Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Kniga

Питане за информация за злоупотреби в „Софийски имоти“

Уважаема г-жо Фандъкова,

Получих сигнал относно сериозни съмнения за неправомерни разходи, извършвани от изпълняващия длъжността директор на Софийски имоти ЕАД – г-н Деян Цветков, според които директорът е закупувал редица стоки за лична употреба с финансови средства и фактури от Софийски имоти. Закупените стоки варират от техника като фотоапарат Канон, компютър HP със съответния софтуер, през дрехи на известни марки като Пийк и Клопенбърг и Адидас, до кафемашина, сокоизстисквачка, бутилки уиски Дъмпъл, Джони Уокър, портмоне, козметика от Есте Лаудер, лекарства, книга „1000 причини да се гордеем, че сме Българи” с подаръчна торбичка и 500 талона за синя и зелена зона.  Всички фактури са издадени в периода от 9.07.2012г. до 23.01.2013г, когато г-н Деян Цветков е изп. длъжността директор на Софийски имоти ЕАД. В голямата си част разходите са направени в края на годината, преди и около декемврийските празници. Можете да видите таблица с направените разходи за сметка на „Софийски имоти” ЕАД. За дрехи са похарчени 734,16 лв, за лични разходи и разходи за домакинството – 1513,77 лв, за различни видове техника и аксесоари към нея разходите достигат до 2238,96 лв. Мисля, че е очевидно, че тези разходи не могат, по никакъв начин, да се оправдаят като разходи за служебни нужди, които да бъдат оправдани от едно дружество в публичния сектор, и най-вероятно става дума за финансови нарушения спрямо „Софийски имоти” ЕАД. Прилагам и ксерокопия на посочените от мен фактури като е вероятно да има и други нарушения в дружеството, които следва да бъдат проверени с нарочна проверка. В сигнала, който получих се твърди, че такива нарушения има при започнали непрозрачни ремонти на дружеството, за неправомерно уволнение на служители на дружеството, потвърдено и от инспекцията по труда, както и при отдаването на почивната база на фирмата в с. Китен и извършения за сметка на дружеството цялостен ремонт на базата на обща стойност 118 213,61 лв, документи, за което също могат да се видят в Приложение 1.

Припомням, че това не е първи случай на съмнения за злоупотреби в това дружество, след като продължават делата по нередности с продажба на имоти на дружеството в миналото. Случаи като този по никакъв начин не допринасят за постигането на основните цели на дружеството, посочени в доклада на г-н Цветков (2600-2900/3/31.01.2013) за „оптимизиране на финансовите му резултати и подобряване на неговата репутация”.

Таблица с обобщение на стоките закупени с фактури на „Софийски имоти” ЕАД

Вид артикул

Платена цена според фактура

талони за Синя и Зелена зона

700,00 лв.

лекарства

26,87 лв.

Уиски Дъмпъл, Кардю, Червен Джони уокър, ликьор Тиа Мария

147,91 лв.

Козметика от Есте Лаудер

164,00 лв.

дамски портфейл

49,00 лв.

домакински потреби, закачалки, тиган…

199,21 лв.

Кафемашина Филипс и сокоизтисквачка Тефал

658,00 лв.

2 Надуваеми дюшека

199,98 лв.

Книга „1000 причини да се гордеем, че сме Българи“ и подаръчна торбичка

68,80 лв.

Фотоапарат Канон (719лв), чанта за фотоапарата, карти памет

761,03 лв.

Компютър HP (529 лв), Уиндоус, МС офис

1 187,03 лв.

външен хард диск с калъф

241,00 лв.

Калъф за телефон Самсунг Галакси Ноут

49,90 лв.

дамска тениска Адидас (ESS 3S TEE)

39,00 лв.

2 костюма, кожено яке, риза Peek & Cloppenburg

444,80 лв.

обувки

54,95 лв.

обувки

112,41 лв.

риза

83,00 лв.

В тази връзка моля да направите цялостна проверка на „Софийски имоти” ЕАД и да отговорите на следните въпроси, които Ви зададох и когато Ви сигнализирах за друг подобен случай, но в поделение „Земляне” на Столичен Автотранспорт:

  1. Какви са резултатите от направената проверка на дружеството? Открива ли Столична община повтарящи се порочни практики в управлението на общинските дружества?
  2. Какви действия извършва Столична община за гарантиране на прозрачност и липса на корупция в работата на общинските дружества, като се има предвид повтарящият се характер на сигнали за нарушения при закупуването на стоки оправдани като вътрешни разходи на дружеството?
  3. Какви действия ще предприеме Столична община по конкретните сигнали и кой ще поеме отговорност за това, че подобни нарушения се случват в различни дружества при ръководства избрани от ПП ГЕРБ?
  4. Какви промени ще направи СО в системата за контрол на общинските дружества, за да не допусне подобни нарушения да се случват занапред и за да установи има ли аналогични проблеми в останалите общински дружества?

С уважение   …………………..

/Георги Кадиев/

  • Иван Ивов казва:

    Г-Н Кадиев защо не казахте нищо на заседанието на СОС,че не освободиха целия борд на Софийски имоти?Защо не носят вина и членовете на борда,или те нищо не са знаели нали?Докога ще тьрпим калинките на Герджиков и компания да плячкосват общинските фирми и да се слагат в бордове некомпетентни хора и после да не им се тьрси вина?Защо не казвате нищо за гнусните каравани за ходдог завзели цяла София,на кои са те и кои им дава право да са ги плюснали да грозят целия център???

  • GKadiev казва:

    Напротив, именно заради моята намеса освободиха Деян Цветков от ръководството. ГЕРБ предлагаха само нов конкурс в неясно бъдеще без смяна на никой от ръководството и бившият изпълнителен директор просто ставаше член на съвета на директорите. Аз разполагах с информация относно него и затова настоявах той да си понесе отговорността и да бъде изцяло изваден от ръководството на дружеството.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*