Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Няколко думи за АБВ

Тъй като напоследък получих доста критики- и в личен план, и като член на ИБ на БСП, че не заемам позиция по проекта АБВ, пиша по-долу кратка позиция:

Членовете на БСП по места са силно разколебани. Причината не е самото движение , колкото липсата на ясна оценка от страна на ръководството на БСП. Хората искат да узнаят от нас две прости неща: БСП има ли някаква роля в това начинание и БСП толерира ли участие на партийни кадри в него?

Отговор на този въпрос ние като ръководство още не сме дали. Според мен закъсняваме. Може би ще го дадем на пленум на НС на БСП тази събота, когато вече и датата 11 ноември ще е отминала.

Аз имам отговор за себе си. Ето го:

БСП не участва в този проект. Вероятно ще участват емблематични червени лица, но всеки от тях е с глава на раменете си и с достатъчно разум сам да знае какво прави.На никого не можеш да забраниш, никого не можеш  да вържеш.

БСП няма пряко отношение към проект на формация от неправителствения сектор. Това не е наш въпрос.

БСП не може да толерира създаването на друга партия, била тя и създавана от неин бивш председател. Това означава априори отказ от реформа вътре в партията и стремеж за разширяване на собственото ти влияние. Означава да се превърнем в партия на предварително предалите се.

Що се отнася до мен лично, нещата са тривиални и изчистени.

Аз съм кандидат на БСП за кмет на София. Всеки, решил да подкрепи кандидатурата на БСП е добре дошъл. Всеки, решил да има собствена кандидатура е добре дошъл. Всеки, решил да прави договорки – търсете друг град и друг кандидат.

Категория: Блог
  • Vekra2 казва:

    Абсолютно си прав! Не може на гърба на една партия да си правиш нова пък било и да си неин бивш председател. Справка имагинерната партийка на лицето Иван Костов. Съгласен съм с Вас!!! Красимир Иванов София Люлин

  • TodorA казва:

    Моето мнение е категорично. Убеден съм, че какъвто и да е този проект, той е обречен на неуспех по много причини, но няколко от тях намирам за основни. Първо, неморално е да изпълзиш до върха на държавата по гърба на БСП, а после, когато повече не можеш да я употребяваш, поради конституционни ограничения, да я напуснеш. Нима така постъпих Клинтън и Блеър след като престанаха да са президент и премиер, не, останаха си, единият – в Демократическата партия, а другият – в Лейбъристката партия. Първанов със своя проект извън БСП няма как да си спести подозрението на обществото в политически меркантилизъм. При това той е, който натрапи на БСП злололучният Станишев, а сега бяга от него. Второ, общественият живот у нас се нуждае не от нови мъгляви проекти, а от избистряне на идеите и позициите на сега съществуващите в съгласие с променената обстановка в света и у нас и напредъка на политическата мисъл. Трето, лявото в България, колкото и това да не се харесва на някои,а виждам вече и на Първанов, в съзнанието на хората, за лошо и добро, е дълбоко вкоренено с БСП и затова всякакни опити тя да бъде изместена (а такива досега бяха многократно правени) генетично са обречен на неуспех. Четвърно, БСП наистина след загубата си на последните избори се нуждае от основно обновление (нов председател,ново ръководство, нови идеи, нова политика, нови инициативи), но това е неин проблем, който лявоориентираните хора няма да поверят на никой друг, най-малко на изоставилите я в трудни за нея моменти.В заключение, Първанов с проекта си ще има съдбата на Томов,Петков,Камов,Виденов,Божинов (Бог да го прости), Маринов, които, напуснали БСП, потънаха в небитието и днес са нулев обществен фактор. Доказаха го микроскопичните им резултати в последните избори,докато БСП, въпреки кризисната ситуация, която преживява, и въпреки острите си проблеми,присъства осезателно на политическата сцена.

  • slavov казва:

    Като човек, който ще си остане до край романтичен привърженик на социализма като идея, бих направил следния коментар на проекта АБВ: No comment

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*