Георги Кадиев

Имаме право на промяна

От СРС до Оставка

От сутрин до вечер слушаме и четем за СРС-та. Задълбаваме се в детайлите, виждаме дърветата, но не гората.  Ако решим да се замислим над всички тези скандали, записването на СРС-тата, тяхното изтичане и съдържанието им стигаме до четири ключови въпроса: за нивото на демократичност у нас, за сигурността, за корупцията и дори за нивото на политическата ни култура.

Първият проблем, който тези СРС-та засягат е за това, че у нас очевидно има политическо подслушване. Вече едва ли има някой, който се съмнява, че записите са реални, пък били те и презаписани. Проблемът е как може в страна член на ЕС, премиерът, министърът на вътрешните работи или който и да е да следи представители на властта. Въпросите, които неизменно се поставят са за заплахата, която представлява това подслушване за демокрацията у нас и за свободата ни на свободна комуникация, която е гарантирана в конституцията. Ние нямаме никакви гаранции, че това подслушване не се прави с политическа цел, че то не се разпростира и до опозицията или медиите и че то няма да бъде използвано при предстоящите избори. Дори напротив разсекретените записи на лекарите от горнооряховската болница говорят именно за това, че се подслушват не само управляващи, а масово.

Вторият проблем, който се разкри покрай всички тези скандали е за изтичането на информацията. Очевидно е, че има изтичане от службите за сигурност на изключително чувствителна информация. Подобна пробойна поставя въпроса не само че така могат да изтекат всички записани СРС-та, това поставя под въпрос националната сигурност на страната. По начина, по който изтичат СРС-та може да изтичат държавни тайни и информация за икономиката, инфраструктурата, дори военни данни.

Третият проблем е самото съдържание на СРС-тата- много ясно ни показаха, че ГЕРБ не са това, което се представяха, че ореолът на премиера е пресилен и прокламираната прозрачност на политиката им е силно преувеличена. Видяхме, че и Цветанов и Борисов опъват чадъри над фирми, че толерират контрабанда, че кадрови решения се правят според това с кого играеш футбол. Това компрометира не просто министър-председателя, а целия образ на властта, устоите на самата държавност.

Четвъртият проблем е граждански и касае именно реакцията ни като общество на случващото се. Нито медиите, нито опозицията, нито гражданските организации реагираха, както би трябвало да реагират при такава ситуация и при толкова сериозни проблеми в държавата. Всеки се захвана да говори за подробностите дали Цветанов е приятел с Дянков или не или дали Танов набира ЕГН-та вместо телефонни номера, но не и със заплахата за демокрацията, за корупцията в това правителство и за заплахата за сигурността ни, която представлява изтичането на тези СРС-та, за това какво трябва да се направи.

1.                             Промени в закона, които помагат за предотвратяване на безконтролно подслушване и безконтролно изтичане на информация от СРС.

2.                             Сезиране на главна прокуратура за престъпление по служба, извършено от премиера Борисов при заповедта му за “оттегляне” на митничари и полицаи.

Може би някой от вас има друга идея? Не претендирам за всезнание. Но този дебат трябва да се води. И да се реши.

Категория: Блог
 • Tanyaiva16 казва:

  Няма вече никаква нужда да си обясняваме, да си преговаряме казаното, да си натякваме – Румъния е приета в шенгенската зона, а България – не! Единствената приемлива стъпка е оставка на всички управляващи от изпълнителната, законодателната и съдебната власт! Като не се случи и този път, никой не ни е виновен за пропадналите години на търпеливо страдание от страна на българския народ!

 • georgi казва:

  Съгласен съм със статията, но мисля, че под номер 1 на нещата, които трябва да се направят е кабинетът да подаде оставка и да отиде на истински вот на доверие – да види дали хората му вярват и ще препотвърдят доверието си в кабинета

 • Arcrest казва:

  Трябва едно непрекъснато действие,трябва управляващите да се притискат непрекъснато,да им се разкриват кражбите в Столична община ,да не се оставят на мира с простотиите със СРС-тата!

 • Kremena казва:

  Хората сякаш са слепи за случващото се – или не се интересуват, или дори оправдават Борисов… Дори Тунис и Египет се надигат среяу авторитаризма, а ние пак свеждаме послушно глава пред него. Еми, заслужаваме си го! С нашето поведение като народ не заслужаваме нищо по-добро

 • Tralala казва:

  Господин Кадиев,
  Хубаво ги редите тези предложения, но аз имам лично към вас два въпроса.

  1. Защо вие като бивш заместник министър на финансите и настоящ член на СОС не си декларирате дяловете и участията във фирми, та трябва сега Сметната палата да го прави?

  2. Не обяснява ли горното вашата пасивна позиция по случая с недоказаните доходи и имушество на председателя на СОС Андрей Иванов?

  Дайте публичен отговор на тези два въпроса.

  Иначе вашата позиция става шменти-капели и тогава вие лично по нищо няма да се различавате от хората от политическа партия ГЕРБ като морал и поведение.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*