Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Още малко за задълженията на Топлофикация София

Както написаха медиите, на среща с кмета Фандъкова и изп.директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов „Топлофикация-София“ е поела ангажимент да изплати на „Булгаргаз“ 90 млн лева  до 10 февруари. Това е 90 % от общо 100 млн лева текущи задължения за доставка на природен газ по сметки към края на декември.

На пръв поглед звучи чудесно. Топлофикация почти се разплаща, газта няма да спира, сезонът е спасен.

В действителност има няколко рискови момента. Първо, странни са сметките на Топлофикация да събере 90 млн лева за 30-ина дни. От тях около 50 млн лева трябва да дойдат от НЕК за покупка на еленергия по ко-генерация. Няма обаче никаква гаранция, че няма да има забавяне, тъй като и НЕК бави плащания. Още по-рискови са останалите 40 млн лева, които трябва да дойдат от повишена събираемост на стари задължения. Как ще стане това за мен е загадка, при положение, че за цялата 2010 са събрани 14.5 млн лева. Очевидно няма да е само с телефонни обаждания на абонатите, както обясни новият изп. директор на Топлофикация.

И накрая, да не забравяме, че в края на януари ще има нова сметка от Булгаргаз на стойност около 60 млн лева.

Т.е. в идеалния вариант Топлофикация – София ще е платила 90 млн лева, ще има 10 млн лева стари и 60 млн лева нови текущи задължения.  Или като цяло ще е намалила текущия дълг към Булгаргаз от 100 млн лева на 70 млн лева.

Ако това се случи, би било похвално. Никой не очаква от новото ръководство да реши проблемите за една седмица. Тенденция на намаляване на задълженията е хубава новина.

Лошо би било, ако тенденцията е обратна. Което всъщност и очаквам.

Категория: Блог
 • Blag009 казва:

  Господи…г-н Кадиев ИМАЛИ елементарна техническа врътка:) КОЯТО да лишава от ТОПЛО персонално НЕ ИЗРАДНИТЕ ПЛАТЦИ???
  Има и ТЯ се казва ел.маГнитен вентил??? При близо 1 000 000 ЕДИН МИЛИОН радиатори(в София) цената ЩЕ е в порядЪка до 50-ПЕДЕСЕТ стотИнки!?!?!?
  Въпросииии…другото е БЛЯ…БЛЯ…!!!!!
  Иначе РАБОТАТА е…като НА кучето през ЛЯТОТО И ЗИМАТА!!!!
  Още в ДАЛЕЧНАТА 1990 г. съм ГО предложил на ТОПЛОФИКАЦИЯТА и то като работник …ТАМ(СЕК“СОФИЯ“), по кой ли слуша Блаже…е ВСЕКИ си плаща за ГЯВОЛЪКА, кой ранно или късно в ЗАТВОРА, кой със СЪСИПАНА репутация на СПЕЦИАЛИСТ и то кадърен…МЪКА решението БЕШЕ тяхно!!!!!!!!!
  Жалко за г-н Рогачев … за мен1 СЛЕД Кузма Кузманов е ВТОРИЯТ директор съчетал професионализъм и интелигентост на едно място…по време на СОЦА, те бяха в ЧЕРВЕНАТА КНИГА…
  Но гадното е както каза и Бат Бойко по повод за един КМЕТ хванат с 5 000 лв. подкуп…
  -Вместо ДЪРЖАВАТА да ГО награди с ТИЯ пари…града СЕ лишава от КАДЪРЕН кмет!!!!!
  Кибик Блаже

 • Йордан Спасов казва:

  Защо загубихме София?
  zashtozagubihmesofia.hit.bg

 • Slav4oraskov казва:

  г-н Кадиев, как ще коментирате /the table tennis/ Соф.Парно-ту към държавата – ту към СО?

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*