Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Не бежанците са проблемът

Умишлено дълго време не публикувах мнението си за сирийските бежанци у нас. Исках да отминат първоначалните страсти.
Призиви за затваряне на границата са напълно недопустими. Не можем да говорим за глобално общество, да искаме да сме част от Шенген и същевременно да затваряме границата си, когато в страната влязат 5000 души, бягащи от война. Солидарността е основна човешка ценност, която никога не трябва да забравяме.
Не са верни твърденията, че съседни държави са затворила границите си и ние трябва да последваме примера им. В Италия по официални данни до 2012 са влезли над 58 000 души. Гърция и в момента дава автоматично 6-месечно право на престой на сирийските бежанци.
Тези хора не идват тук от хубаво. Те не са икономически емигранти. Те бягат от война. Повечето просто искат временен престой, safe haven, докато нещата по родните им места се избистрят.
Затова и не разбирам типичното поведение на кмета Фандъкова да прави ПР, вместо да дава решения. Миналата седмица бе свикана излишна извънредна сесия на Столичния общински съвет не за да решават проблема, а за да „задават въпроси”. Общината се опитва отново да си измие ръцете и да прехвърли отговорността.
Основното в момента е намиране на финансови средства- за настаняване, ваксини, продукти. И това е отговорност на всички- община, държава, граждани. В Германия например има данък “солидарност”, с който се облагат компаниите и който отива за източните провинции /бивша ГДР/.
Готови ли сме и ние да имаме данък “солидарност”? За бежанци, за възрастни хора, за болни деца, за трансплантации, за какво ли още не в болното ни общество?

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*