Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане до кмета Фандъкова относно пострадалите и щетите при едноседмичното заледяване на София

За една седмица заледяване в София само в Пирогов са постъпили над 600-700 души. Безотговорността на Общината струва на икономиката и населението ни милиони левове за операции, консумативи, лекарства, болнични или щети по автомобили след удари заради леда.
Ето питането ми до кмета Фандъкова. Вече е излишно да се обяснява колко проверки са направени, като резултатите са видни. Сега да чуем за отговорността.

Pitane zaledqvane Sofia

 

Ето и текстът на питането:

Питане

Относно: Пострадалите и щетите в следствие на едноседмичното заледяване на София

Уважаема г-жо Фандъкова,

През последната седмица, от четвърти януари насам придвижването в София е изключително затруднено поради заледяването на улиците и тротоарите в целия град. Като се изключат основните шосета, в продължение на цяла седмица столицата е блокирана, а заледяването напълни болниците в града. От Пирогов травматологията е претоварена цяла седмица и по данни на лекари на всеки час се приемат по 10 пациенти със счупени крайници, като голяма част от случаите завършват с оперативно лечение, създавайки трайни проблеми за пациентите. За тази седмица над 600-700 души са били гипсирани и оперирани само в болница Пирогов, а в рамките на столицата със сигурност надхвърля 1000 души.

Безотговорността и безстопанствеността на Столична община заплашва здравето на софиянци и струва на икономиката на града и на населението милиони левове в операции, консумативи, лекарства, болнични или щети по автомобили след удари в следствие на заледяването.

На този фон е абсолютно ненужно да се задават въпроси за това колко глоби са наложени за непочистени тротоари или какво правят почистващите фирми цяла седмица. Защото резултатите са видни за всички в града, особено по вътрешноквартални улици и около държавни и общински заведения..

Вече единственият въпрос, който има смисъл, е въпросът за отговорността. В тази връзка моля да отговорите:

  1. Столична община направила ли е оценка какви са щетите причинени от заледяването на града? Какъв е броят на потърсилите помощ, какъв е броят на хоспитализираните пациенти след падания или катастрофи в следствие на заледяването? Колко средства е струвала тази ситуация на жителите на града?
  2. Кой и как е поел отговорност за транспортната ситуация в София, застрашаваща здравето на гражданите?
  3. Каква отговорност е поета от Столичен Инспекторат за невъзможността да упражнят контрол за почистване на заледените тротоари и улици извън централните улици на града?
  4. Какви санкции са наложени на почистващите фирми, отговорни за непочистването на малките улици в града в продължение на една седмица?

С уважение            …………….

Георги Кадиев, народен представител

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*