Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане за изпълнението на „Културните паметници на София – интерактивна карта и интернет каталог”

До: г-жа Йорданка Фандъкова

Кмет на Столична община

Чрез г-н Андрей Иванов

Председател на СОС

 

ПИТАНЕ

 

ОТНОСНО: Изпълнението на „Културните паметници на София – интерактивна карта и интернет каталог”

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

На 13.12.2011г. на интернет блога „Стара София” (с URL http://stara-sofia.blogspot.com) е публикувана информация относно един от бенефициентите на програма „Култура” по приоритет №8 – „Историческо наследство, социализация на недвижими паметници на културата и културни традиции на столицата”, одобрен от Столичен общински съвет с решение №454 от 14.07.2011г. Фирма „АЛЕОН” ЕООД получава финансиране от 25000лв за проекта „Културните паметници на София – интерактивна карта и интернет каталог”.

Този сайт е изготвен и може да бъде намерен на URL адрес: http://sofiamonuments.com/. За съжаление в момента съдържанието му е недостъпно и вместо него се вижда надпис „Сайтът е временно спрян поради получени основателни сигнали за неточности в част от съдържанието. Благодарим на всички които ни изпратиха сигналите си!”.

В блога „Стара София” е описано съдържанието на сайта преди неговото затваряне:

„Под формата на дигитална фотогалерия са подредени основни софийски забележителности, всяка от тях придружена от няколко изречения информация (други нямат и толкова). Никакви стари фотографии, планове или задълбочена експертиза за историята или общественото значение на сградите. Използвани са текстове от различни интернет източници, в това число Уикипедия, в нарушение на авторското право. Според специалистите по уеб дизайн, страницата е далеч и от доброто техническо изпълнение, което буди въпроса за какво всъщност са били похарчени тези 25 хиляди лева.

Освен това, на редица места са допуснати очевидни грешки. Използват се стари наименования на улиците и площадите (бул. Толбухин, ул. Софийска комуна), Паметникът на Цар Освободител е Паметник на освободителите (както е преименуван в годините на социализма), а особено фрапиращи са следните случаи:” И са изброени със снимки Националният исторически музей, снимката е на Съдебната палата; Столичната библиотека, снимката е на градската галерия в София; Народното събрание, пострoено от Константин Йованович през 1884-1886 г., със снимка на новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом на Пл. „Княз Александър I“ 1); Астрономическият институт, със снимка на Софийския районен съд.

Този случай не е единичен инцидент за несвърешена работа и опит да бъдат оправдани пари при никаква работа. За съжаление той е симптоматичен за работата на Столична община и клиентелизма по отношение на разходване на парите на столичните данъкоплатци.

В тази връзка бих искал да отговорите на следните въпроси:

 

  1. По какви критерии се избират проектите за финансиране от Столична община по програма „Култура”?
  2. Какъв контрол е извършила Столична община за изпълнението на конкретния проект?
  3. Какъв предишен опит има „АЛЕОН” ЕООД в сферата на архитектурните паметници на културата и информационните технологии?
  4. Възлагани ли са на „АЛЕОН” ЕООД други проекти, финансирани от Столична община?
  5. Какви действия ще предприеме Столична община, за да не позволи вбъдеще да бъде ощетявана от недобросъвестни изпълнители на проекти, финансирани от Столична община?

    Вносител:            ……………………..

                       /Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*