Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Новите проблеми с приходите на София

Проваленото презониране компрометира данъчната кампания, а отпадането на това презониране доведе до загуба от 8 млн лева за Столична община: 3.5 млн лева от данък сгради и 4.5 млн лева от такса битови отпадъци.

Актуализация на бюджета няма да има, защото това означава ГЕРБ още веднъж унижено да признае хаоса, който създаде. Сега разбирам, че общината планира да компенсира загубените приходи с  данъчни ревизии на големи платци, със запор на сметки на длъжниците, с „топла“ връзка със системата на КАТ, за да се намерят неплащащите данък автомобили, с ускорено издаване на Акт 16 за сгради, които се ползват, без формално да са въведени в експлоатация, и така за тях не се плащат данъци и такси.

Всичко това е притоплена манджа. Предлагам тези мерки поне от 2 години. Например по регистъра на КАТ в София има 900 000 автомобила, в общината данъчно са регистрирани 700 000. Тези липсващи 200 000 автомобила, при 60 лева среден данък на година са 12 млн лева на година. Ако ги съберете за 5 години назад плюс глоба за засъкняла регистрация са поне 50 млн лева. И за това съм се обяснявал с Герджиков десетки пъти. Какъв е проблема да се насложат двата регистъра и да се види по име и адрес кой не плаща данък?

Това за ревизиите на големи длъжници също е стара история и оттук заек трудно ще изскочи. Най-големият длъжник е Кремиковци с над 10 млн лева. Опитайте да вземете нещо от него. Друг длъжник е МВР заради басейна „Спартак“, с приблизително 1 млн лева. Кога ще плати? Да не говорим за болници, театри, библиотеки. Ами Софийският университет, с неговите вече над 5 млн лева? Ще му запорират сметките ли? Силно се съмнявам.

Затова не вярвам на тези мерки. Само приказки, колкото нещо да се каже.

Този кмет все някак ще добута до октомври. Следващият кмет обаче… да му мисли отсега.

Категория: Блог
  • Malta казва:

    А ако вие сте този нов кмет, г-н Кадиев?? Какво ще направите???

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*