Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Отново за кучетата в София

В София има едно общинско предприятие, наречено Екоравновесие. Негов директор допреди 12 месеца беше сегашният земеделски министър Мирослав Найденов. Как реши въпроса с бездомните кучета на всички ни е ясно- никак не го реши. Какво се случи с него пак ни е ясно- министър е и громи червения враг със страшна сила.

Не ми беше ясно обаче какво се случва с това предприятие и бездомните кучета през последните 12 месеца и затова с интерес прочетох доклад за извършената дейност от Петър Петров, директор на ОП Екоравновесие.

Ето данните:

За цялата 2009 заловени 5200 кучета, обработени и върнати на места 3000, придобити от граждани 500 кучета, умъртвени 1400. За периода 01.01.2010- 21.05.2010 заловени 2000 кучета, обработени и върнати на места 1100, придобити от граждани 190 кучета, умъртвени 577 кучета.

С други думи нито намаляват, нито има идея какво да се прави. Пускаме ги на старите места да си пазят територия, докато умрат от естествена смърт, като междувременно ще изпохапят де каквото могат. Приютът в Горни Богров има настанени 280 кучета, но ветеринарномедицинската служба забранила да се настаняват повече. В Сеславци само кастрират, има и приют с капацитет 130 кучета, но реално май нито едно не е там. По-евтино е да ги кастрираш и метнеш през оградата, хората от Сеславци да се оправят…

Сега да видим  как стои въпросът с таксата за притежание на куче. Според същата докладна в София има около 200 хиляди домашни кучета. Таксата за притежание на куче е 24 лева. Общината годишно би трябвало да събира около 4.8 млн лева, а събира… 10 хиляди лева. Т.е. такса само от 4 хиляди кучета, при положение, че са 200 хиляди.

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Г-н Кадиев, какво ще кажете за хайката на общината по парковете?
  Глобяваха собствениците на кучета с по 20 лв., но нито един инспектор не можа ясно да каже, къде са парковете за разходка на кучета; къде пише, че е позволено или забранено разходката на куче на дадено място и по кой закон глобяват…
  Не е ли трагична и тази ситуация, че за да изкопчиш някой лев си готов на всичко?!?
  Смятам, че преди да глобява СО трябва да създаде условия след това закони, да запознае Столичани с тях, (т.като не всички сме абонирани за „семейното“ четиво Държавен Вестник или др. подобо) и чак тогава да глобява за каквото и да е!

 • Maya казва:

  Работя в известен автосервиз в София. Вчера разглеждахме автомобилна щета, нанесена, забележете, не от диваци шофьори, а от КУЧЕТА! На снимките си личаха ясно прегризани уплътнения , кабели, следи от зъби и нокти по брони и пр. Е, те такова нещо, досега не бях чувала и виждала. Колегите, обаче казаха, че е трета щета за седмицата..Тези кучета хептен озверяха щом подкараха и автомобилите..Чакам вашия коментар!!?

 • Ddd казва:

  Докато има бездомни кучета и глутници в такива размери е напълно неоправдано да се събира такса за домашните. Всяко друго становище е единствено и само за пари.

 • Edm казва:

  Кучетата в приют е Вашата програма.
  След колко време може да стане това при тази огромна популация?
  Спекулация е, че домашните кучета в София са 200 хиляди!
  Куче, което живее пред входа на блока не е домашно, а улично!

  Желая Ви успех!

 • Енчев казва:

  За Мая – http://www.youtube.com/watch?v=-P1erlGV5Jk.

