Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане за големи бонуси и участие на общински служители в частни фирми

Питане

Относно: Получени възнаграждения от служители на Столична община и участие на служители на СО в управлението на частни търговски фирми

Уважаема, г-жо Фандъкова,

Вчера в интернет бяха разпространени справки за получени доходи на служители на Столична община с доходите получени за 2012 и началото на 2013г. Според данните са получени огромни бонуси от служители в Столична община особено високи през месеците декември 2012 и януари 2013г. Сред изнесените данни бяха за зам. кметовете Ирина Савина (получила според тази информация само за двата месеца 39000 лв), Юлия Ненкова (получила за декември-януари 39000 лв), Любомир Христов (получил 41000 лв), секретаря на Столична община Ралица Стоянова (37000лв за двата месеца). Сред разпространените справки са високи бонуси и на директори на дирекции в Общината – Нина Маракова, Мария Праматарова, Димитър Петлешков, Вартануш Задикян. Ако тези твърдения са истина това би било сериозно нарушение на закона за държавния служител, който ясно казва, че бонусите не могат да надвишават 80% от заплатата на съответния служител и те следва да се раздават само през месеците януари, април, юли и октомври, но не и м. декември. Припомням, че за такива нарушения през м. март кметът Фандъкова поиска оставката на кмета на район Изгрев.

В сигнала се посочва още, че главният архитект на София г-н Петър Диков и директорът на транспортната дирекция в общината г-н Димитър Петлешков са в нарушение на закона за държавния служител като участват в управлението на частни фирми. Проверка в търговския регистър потвърждава, че г-н Диков е управител на „Арх Ком Про” ООД, а г-н Петлешков е регистриран като едноличен търговец с фирмата „Димитекс – Димитър Петлешков”. Съгласно чл. 103 ал.1 от закона за държавния служител за това нарушение, извършвано в продължение на години, тези служители трябва незабавно да бъдат освободени от длъжностите си в Столична община.

Моля да отговорите на следните въпроси пред мен и пред обществеността:

 1. Знаела ли сте, че г-н Диков и г-н Петлешков участват в управлението на частни фирми паралелно с работата им в Столична община и това не противоречи ли на закона за държавния служител?
 2. Какви мерки ще предприемете по този случай?
 3. Има ли случаи, когато фирми със собственици служители на Столична община или техни роднини, изпълняват дейности или печелят обществени поръчки от Столична община, районите на СО или общински фирми?
 4. Посочените по-горе данни за възнагражденията на служители на Столична община отговарят ли на истината? Ако не отговарят, то какви са реалните възнаграждения от работна заплата, допълнителни възнаграждения и други суми изплащани в качеството на членове на бордове, одитни комитети и др на зам. кметовете на Столична община, директорите на дирекции, секретаря на Столична община и главния архитект на София? Смятам, че единственият начин обществото да бъде убедено, че няма извършени нарушения е като Столична община оповести тези данни за 2012г. и началото на 2013г.

С уважение…………….

(Георги Кадиев)

Ако тази информация е истина, тя е скандална, защото пряко засяга висши служители на Столична община и подобни нарушения не просто поставят съмнение върху мениджърските качества на г-жа Фандъкова, но и цялата ѝ работа. Бонусите на зам. кметовете се определят лично от кмета на София и нарушения там са преки нарушения на закона извършени от г-жа Фандъкова. А участието на такива служители в управлението на частни фирми в продължение на години ясно показва липсата на контрол от страна на общината към служителите на всички нива.

 • Мая Иванова казва:

  Поздравления, г-н Кадиев! добре формулирано питане, интересно ще ми бъде какво ще Ви отговорят..
  Имам един друг финансов въпрос..
  Защо родителите на деца, настанени в детски градини, ясли и пр..трябва да плащат накуп таксите за летните месеци – независимо, че децата могат и да не посещават градините (особено ако групите са сборни).Съгласете се, че се предплаща за услуга, която може и да не бъде използвана, а преди летните почивки и отпуски едва ли е най-подходящо да предплатите накуп 2-3 месеца..за нещо, което я ползвате, я не..И това е от години.
  Правилно ли е, според Вас от финансова гледна точка?
  Успех Ви желая!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*