Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане за начина на приемане и разполагане с дарение на лекарства към Столична община

ПИТАНЕ

ОТНОСНО: ПРИЕМАНЕ ДАРЕНИЕ НА ВИТАМИН С ЗА НУЖДИТЕ НА ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ” НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,

На сесия на СОС на 28 март 2013 СОС разгледа доклад на г-жа Албена Атанасова, зам.кмет по социални дейности относно приемане на дарение на ампули Витамин С за нуждите на дирекция “Социални дейности” в Столична община.

Дарението е направено от Токуда Хоспитал Сървис АД и е в размер на 16 470 кутии, всяка от тях съдържаща по 10 броя ампули Витамин С- 5 мл. Дарението е на обща стойност 111 248.26 лева.

Докладът бе приет с гласовете на групата общински съветници от ГЕРБ и с два гласа против- на г-жа Любка Качакова и моя глас.

По време на обсъжданията изложих аргументите против, както следва:

–                   Предложението за дарение е направено от изп. директор на Токуда Хоспитал Сървис АД г-н Тору Оно на 6 ноември 2012

–                   Докладът до СОС, внесен от зам.кмет Албена Атанасова и с проект за решение, подписан от председателя на СОС г-н Елен Герджиков е с дата 19 март 2013

–                   Документацията към доклада ясно показва, че посочените ампули са произведени януари 2011 и със срок на годност до януари 2013

На мой въпрос защо толкова време е било нужно на администрацията да придвижи доклад за дарение и не се ли обезмисля неговото приемане заради изтекъл срок на годност бе отговорено от г-жа Мина Владимирова, директор на дирекция “Социални дейности” в СО, цитирам, “дарението бе прието, раздадено и консумирано в 47 социални дома столицата преди изтичането на срока на годност на ампулите”.

В тази връзка бих искал да задам следните въпроси:

1. Законно ли заместник-кмет внася доклад и проект за решение на СОС за приемане на дарение, което вече е “прието, раздадено и консумирано” от администрацията месеци преди това? Както сама разбирате, към днешна дата не може да се извърши физическа проверка на броя и състоянието на ампулите предвид тяхното “изконсумирване”.

2. За съжаление в България е разпространена практика осчетоводяването за данъчни цели като “дарени и консумирани”.на лекарства, преминали през търговската мрежа. С цел избягване на съмнения в неправомерни действия на администрацията на Столична община моля да приложите всички приемателни протоколи и всички налични други доказателства, доказващи, че дарението е получено в посочените в доклада размери.

 С уважение   ……………………

/Георги Кадиев/

 • Руслан Баждеков казва:

  Уважаеми Г-н Кадиев, моля да публикувате резултатът от Вашето питане, дали получихте адекватни отговори и какви, както и дали ги приемате, като такива. В противен случай Вашето питане няма да е нищо повече от „конюктурно заяждане“. Предварително благодаря.

  • GKadiev казва:

   Все още не съм получил отговор на питането си.
   Наистина не винаги успявам да публикувам отговорите на питанията ми, защото ми ги дават в последния момент преди сесия, а и се публикуват на сайта на Общинския съвет за разлика от самите питания. Взимам си бележка. Въпреки това на това мое питане не съм получил отговор до момента.
   Поздрави

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*