  Кадиев, не станахте ли банални вече с тези кучета. Имам чувството, че всеки кандидат за нещо в София използва тази тема по един и същ начин. Ясно е на всички, че кучетата няма да бъдат премахнати в София. Мога да разкарам кучетата от София за по-малко от месец. Преди време бях пуснал във форуми тази тема за обсъждане. Нещата са много ПРОСТИ на практика. Две коли, 6-7 безработни момчета, две упоителни пушки, няколко пакета спринцовки, чували и евтаназиращ препарат. Общината нямаше да плаща нищо – хората по-квартали щяха да го правят. ТЕ ИСКАТ ПРОБЛЕМА С КУЧЕТАТА ДА БЪДЕ РЕШЕН и са готови да си платят дори, това да се извърши. Проблема не идва от ПОТЪРПЕВШИТЕ ХОРА, нито от КУЧЕТАТА – проблема идва от такива като ВАС, Кадиев. Само ще ви кажа, ЧЕ БЯХ ЗАПЛАШЕН, да не продължавам да прокарвам такива идеи, въпреки че лесно щяха да се съберат нужните средства, като се съди по отзвука който имаше темата ми – сетете се защо е така. Кадиев, като си много „ОТВОРЕН“ що не ме ПОДКРЕПИШ?! Ще бъдеш избран за КМЕТ СЪС СИГУРНОСТ, ако РАЗКАРАШ КУЧЕТАТА, преди още да си станал такъв! Няма да ти бъркаме в джоба, ако от това се притесняваш. Преди няколко седмици гледам едно детенце си играе в пясъчника, пред блока и пълни кофичката си с КУЧЕШКИ ЛАЙНА И ПЯСЪК!!! Имам чувството че живеем в КЕНЕФ! Този няма да ви оправи проблема с кучетата, нито пък каквото и да е било друго. Използват СТРАХА ви от ТЯХ, за да си правят предизборните кампании, както използваха МУТРИТЕ някога, за да ви накарат да си вложите барите в ПИРАМИДИ, след което да ви ги вземат.

  АМА СТЕ ГЛУПАВИ! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ?!

  АКО НЕ СИ ПОМОГНЕМ САМИ, ЕЙ ТАКА ЩЕ СИ ОСТАНЕМ В ЛАЙНАТА!

  За хора, които имат проблеми с глутниците пред блока си и искат да се справят с тях – пишете ми, problems_analyzer@yahoo.com. Ще измислим нещо. Има доста гладни селянчета, дето за 20 лева човек ще убият, какво остана за едно куче. Като не ни позволяват да се справим ЧОВЕШКИ с КУЧЕТАТА, ще го направим по КУЧЕШКИ.

 • Веси казва:

  Аз съм избирател от София и, тъй като се интересувате от кандидатстване за избори, ще Ви кажа какви са моите критерии.
  Главният е доста прост: Разкарайте кучетата! Изпадам в ужас от тях, София вече отдавна не е годна за живеене. Абсолютно съм съгласна с Енчев – ще си платя допълнителна такса, ще гласувам за Вас, ще агитирам за Вас. Само кажете някаква програма за справяне с дивите животни по улиците, която да е различна от „Ще ги приберем в приюти, ама някъде в бъдещето, като има пари“, или „Ще ги пуснем по улицата да си пазят територията“. Защото природозащитниците са прави – кучетата си пазят територията. Предимно от хора, за съжаление. А докато не си купя хеликоптер, ще трябва да ползвам улиците.

 • Tatyana казва:

  Много повече ме интересуват идеите на Г.Кадиев за клошарите и просяците: обществени кухни, обществени бани, обществени спални. Добре е да почерпим опит от другите държави.
  За бездомните кучета е безпредметно да се хабят средства за кастрация. Мисля, че е по-редно постепенно да ги прибират и след 5 дни непотърсено и неосиновено куче да се умъртвява. Така и защитниците получават възможност на практика да проявят своята любов към тези беззащитни животни.

 • me казва:

  Четох, че Екоравновесие имало 4 екипа !!!
  4 екипа ,които на ден колко работа могат да свършат? Тва е подогравка
  На всеки е ясно, че никой нищо не прави. Това е все едно полицията да има само 4 патрулки в София с по 2 полицаи в тях – игла в купа сено.
  В моя квартал е страшно – глутницата е от повече от 10 кучета! Докато бяха по едно – две се търпеше – все ше се оправиш някак си, ако те нападнат, ама какво мога да направя срещу 15 озверели кучета?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*