проблем в данъчната ни система и най-голям резерв за приходи. Само в АДВ са 5 милиарда лева установено и несъбрано ДДС, като започнете от видинските дедесари на Костов и свършите с днешните герои. За жалост не виждам детайли как ГЕРБ ще спре кражбите, за да дискутирам. Има начин, но минава през коренна кадрова реорганизация в НАП и Агенция Митници, през създаване на финансова полиция и през тотална деполитизация на приходната система.
– “Изработване, въвеждане и прилагане на програма за превенция на финансовите и данъчните престъпления”. Правилно ли разбирам, че ГЕРБ са разработили нова ваксина? Аз от два месеца опитвам да прокарам в столична община да финансираме ваксинирането на деца от рак на маточната шийка и не става и не става. Тука обаче ваксинират, та пушек се вдига.
– “Създаване и внедряване на работеща единна информационна система, включваща НАП, митници, полиция, съд, прокуратура.” Добра идея, по която се работи отдавна. Само да не останете с впечатлението, че всеки ще може да бърка навсякъде и колкото си иска. В информационните масиви на тези ведомства има всякакъв вид информация, която може да се ползва за конкурентна борба, за натиск, за отвличане дори. И не разбарх кой мозък оцени, че това щяло да донесе на държавата 300 милиона лева? Някой май е гледал в тавана и е броил лампите.
– “Засилване на контрола по събираемостта на публичните приходи”. Чудесно. Виждам, че вече са награбили и легендарните Марадоната и Цайса. Впрочем, по мое време Марадона нямаше, а на Цайса не му чух гласа две години и гарантирам, че не е пипнал един лев. Сега може и да е друго. Но ще повярвам на ГЕРБ, като си махнат митническия измамник от кмет на Бургас. Дотогава без мен. И да не забравя, хубаво ще махаме Марадоната и Цайса, ама какво правим с особено близкия до ГЕРБ Парфюма?
Има още неща, но ще ги пропусна. Липсва им конкретика, за да дам коментар. Пък и в крайна сметка програмите са просто жалони, вид пътна маркировка. Докъде ще ни отведе едно правителство е въпрос на много фактори. Затова не гледайте много програмите. Гледайте хората. Те са трудната част на всяка програма. Те са тези, на които вярвате или не.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*